Oamenii vor sa fie fermieri, nu microbloggeri

Ați ghicit, articolul ăsta este despre cum Facebook a depășit 350 de milioane de utilizatori, cu cei 445.000 de români pe el. Nu asta e însă știrea principală, ci faptul că Farmville a ajuns să aibă mai mulți utilizatori activi decât Twitter.

facebook

Twitter se estimează că va ajunge la 18 milioane de utilizatori până la sfârșitul lui 2009.

Știrea asta vine într-un moment destul de nasol pentru platforma de microblogging, a cărei creștere s-a estompat de-a lungul ultimei părți din 2009(n-a mai crescut cu 3 cifre, ci doar cu două). Cei din staff-ul Facebook a declarat chestia asta chiar cu ocazia anunțării noilor lor cifre de utilizare.

Creșterea asta frenetică a unor jocuri online ca Farmville, mie unul îmi spune că oamenii preferă să fie oieri și să aibă grijă de animale, decât să stea să scrie un fel SMS-uri pe net, către necunoscuți și nu numai. E cumva logic, pentru că în Farmville e destul de clar cine ce are de făcut și mediul e unul controlat, în care vaca sau oaia de care ai grijă nu o să te judece, nu o să râdă de tine dacă faci greșeli. E un mediu safe și totuși interactiv, deci a atras mulți oameni, pentru că simți apartenența la o comunitate safe.

De cealaltă parte, Twitter, pe de-o parte este o unealtă extrem de bine nișată în momentul ăsta, care te obligă să comunici eficace în 140 de caractere. Se potrivește perfect pe profilul oamenilor de comunicare, marketing și vânzări(cei buni, care știu să comunice, nu ăia care dau cu bla bla ul ore întregi și nu înțelegi ce au vrut să spună de la început).

Pe de altă parte, Twitter este un mediu nesigur, în care ești expus. Conversațiile tale sunt 99% publice și ușor de găsit. Dacă spui o prostie, cel mai probabil cineva te va atenționa. Vei fi judecat – după ce scrii, după câți oameni urmărești, după câți oameni te urmăresc, pe câte liste ești(mai nou). E o junglă în care majoritatea oamenilor nu vor să se bage. Lesne de înțeles de ce, nu?

Mie mi se pare ușor forțată comparația Farmville cu Twitter, pentru că nu au nicio treabă una cu alta. E ca și cum ai compara mere cu pere, iar declarația Facebook a fost un fel de aroganță aruncată gratuit spre Twitter, despre care oricum se vorbește mai mult decât este.

3 thoughts on “Oamenii vor sa fie fermieri, nu microbloggeri”

  1. O singura observatie, twitter se pare ca are mult mai multi utilizatori -> din interviul lui Mike Arrnighton cu Dick Costelo (COO Twitter) ->

    MA: What about user accounts?
    DC: Yeah I won’t say that, but 58 million undercounts it.

    Vezi mai multe aici ->
    http://www.techcrunch.com/2009/11/20/realtime-crunchup-twitter-coo/

    Este si versiunea video la sfarsitul articolului. Asa ca s-ar putea ca farmivlle insa sa nu fi depasit twitter :). Oricum, punctul tau de vedere e interesant 😉

  2. Farmville are 69 milioane utilizatori lunari, deci și în cazul ăsta l-a depășit.

    Thanks de link, sunt greu de găsit statistici despre Twitter, overall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *