De ce sunt de acord cu ACTA

După ce lumea s-a plictisit de SOPA, acum a apărut un nou subiect de agitație pentru micul pirat – fraudator pe online, respectiv în grupurile anarhiste anonymus, de hackeri sau mai știu eu ce. Nu intru în detalii, mai multe puteți citi aici despre ACTA(sursă activistă), ACTA(document oficial din Australia).

ACTA = Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Deci e un acord care urmărește să prevină falisificarea filmelor, fotografiilor, softurilor și altor opere care circulă pe internet. Practic, actul o să le dea dreptul anchetatorilor să ceară furnizorilor de internet să dea datele ale de trafic drept probe în anchete, cam cum se fac acum interceptările telefonice. Nimic nou, nimic înspăimântător dacă n-ai nimic de ascuns.

Mi se pare normal ca eu, producătorul de operă de artă/divertisment, să pot să urmăresc și să primesc compensație de la un individ/grup de indivizi care mi-au furat ceea ce eu am produs și au făcut bani pe urma muncii mele. 

Pe de altă parte, dacă vrei în continuare să furi muzică, filme, softuri, jocuri, există site-urile de torrents, rețelele P2P, rețeaua TOR, rețeaua Freenet. Un simplu search edifică și problema asta. Vor exista două tipuri de internet – cel legal și cel ilegal. E opțiunea fiecăruia pe care o să fie, cu consecințele de rigoare.

Ăsta e motivul pentru campania masivă pe online:

”Before taking a final position, the EP will meet experts, representatives of civil society and other concerned parties, to ensure all opinions and concerns are heard. ” (de aici)

Urmează votul politic. Eu zic da pentru ACTA.

p.s. sursa foto

 

Update:

Pentru toți cei care au comentat fără să citească întregul document – ACTA, pe lângă prevederea sperietoare de mic infractor internaut, are menirea să ne protejeze de falsuri, de produse contrafăcute din, de exemplu, prietenul nostru drag – China.

Documentul a fost semnat de țările din lumea ”civilizată” și ca un semnal economic pe piața internațională, iar treaba cu posibila cenzură a internetului e doar o idee colaterală a documentului, drept pentru care el nu ar trebui respins cu totul. O idee constructivă ar fi să zici ”Scoateți cenzura internetului din ACTA”, ca să scăpăm de orice urmă de suspiciune

Update 2: o analiză a unui expert despre ACTA și implicațiile lui.

63 thoughts on “De ce sunt de acord cu ACTA”

  1. @Titus Omule, intelege, te rog, odata ca ACTA nu se va aplica preferential!!! Intelegi? Serios, nu vad ce e asa de greu. Am citit integral ACTA, sau ma rog, varianta care a aparut pe net si scrie clar ca orice incalcare a oricarei persoane fizice ori juridice se pedepseste prin amenda, inchisoare si confiscarea device-ului. Mai mult de atat daca vei trece printr-o vama si vei avea la tine un laptop, mp3 player etc., vor avea dreptul sa verifice continutul de pe el si ia ghici ce se intampla? In cel mai bun caz, doar fara device… Documenteaza-te, te rog, si apoi sustine!

  2. @all

    Prevederea aia din ACTA este facultativă, nu obligatorie. Fiecare stat decide în propria legislație.

    Cu sau fără ACTA, sharingul de filme, poze, software pirat e infracţiune potrivit art. 138/7 şi 139/8 din Legea nr. 8/1996 şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau cu amendă.

    Deci faci teoretic închisoare pentru descărcarea unui film pe DC++ sau de pe torenți. Deci deja pot fi interceptate convorbirile şi comunicaţiile electronice, poţi fi supravegheat sau se poate chiar efectua o percheziţie domiciliară, numai pentru faptul că descarci materiale protejate de drepturile de autor.

    Hai să nu ne panicăm degeaba, Alex. Treaba cu vama e o aberație.

  3. Dragul meu, am intrat întâmplător aici și nu m-am abținut să nu-ți spun opini mea!
    NU AI ÎNȚELES NIMIC DIN ACTA!
    Dreptul tău de proprietate este protejat și fără ACTA!
    Dacă eu, pe blogul al cărui nume semnez, copiez un articol de-al tău e dreptul tău să faci plângere penală pentru furt intelectual.Parchetul începe investigația și în scurt timp blogul meu va fi oprit și eu trimis în judecată!
    CE FACE ACTA este să DEA libertate totală unui milițian să-mi blocheze accesul la internet pe baza unei simple suspiciuni sau a unei false delațiuni!
    De exemplu eu merg la poliție și fac reclamație împotriva blogului tău că mi-ai furat proprietatea mea intelectuală folosind conjucții sau diacritice!
    Milițianul te va aresta și-ți va suspenda blogul iar până să se lămurească Justiția că eu am fost rău-intenționat TU FACI PUȘCĂRIE FĂRĂ PROBE!
    ACTA înseamnă ABUZ și e păcat că un om inteligent ca tine dezinformează!

  4. @anonimul de la thinkagain

    Dacă furi un articol de pe blogul meu e ok să te închidă și să te amendeze.

    Dacă n-ai dovezi, te dau în judecată pentru hărțuire. Nicăieri nu faci pușcărie până la sentința finală, definitivă și irevocabilă. Hai nu mai face SEO degeaba, aștept un comentariu asumat de o persoană, nu de un site.

    Nu dezinformez în niciun fel, păcat că nu pot să spun același lucru despre tine.

  5. @titus Din nou vi cu un raspuns superficial…dupa cum am afirmat initial, nici macar nu stiai exact cui se aplica si si mai ales la ce anume se aplica. M-ai raspuns superficial la post si din nou ai ramas pe dinafara subiectului…hai, ca deja ti-am dat peste bot de atatea ori. Care au fost raspunsurile tale? Prima oara m-ai jignit, tu ai spus ca eu am injurat, fapt evident fals…nu ai spus nimic in legatura cu acest lucru, in schimb vii si ma jignesti pe mine direct, lucru care nu s-a intamplat invers…dar o fac acum, esti complet idiot! Tu iti tii partea, e ok, spune ca e parerea ta ca e bine, dar nu dezinforma cum ai facut-o deja. Citeste legile din constitutie, exista deja articole care apara proprietatea intelectuala domnule titus, dar tu sarac cu … nu mai zic, ce sa sti, ai blog si dai pe tastatura, ca mai mult habar nu ai de domeniul acesta in care se aplica ACTA, dupa cum am mai precizat. Tine-o pe ata “inteligentule” si trimite-ma pe mine inapoi la scoala ca diplomele oricum nu mai conteaza nimic dupa creierul tau … ma rog, nu mai continuu, completezi cum doresti.
    Hai sa fiu baiat bun si sa iti arat cam ce si cum e cu ACTA.
    ACTA daca intra in vigoare, tu dins tart esti un posibil suspect ca incalci legea si deci prin urmare esti urmarit…acum te intreb facand analogie, tu cand iesi din casa sa mergi la magazins a iti cumperi ceva, e cineva care te urmareste sa vada unde mergi? ce faci? ce cumperi? inseli vanzatorul? te inseala el pe tine? NU! nu domnule titus, nimeni nu te urmareste, nimeni nu iti urmareste actiunile, pentru ca tu ca sa fii urmarit trebuie sa se ajunga la decizia ca trebuie sa fii urmarit. dar nu esti tocmai pentru ca nu esti suspect in nimic,daca ai fi, ar fi cineva sa iti verifice miscarile, corect, pe baza unor dispozitii legale, date de evident, justitie. ei bine, dupa cum ziceam mai sus, nu e cazul cu ACTA, pentru ca fiecare miscare iti va fi supravegheata de provider (noii ‘mielusiei’ cred marile corporatii, noii lor politai neplatiti care sa le faca munca voluntar) ei bine, lasad deoparte exemplul, dupa cum am precizat anterior, ai auzit dreptul la intimitate? sti ca e in constitutie, un drept fundamental…sti nu? si acest drept iti e garantat si nimeni nu are voie sa ti-l incalce decat daca ai facut tu ceva si se dovedeste acest lucru, altfel nu…ei bine tinere, mai du-te tu si freaca-ti coatele pe la scoala ca la logica nu esti bun, la propriile drepturi care ti le garanteaza constitutia iti iei bataie singur…ce sa iti mai zic decat ce ti-am zis pana acum…lasa-te de asta ca nu esti bun. cu tine e inutil, ar trebui sa ti se intample ceva legat de acest lucru, sa te trezesti si tu, ca pana atunci deh, orgoliul e mai important.
    ps: cu ACTA in vigoare, micul tau articol, si mai ales pozica aia micuta de sus te-ar pune cu mainile la spate incatusate…deoarece dupa cum am zis, legea se aplica tuturor si nu preferential, tu folosind material fara acord scris de unde ai luat tu respectivele materiale, adica de la proprietarii de drept (text, elemente grafice, etc). deci, iti zic eu, ca la o simpla privire pe acest mic si inofensiv blog alt au, ai suficiente materiale ce incalca aceste drepturi de proprietate intelectuala, si cum spuneai tu ca eu voi fi “unul din cei care o să înfunde pârnaiele”cred ca de ar fi asa cum ai sustinut, tu mi-ai tine companie, insa eu as iesi inaintea ta…asa ca mai revizuieste cate ceva inainte sa faci afirmatii, din nou repet, total deplasate, cand tu habar nu ai ce si cum. dar lasa ca orgoliul tau e mai important decat sa bagi la cap…dar ce ti-am zis, crezi sau nu crezi…verifica si vei vedea cata dreptate am…dar prostia mare la tine, sper totusi sa nu te omoare, figurativ vorbind desigur. numai bine … si mai documenteaza-te.
    ps:o h da, eu saracul de trebuie sa mai dau pe la scoala, am uitat ceva, tot nu ai spus nimic in legatura cu greselile tale…chiar as vrea sa vad ca spui macar ca defapt ai dreptate si eu gresesc, dar nimic, suspect…pardon, ciudat

  6. Titus, înclin să cred că ai scris articolul fără să citești atent textul ACTA și fără să ceri sfatul unui jurist specializat. Chiar și autorul articolului pe care-l dai în comentarii (Victor Constantinescu) mi-a spus personal în seara asta că ACTA nu aduce nimic în plus utilizatorului de internet și nici măcar creatorului de conținut (compozitor, blogger, jurnalist etc.)

    Restul argumentelor mele anti-ACTA le găsești aici: http://www.floringrozea.com/2012/02/09/online-de-ce-sunt-anti-acta-si-ce-pot-face-eu-sa-opresc-acta/

    PS: Oprirea MegaUpload.com și arestarea fondatorilor lor este un mare abuz al americanilor și în câteva luni vei afla de ce. Iar faptul că MegaUpload deținea materiale warez și “alte porcării” este o părere personală a ta și n-are nicio bază statistică (sau măcar legală).

  7. Încă ceva: creatorul de conținut pe internet este protejat foarte bine prin Legea 8/1996 (a drepturilor de autor) și de numeroase metodologii naționale și legi internaționale. Niciun exemplu pe care le-ai dat (pozele furate, mp3-urile copiate, torrente, dc++) n-are legătură cu ACTA, acesta fiind un acord între țări pentru a proteja și mai mult companiile multi-naționale.

  8. @Florin păi de ce nu spui acum de ce e arestarea fondatorilor megaupload un mare abuz?

    http://www.socialphy.com/posts/news-politics/8682/RapidShare-Responds-To-Megaupload-Comparisons_.html

    E ca și cum ai spune despre un hoț: ”a furat numai un pic, hai să nu îi dăm pârnaie”.

    În rest, ACTA e menit să oprească copiile ilegale din offline mai mult decât cele din online. Online-ul e cumva ”victima” colaterală care face multă gălăgie. Așa arată de la mine. Nu o să te cenzureze nimeni, stai tu liniștit.

  9. Dacă îți spun eu acum vei crede că fac partizanat. Am spus că vei afla în curând când vor scrie toate ziarele din Europa și Statele Unite.

    Iar link-ul pe care mi l-ai dat arată cât de superficial urmărești problematica, pentru că interviul respectiv nu confirmă și nici nu infirmă nimic.

    Iar despre ultima ta fraza ’Stai tu liniștit’ pot spune:

    Nu stau liniștit deloc când niște mascați americani au intrat în casa unui cetățean neo-zeelandez (deci nu american) și l-au săltat pentru că avea o afacere în Hong Kong (deci nu în America) pentru o bănuială (neprobată în instanță). Tu înțelegi cât de nesigură este lumea în care trăim? Cât de liniștit stai tu?

  10. E atat de amuzant cum toata lumea se cearta pe marginea subiectului ACTA…
    Cand am aflat de acest tratat, mi-am spus ca nici macar nu imi voi bate capul sa il citesc integral, pentru ca e inutil sa imi introduc de bunavoie in creier niste lucruri atat de triste. Ceea ce vad eu in ACTA este ceva mult mai profund decat prezinta toata lumea: cu ajutorul acestui tratat, oamenii vor putea fi controlati aproape in totalitate. Va dati seama ca noi suntem o generatie aproape dependenta de tehnologie, si implicit de internet, lucru la care se adauga faptul ca Romania este o tara saraca, iar cetatenii ei nu isi pot permite sa procureze licenta pentru absolut fiecare melodie pe care vor sa o asculte.
    Asta cred ca e motivul cel mai solid pentru care noi, cetatenii, nu ar trebui sa fim de acord. Sunt putini oameni aici care isi vor permite sa cumpere licente pentru a utiliza macar programe de baza pentru activitati des intalnite pe calculator, cum ar fi modificarea pozelor in Photoshop.
    Eu sunt artista, desenez. Asta inseamna ca si eu ar trebui sa fiu de acord cu ACTA, pentru ca atunci ei imi vor asigura copyright la desenele pe care le postez pe Internet? Mi se pare o prostie… sincer.

  11. @Ioana oamenii inteligenți nu pot fi controlați așa de ușor. Cât despre desenele tale postate pe internet, dacă te adresezi autorităților, evident că pot fi protejate. Cum ar fi să îți zică cineva: ”îți copiem desenele pentru că n-avem bani să le cumpărăm. Tu lucrează acolo pe gratis, că faci treabă bună. Noi avem alte cheltuieli.”?

Comments are closed.