Ce faci dacă cineva îți fură identitatea pe Facebook?

Astăzi, prin coincidență, am primit din două părți câte o poveste despre cineva căreia îi fusese furată/copiată identitatea pe Facebook.

Prima variantă

E o treabă destul de nașpa să vezi cum cineva îți fură poza și o publică drept profile picture pe profilul ei(sau lui). În plus, e și mai nasol să vezi că persoana respectivă nu răspunde la somațiile pe care le faci pe Facebook – îi trimiți mesaje, scrii pe Wall.

Singurul lucru pe care poți să îl faci e să îi dai Report Person (în partea de stânga-jos a profilului) și să alegi opțiunea Impersonating someone I know . Apoi, roagă cât mai mulți prieteni să facă același lucru și poate Facebook suspendă profilul persoanei respective.

Exemplu:

Noi ne-am mobilizat și i-am dat report profilului din dreapta stânga(merci Cris). Rămâne să vedem cât durează până când o să dispară de pe Facebook.

A doua variantă

Mamei mele i-a fost furat contul de Facebook si în acest moment sub identitatea ei pe facebook există o altă persoană. Acea persoană poate vorbi cu toți prietenii mamei – în numele ei, acea persoană poate juca diverse jocuri în contul mamei mele și așa mai departe, poate posta linkuri de phishing în numele ei pentru a fura și alte conturi.

(tot articolul de aici)

Motivul pentru care contul mamei i-a fost furat este un joc de Facebook, la care mama devenise foarte bună – avea foarte multe puncte. Persoana care i-a furat contul a folosit ocazia asta să îi distrugă, în primul rând jocul.

Cum i-a furat contul?

Cel mai probabil a intrat în posesia parolei printr-un link de phishing(în care cerea datele de logare pe Facebook) și apoi i-a schimbat emailurile și parola de la setările contului. Uite așa simplu i-a furat cineva femeii contul.

Ce poți să faci în cazul ăsta?

Răspunsul e același ca în primul caz – report(atât tu, cât și prietenii tăi, cât și mama cu cont nou pe Facebook). Apoi, pe viitor, ca să te protejezi, poți să nu mai dai click pe linkuri dubioase primite pe email sau pe Facebook Chat. Poți să te trezești chiar și cu cardul descărcat de bani, dacă folosești Facebook Ads.

Nu în ultimul rând, pune o parolă puternică la contul de Facebook. Nu se știe niciodată când ar putea fi spart.

80 thoughts on “Ce faci dacă cineva îți fură identitatea pe Facebook?”

  1. O singura mentiune. Ai spus acolo ca ai dat report contului din dreapta, dar cel din dreapta este cel real (asa ai scris in poza).

    Inca ceva. Daca cineva a pus pe profilul de facebook o poza cu mine si el, iar eu nu vreau ca acea poza sa fie acolo, merge vreo smecherie, sau atat timp cat apare si el in poza, eu n-am nicio putere asupra ei?

  2. Ups, corectat. N-am fost atent 😀

    Da, după ce ai dat Remove Tag, există în colț, jos, în dreapta(pe bune) funcția de Report Photo. Varianta mai bună e să vorbești cu omul să dea jos poza. E mai rapid așa.

  3. Referitor la “Singurul lucru pe care poți să îl faci e să îi dai Report Person (în partea de stânga-jos a profilului) și să alegi opțiunea Impersonating someone I know . Apoi, roagă cât mai mulți prieteni să facă același lucru și poate Facebook suspendă profilul persoanei respective.”

    Nu mi se pare deloc un lucru bun.
    Daca reusesti sa superi pe cineva destul de tare (sau pur si simplu vrea sa-ti faca rau, fara vreun motiv puternic), iar acesta isi convinge cativa prieteni sa ii urmeze exemplul, ai putea ramane fara cont…

  4. @Seth și îmbogățirea de uraniu a dat naștere la două laturi – centrale nucleare și bombe nucleare.

  5. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Ce faci dacă cineva îți fură identitatea pe Facebook? -- Topsy.com
  6. O intrebare .
    Daca cineva iti sparge parola contului de Facebook si incearca sa schimbe adresa contului de email , nu trebuie o confirmare de la adresa originala asa cum este si firesc [stiu ca alte site uri procedeaza asa ]
    Adica daca cineva vrea sa schimbe adresa de mail de la x@yahoo.com la y@yahoo.com trebuie confirmare de la x pentru a activa adresa y .
    Tocmai pentru a fi sigur ca esti propietarul

  7. @aztecul Am testat acum. Nu trebuie să confirmi în momentul în care ștergi o adresă X. Doar atunci când înregistrezi o Y în locul ei, trebuie să intri pe contul Y și să confirmi.

    Cred că e o scăpare de securitate asta.

  8. Buna
    in urma cu cateva luni mi-a fost spart contul de facebook impreuna cu adresa de email. contul este dezactivat acum de catre cel care a reusit sa faca asta. am tot incercat sa gasesc o adresa la care sa le pot scrie celor de la facebook dar, din pacate, nu am gasit nimic.
    Ma puteti ajuta va rog?

  9. BUNA SC DE DERAJ CINEVA A POSTAT POZE CU COPILUL MEU CE FAC IN ACEASTA PRIVINTZA MA POTII AJUTA TE ROG URGENT COPILUL MEU ESTE MINOR PLSS

  10. INCERC ACOLO SI UNDE DAU CUM FAC DAK VREI SA IMI EXP DAK POTI ORI CUM MS FR :* ::* :* *:

  11. Facebook-ul nu face nimic in aceste cazuri, este exact ca si la Yahoo, poti face abuz, spam, orice, nu le pasa, in cel mai bun caz inchid contul, daca doriti ajutor, intrati pe mine, inger_suprem

  12. @Titus: linkul pe care mi l-ai trimis nu ajuta deloc in cazul meu. Eu nu mai am acces la cont si linkul duce catre o pagina de help a FB in care primesti indicatii cum sa iti securizezi contul. Asta presupune ca esti logat deja in cont. :(

  13. mie mi-a furat pagina si acum imi face amenintari pe pahina acolo unde si spune pentru cei ce ma stiu pe mine si apoi zice administratorul paginii, am facut pahina, mi-a fost iubit si s-a facut admin si apoi m-a sters de la admini, ve.pot face? va implor sa ma ajutati! adresa paginii este http://facebook.com/pissici

  14. bai am si eu o mare problema pls daca ma puteti ajuta unu nush cn e sia facut un fb care seamna leit cu al meu si lasa com urate la prieteni si nu pot sa vad ce email are nik ce pot sa fac

  15. Ati apasat butonul de report? Mai puneti inca 10 prieteni sa va ajute si o sa se rezolve.

  16. buna! acum doua trei saptamani mi-au furat pagina de fb,am sanse sa mi-o recuperez ….va rog ….sau cum pot da de cei de la fb

  17. Mi-au fost furate doua conturi de facebook vi se pare normal? Ce as putea sa fac eu imi vreau contul inapoi macar un cel vechi Eu mi-am pierdut toate contactele tot Mi-am facut iar unu nou dar degeaba :(( Am nevoie de ajutor

  18. @Alina c cum ți-au fost furate cele două conturi? Ți-a știut cineva parola? Dacă e așa, vezi că ar trebui să ai pe email niște mesaje de genul:

    Subiect: Facebook login from an unrecognized device

    We detected a login into your account from an unrecognized device on data/ora

    Device: (nume device)
    Carrier Name: (provider net)
    Location: (oras/IP)
    Note: Location is based on internet service provider information.
    If this was you, please disregard this email.
    If this wasn’t you, please secure your account, as someone else may be accessing it.
    Thanks,
    The Facebook Security Team

    Dă click pe linkul din el (pe secure your account) și vezi dacă poți să recuperezi așa contul.

  19. salut , eu am primit spam de la cineva si mi sa blocat contul . ce trebuie sa fac sa il deblochez pentru ca nu am folosit poze sau alceva in ne’regula .

  20. o persoana binevoitoare mi-a furat o poza si a pus=o pe un cont care chipurile ar fi al meu.ce pot face sa nu mai fie poza pe contul acela?exclus sa pot vbi cu acea persoana sa stearga poza ca ar fi in zadar…multumesc

  21. salutare si eu am aceeasi problema si am mare nevoe de ajutor, prietenei mele i sa spart contul de faceboko si de mail amundoua in aceelasi timp cum pot recapata contul inapoi sa sa il dezactivez macar, un idiot ca altfel nu pot sa ii spun posteaza nu mai lucruri urate despre ea si nu putem face nimik …multumesc!

  22. @isa @dan report -> impersonating, respectiv fake account. Rugati-va inca 10-15 prieteni sa faca acelasi lucru si ar trebui sa fie dezactivate conturile respective.

  23. Buna,

    Am o problema cu conectarea pe Facebook(presupun ca cineva mi-a schimbat parola intentionat), am dat resetare parola, dar problema ii ca mailul de yahoo la care trimite parola e virusat (nu ma mai pot loga) ce pot sa fac in cazul acesta??Pot sa schimb adresa de e-mail pt resetare parola?

    Multumesc.

  24. Buna, stii cumva cum fac sa blochez descarcarea pozelor chiar si la prieteni? adica sa nu mai poate nimeni descarca pozele de pe profilul meu?

  25. Buna. Cineva si-a facut cont pe facebook si foloseste adresa mea de mail. Am raportat la fb de pe un alt cont si am primit raspuns ca totul e in regula. Pot sa mai fac ceva sau pur si simplu trebuie sa-mi fac alta adresa de mail si sa astept sa mi-o fure cineva si pe aceea?

  26. Hy! Am si eu aceeasi problema. Un amic mi`a aratat pe facebook un cont cu pozele mele, cu numele diferit de al meu. Respectiva/ respectivul intra zilnic pe cont, posteaza, flirteaza etc si spune ca este fata din poze… adica eu … Acum 2 zile i-am dat Report si am rugat cativa prieteni sa faca acelasi lucru, dar facebook inca nu a inchis contul respectiv, scrie ca cererea se analizeaza.
    Aveti idee cat dureaza pana va fi inchis de catre administratori? Ideea e ca nu stiu de cat timp exista acel cont, pare sa fie de mai mult timp, iar persoana este foarte activa …
    I-am trimis mesaj sa il stearga si m-a blocat. Contul nu l-a inchis …

    Multumesc…

  27. Salut, toți cei care aveți probleme cu conturi fake puteți să apelați la funcția de Report, să rugați prietenii să raporteze solidar cu voi și Facebook dă jos conturile respective.

  28. Buna seara,am probleme cu-n barbat care ma insulta,ma hartuie,imi ia poze si indentitatea si/si face pagini cu numele meu si poze de ale mele,de doi ani numai pot scapa de ,el ,astazi si/a facut doua pagini cu numele meu si pozele mele,se numeste Nagy Adrian,are pagini cu numele de Adrian Lica,ELLY Tomas si/a pus poza mea ,astazi sia facut doua cu numele de Brandusa Brandusa cu poze diferite ale,mele.Va rog sa ma ajutati.multumesc.

  29. Report. Și v-aș mai sfătui să faceți capturi de ecran și să mergeți la poliție cu ele pentru hărțuire.

  30. Buna!! Mă poate ajuta cineva şi p mine???
    O persoamna mi a furat nişte poze şi a făcut un nou facebook cu ele.
    va rog din suflet spuneţi mi toţi paşii pe care trebuie sa îi fac pt a şterge facebookul acelei persoane.

  31. Buna seara..Am si eu o problema.Contul de fb se activa cu ajutorul unui cod de securitate,primit pe telefon.Eu nu mai am acel numar de telefon si ca atare ei trimit codul in vazduh.Le-am scris,am trimis poza dupa CI…degeaba.Nu pot intra in cont.Am comunicat un nou numar de telefon.Initial au scris ca l-au inregistrat ,dar am luat-o de la capat.Nu stiu ce sa fac…Daca ma puteti ajuta ar fi ok…Multumesc…

  32. Dragii mei, in urma cu doua zile mi-am făcut si eu, un nou cont pe Fb, după ce primul mi-a fost dezactivat fara sa cunosc motivul. :(

    Am postat imagini, in doua zile am strâns si o sută de urmăritori, iar azi, in timp ce eram pe cont, si mai citeam si mesaje primite pe chat (mentionez ca nu am primit link-uri, care , stiu, nu obisnuiesc sa le deschid), aflu ca trebuie sa ma reloghez. Și a fost sfarsitul…
    A apărut ca trebuie sa imi resetez parola, am resetat-o, dar degeaba.
    Din cate stiu, atunci cand esti raportat, sa zicem, FB-ul iti trimite o instiintare si o mică penalizare. Te opreste de la postari, de la etichetari etc.
    Nu mi se pare corect că îți blocheaza contul, ca apoi, după 30 zile aprox., sa zicem, ajungi să ti-l dezactiveze total. E corect? Asta, fara ca cineva, sa iti dea posibilitatea sa te aperi, sau sa iti afli (măcar) greseala. Si ce greseala?
    Mi-am dat datele corecte din CI, doar poza ce era una fictivă, am optat pentru o floare…

    Acum, cui să scriu, ce sa fac? Am scris unei adrese de FB, dar răspunsul lor a fost unul foarte sec, trimis probabil de un roboțel,tuturor celor care se confrunta cu probleme asemanatoare. Adica sa apelez la Help Center.

    Iar acolo… e ca si cum ai vorbi neantului, nu e cineva avizat care sa iti răspunda concret.

    Ce să fac , ca sa mi-o recuperez? Ce fatalitate, am rămas si fara al doilea cont, in doar doua zile. :(
    Fara macar sa stiu de ce, fara sa fi incalcat politica FB-ului, fara sa fi adus cuiva jigniri, nici macar nu am dialogat cu cineva, acolo.

    Acum, culmea, pe emailul meu sosesc notificari cu comentarii la niste imagini unde am fost etichetata. (oare pt ca sosesc cu intarziere?)

  33. Buna ziua ma poate cineva sa ma ajute cu facebook mi sa blokat dar imi arata niste imagini si nu le recunosc alte setari nu se poate sa sar peste imagini astept rasp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *