Transfer de la o facultate la alta

18student.xlarge1

M-am lovit zilele astea de monstrul birocratic al Academiei de Studii Economice, în momentul în care am vrut să mă transfer de la Finanțe – Bănci, la Marketing. În primul rând, în ASE nu poți să te transferi de la o facultate la alta decât dacă ești integralist, altfel nici nu stă nimeni să discute cu tine. E foarte greu să obții orice informație de la cineva, pentru că ești plimbat de colo colo și trimis la regulament, în care e prevăzut vag sau nu e prevăzut deloc vreun indiciu.

De aceea am scris ghidul Transferului de la o facultate la alta – pe modelul ASE – FABBV -> Univ. Româno-Americană – Marketing.

Cum se face?

Pasul 1 – Mergi la facultatea la care ești înscris și ceri o situație școlară neoficială. Rogi secretara să ți-o printeze și o iei cu tine.

Pasul 2 – Cu situația școlară de la facultatea ta, mergi la secretariatul facultății la care vrei să te transferi. Aici trebuie să vorbești cu secretara șefă să îți evalueze materiile care se pot echivala și să îți spună dacă transferul este posibil și care este numărul de diferențe ce trebuie date. Minimul de credite pentru un transfer în anul 2 este de 45 echivalate conform situației școlare.

Decizie – dacă te acceptă al facultatea la care vrei să te transferi, mergi la Pasul 3, dacă nu, reiei pasul 2 pentru o altă facultate de la aceeași universitate sau aceeași facultate de la altă universitate.

Pasul 3 – O dată ce ai acceptul facultății-țintă, mergi din nou la secretariatul facultății originare și depui o cerere în care specifici să ți se elibereze diploma de bacalaureat în original, situația școlară semnată de Decan, Secretara Șefă și Rector și programa analitică pe anii care se echivalează.

Pasul 4 – Mergi la direcția Diplome a universității, de unde iei formularul de lichidare, cu care te plimbi pe la toate bibliotecile, la serviciul social, cămine(dacă e cazul) și contabilitate, unde trebuie să primești o viză cu semnătură și dată, care atestă că nu ai datorii față de universitate. Sunt vreo 6-7 semnături de luat, de la caz la caz, dar durează.

Pasul 5 – După ce ai completat formularul de lichidare și l-ai depus la secretariat, mergi la casierie și plătești taxa de 20 lei pentru eliberarea situației școlare, iei chitanța și apoi te întorci la secretariat și lași chitanța. Durează 2 zile să îți elibereze situația școlară și să ți-o semneze.

Pasul 6 – Iei situația școlară ștampilată și semnată de toată lumea din josul paginii și te duci cu ea la Arhivă, ca să ridici programa analitică pe baza căreia o să îți echivaleze studiile. La Arhivă au program doar de luni până joi. Acolo trebuie mai întâi să plătești 30 Ron la casierie și să mergi să îți calculeze numărul de pagini de care ai nevoie. Pentru fiecare pagină plătești câte 1 ron la casierie, în funcție de cât ai luat.

Pasul 7 – Duci dosarul cu Diploma de Bac, Situația Școlară și Programa analitică. Aștepți începutul anului, dai diferențele și termini cu brio 🙂

Durată totală – o săptămână cu câte 2 h pe zi de umblat de colo colo.
Nevoi speciale – răbdare și baftă.

Voi v-ați lovit de mecanismul birocratic al facultății unde sunteți sau ați fost?

170 thoughts on “Transfer de la o facultate la alta”

  1. Multumesc pentru răspuns. Încă nu știu ce sa fac… Mulți îmi spun sa nu renunț la anul i “ca-mi ies din mana”la învățat. Eu nu cred in ASA ceva… Știu doar ca atunci când îmi doresc ceva din suflet,lupt! It’s so sad..:( dar sincera sa fiu,prefer sa muncesc anul acesta (muncesc de la începutul anului,deci nu e o ASA mare problema, m-am obișnuit învățat+munca) si sa mă pregătesc pt medicina. Fiecare dintre noi își dorește sa ajungă cineva,așadar societatea are nevoie de oameni pasionati in meserie tocmai pt ca își fac treaba cu drag! Poate nu e chiar ASA,dar eu vad lucrurile in acest mod…:)

  2. Buna!am si eu o intrebare… ai idee daca as putea sa ma transfer de la drept la ubb la univ. Bucuresti? de abia am intrat in anul I…si asta pentru ca nu prea am avut alta optiune. Oricum, la ubb sunt la taxa….daca trec la fara taxa am vreo sansa sa ma pot transfera din anul 2 la Bucuresti?

  3. Buna.Am si eu o problema de acest gen. Sunt in anul II la Universitatea Transilvania Brasov, am de dat 2 restante, si apoi vreau sa ma transfer la ASE BUCURESTI.Am uitat sa specific ca sunt la Finante-Banci si vreau sa ma transfer la aceeasi specializare.Am tot sunat la Bucuresti pentru informatii, dar de 2 ori practic mi s-a inchis tel in nas cu aceeasi replica:”Suna-ma altadata, ca am treaba acum”.ce trebuie sa fac? te rog ajuta-ma cu niste informatii.Multumesc frumos

  4. Salut. Am si eu o intrebare. Am intrat la Automatica la Galati, ingineria sistemelor, si as vrea sa ma transfer la Bucuresti la Politehnica, aceeasi specializare, cat de repede as putea, nu am putut da admiterea la Poli deoarece am dat examene si in alta parte si nu mi-a permis timpul. Cand/cum as putea sa ma transfer?

  5. @Ionut cam după un an poți să faci primele mișcări. Întreabă la secretariat ce trebuie să faci

  6. salut am si eu o intrebare sunt anul 1 la ase iar prietena mea e la finante banci la ise la craiova si vrea sa se mute la ase tot la finante din anul 2 vreau sa stiu si eu daca este posibil. am inteles ca nu trebuie sa aiba vreo restanta ca sa se poata muta …chestia de birocratie o sa avem rabdare …ma intereseaza doar daca se poate realiza transferul.multumesc

  7. Salut ,sunt anul I la Asachi la inginerie si management si vreau sa ma transferal Cuza la psihologie ,eu aand o pregatire umana ,iar nu reala ,asa ca nu fac fatala profilul asta. Stie cineva ceva ? Multumesc.

  8. O intrebare grea,s a transferat cineva de la energetica buc la cibernetica(informatica economica)buc si daca da in ce conditii.ms

  9. Am si eu o intrebare…Pot sa ma transfer de la UTCB – inginerie in lb engleza la o facultate privata gen Cantemir…la limbi straine???

  10. buna,am fost admisa la geografie a id,dar preau sa ma transfer din craiova in bucuresti aceeasi facultate?cine ma ajuta cu ceva informatii?????multumesc

  11. Salut! Sunt in anul I la Psihologie in Cluj, pot sa ma transfer din semestrul II la psiho in Bucuresti ? Merci mult.

  12. Buna am intrat anul acesta la Spiru Haret Bucuresti Afaceri Internationale dar acum din motive personale as vrea sa cer transferul si sa merg la Universitatea din Bucuresti , dar tinand cont ca sunt in anul I crezi ca sunt sanse sa ma transfer cat mai repede? Sunt foarte dezamagita de condtiile celor de la Spiru , mai ales de cand a fost clasata pe locul celor mai slabe facultati din Romanania! Astept un raspuns ! Multumuesc pentru intelegere!!!

  13. Buna…intr-adevar am urmat aceiasi pasi pentru a ma transfera in anul 2 de la Univ din Sv Management la Univ din Tg Mures,acelasi profil la Petru Maior din motive familiale.nu au trecut 3 sapt si trebuie sa ma duc inapoi in sv tot din motive grave familiale.TE ROG RASPUNDE-MI..exista vreo sansa sa ma accepte inapoi?cei de la Mures imi dau acceptul,insa cei de la Suceava se mai gandesc:((

  14. Buna! As dori sa ma mut dupa primul an de studiu,la buget,de la facultate de stiinte politice din Craiova la SNSPA in Bucuresti pe aceeasi specializare. Este posibil? Stiti cumva care sunt regulile? Multumesc

  15. salut!va rog dak puteti sa ma ajutati si pe mn….as vrea sa ma mut de la Sibiu de la inginerie calculatoare la un alt profil de inginerie in Bucuresti…se poate? sunt anu 2 acum si as vrea k de la anu sa ma mut acolo…de cate credite am nevoie?chiar dak e nevoie sa fac anu 2 din nou…va rog ajutati ma

  16. Uitându-mă la ultimele comentarii, poate că ar fi util să invit pe cineva să vă răspundă tuturor legat de procedurile de transfer de la o facultate la alta.

  17. buna titus ,as dori sa aflu daca ma pot transfera de la universitatea politehnica design ambiental(arhitectura de interior ) la uvt arte plastice, design de obiect sau design grafic ,sunt in primul an la poli si voi termina cu ceva restante …,

  18. buna,as dori sa aflu cate transferuri am voie sa fac de la o facultate la alta.am fost la UTCB iar acum m-am transferat la UPB si ma gandeam daca as mai putea efectua un alt transfer dar nu in tara ci in afara.te rog daca poti sa mi trimiti raspunsul pe mail.multumesc

  19. @all cel mai simpul e sa suni la universitatea la care vrei sa te transferi si sa afli procedura. Eu am facut experimentul asta in 2009 si e posibil sa se fi schimbat lucrurile de atunci.

  20. Ceao am si eu o rugaminte si o nelamurire…
    Daca sunt anul 4 la ETC Politehnica in Timisoara si as dorii sa ma mut in semestrul al 2-lea in Bucuresti tot la ETC Politehnica, este posibil ?
    Am auzit ca s-ar putea, sa depun o cerere si sa astept confirmarea…insa majoritatea spun ca nu te poti transfera din semestrul al 2-lea…iar restante nu am.

  21. Buna Zmile..te poti transfera si din al 2/lea semestru,mai intai trebuie sa te gandesti la un motiv bine intemeiat pentru care faci asta.Intreaba la tine la Universitate mai intai daca iti dau transferul,iar daca primesti acceptul du-te la Universitatea la care vrei sa te transferi si insista la secretara de acolo.chiar daca la inceput iti va zice ca nu se poate,constrange-o prin motiv.vei reusi pana la urma;) bafta

  22. Salut!

    Eu am terminat o facultate particulara de stiinte economice (specializarea contabilitate si informatica de gestiune).As dori sa stiu si eu daca ma pot inscrie la Ase Bucursti si sa ma inscriu la facultatea de Marketing!
    Daca ma inscriu imi vor echivala creditele la materiile pe care le-am studiat in prima facultate?
    Multumesc anticipat!

  23. buna!!!
    sunt la inginerie chimica la universitatea vasile alecsandi din bacau ,in primul an,si as vrea sa ma transfer la tehnica dentara la iasi sau brasov …credeti ca este posibil sa ma transfer???astept un raspuns ….multumesc

  24. hey guys…
    am si eu o intrebare…:)
    emmm, eu sunt la facultate in irlanda in 1 an, dar vreau sa ma tranfer in romania in anul 2, in brasov mai exact.
    am vre-o sansa? inca nu am vb cu nimeni de la facultate sau asa…dar diferite persoane continua sa-mi spuna ca nu e posibil din cauza diferentei dintre cursuri si limba. Mi se tot spune ca trebuie sa refac primul an si sa incep de la 0…:(

  25. SALUT!!!

    S O S ! ! !
    VA IMPLOR SA MA AJUTATI INTR-O PROBLEMA
    AS VREA SA O TRANSFER PE FICA-MEA DE LA PEISAGISTICA LA CONSTRUCTII CIVILE,STIE CAREVA DACA ESTE POSIBIL SI LEGAL?
    IN PREZENT ESTE ANUL 1 LA PEISAGISTICA IN CJ SI VREAU SA O TRANSFER DUPA VACANTA DE VARA IN ANUL 2 LA CONSTRUCTII CIVILE IN ORADEA.
    VA MULTUMESC SI VA DORESC MULTA BAFTA.
    ASTEPT RASPUNSUL DV. PE ADRESA mirghismail@yahoo.com

  26. Salutare , as vrea sa stiu daca pot sa ma transfer de la Dimitrie Cantemir Constanta cu profil mtc ( managementul turismului si comertului ) la profil Drept la Facultatea Shaguna Constanta , sau la Spiru Haret , o alta varianta as alege pshiologia , astept raspunsul vostru , multumesc anticipat !
    Mentionez ca sunt an 1 FR si ma gandeam daca termin anul fara restante sa fac transferul acesta in an 2 la alt profil , alta facultate .

  27. Salut, dragi colegi de suferință în ale transferurilor. Mă bucur că ați ajuns pe pagina mea(probabil din google). Din păcate, eu nu pot să vă ajut cu mai multe informații decât cele prezentate în articol. Un telefon la secretariat rezolvă însă 99% din dileme. Da, secretarele nu mușcă 🙂

  28. Bună ziua,

    Sunt nelămurită în privinţa unui aspect. Decizia ce survine după pasul 2 se materializează sub forma unui act, măcar a unei o foi sau mă pot mulţumi cu OK-ul neoficial dat de doamna secretar şef? Doresc să trec la pasul 3 şi vreau să ştiu dacă risc. Dumneavoastră cum l-aţi primit?
    Mulţumesc anticipat. O zi frumoasă.

    Aştept cu interes răspunsul pe adresa mea de email: bartos_nicoleta@yahoo.com

  29. salut…am o ugenta….sunt inscris la Facultatea de Mine din Petrosani, sectia Ingineria si Managementul Calitatii….as dori sa ma transfer de urgenta la una din facultatile Universitatii din Craiova..dar din primul semestru….credeti ca se poate?
    Multumesc

  30. Cred că e mai simplu să suni în Craiova, la universitate. De urgență nu cred că o să se poată, însă merită să întrebi.

  31. sunt studenta in anul I la facultatea de geografie si vreau sa stiu daca ma pot transfera la facultatea de educatie fizica si sport.
    ca sa nu mai apuc sa dau examenele in ianuarie la geografie…

  32. is la facultatea de farmacie din galati si as vrea sa ma transfer din anul 2 tot la farmacie la iasi …se poate ?

  33. Salutare,

    Acelasi lucru il voi face si eu, ma voi transfera de la ASE-CSIE la RAU IM. Acelasi profil, dar cu siguranta mai putin stres in legatura cu absentele, un mare chin pentru noi astia care lucram.
    Totodata, vad ai terminat SNSPA-FCRP. Intrebarea mea e daca ai renuntat la RAU si daca da, din ce motiv.

    Si un multumesc MARE pentru postarea aceasta :)

  34. @Molly am renutat la ei pentru ca si ei au renuntat la mine pentru o diferenta de cateva credite. Faptul ca au fost inflexibili m-a facut sa le dau branci si sa ma duc la ID, la SNSPA, unde a fost floare la ureche. In Romania (precum si afara), nimeni nu face diferenta intre ID si ZI, daca esti destept si ai lucrat in cei 3 ani.

  35. Am o mare nelamurire si ma adresez tie pentru ca sincer nu stiu pe cine sa intreb.. Sunt studenta in anul I la marketing-ase, buget. Problema esta ca vreau sa renunt si din toamna sa urmez o alta facultate. Eu am beneficiat si de bursa sociala iar asta complica lucrurile pentru ca daca ma retrag sau sunt exmatriculata trebuie sa restitui banii.. Tinand cont ca nu a inceput sesiunea si sunt inca la buget, ma gandeam sa cer diploma de bac cu pretextul ca vreau sa fac o copie legalizata, si sa nu o mai restitui, sa nu ma prezint la examene si astfel sa fiu exmatriculata. Apoi ma gandesc ca nu au cum sa ma mai oblige sa le restitui banii.. Crezi ca voi putea sa iau astfel diploma??
    Imi cer scuze pentru deranj, dar chiar nu stiu la cine sa aplez..

  36. E posibil, insa de dat inapoi banii nu cred ca poti sa scapi. Ai foarte mari sanse sa fii data in judecata de ASE si sa se complice si mai tare treaba. Incearca, insa fii pregatita sa dai si banii inapoi, in orice caz. Good luck!

  37. Salut. Vreau sa mut pe cineva care este anul 2 de la politehnica la Agronomie. Pot sa fac transferul acum de sfarsit de semestru?

  38. Depinde de politica internă a instituțiilor – cel mai probabil o să primești un răspuns dacă depui cereri în ambele părți (de transfer) și atașezi documentele care atestă finalizarea studiilor de pe anul 1 și semestrul 1, anul 2.

  39. Buna,am si eu o intrebare. Sunt studenta in anu 2 la medicina veterinara,fara restanta ,an vreo posibilitate de a ma transfera la medicina umana in in oricezona a tarii? multumesc

  40. Sunt la facultate insa la cu taxa si as vrea sa ma retrag in primul rand cum trebuie sa procedez si in al doilea rand trebuie sa platesc si cealalta jumatate de taxa ca sa ma pot retrage?

  41. Buna. Sunt la FEAA Iasi in anul I, iar in anul II as vrea sa ma transfer la ASE Bucuresti. Credeti ca o sa pot si ce ar trebui sa fac?

  42. buna ! am si eu o intrebare :
    sunt studenta in anul 1 la facultatea de stiinte , specializarea contabilitate si informatica de gestiune in alba iulia , as putea sa ma transfer in anul 2 la facultatea de tehnologia produselor agroalimentare timisoara …Se poate ?

  43. Melinda, alina, Stefania si Nicoleta, mergeti la secretariatele ambelor facultati sau sunati si intrebati. Fiecare universitate si facultate are conditiile proprii de transfer, asa ca nu exista un raspuns general valabil.

  44. Salut,
    Am si eu o nelamurire, ca din regulament nu inteleg… Sunt student la ASE si as vrea sa ma transfer la o fac particulara, sunt an 1 dar am restante, se poate face transferul? daca am creditul necesar pt a trece anul 2 la acea facultate?
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *