Google – retragere sau miscare politica

De dimineață umblă o știre pe internet, cum că Google se retrage din China în numele drepturilor omului și al liberei expresii. Cel puțin așa sună o parte din Tweet-urile și articolele pe subiect. Povestea a pornit de la faptul că Google a suferit o serie de atacuri asupra GMail, îndreptate se pare către niște căsuțe deținute de militanți ai liberei expresii în China. Ulterior, au descoperit că atacurile au țintit și conturi aflate în restul lumii, mai ales în America și în Europa.

440367837_4633fb09a1

Toate cauzele de mai sus au dus la decizia de a forța mâna guvernului chinez să elibereze căutările de restricții și cenzură. Eu cred că măsura aceasta luată de Google este un act politic. Ei suspectează guvernul chinez de implicare în atacurile asupra conturilor de email. Vom vedea în zilele următoare cum decurg negocierile cu guvernul, însă am mari dubii că vor ceda, ceea ce înseamnă că Google are mari șanse să plece din China.

The decision to review our business operations in China has been incredibly hard, and we know that it will have potentially far-reaching consequences. We want to make clear that this move was driven by our executives in the United States, without the knowledge or involvement of our employees in China who have worked incredibly hard to make Google.cn the success it is today. We are committed to working responsibly to resolve the very difficult issues raised.

Citatul de mai sus, luat de pe blogul oficial Google, arată de unde a fost luată decizia – US 🙂

Consecințele pentru Google vor fi destul de mari, dacă ies din China, pentru că ar pierde accesul la 1/6 din populația lumii, un mare pas înapoi față de concurenții săi mai obedienți, Yahoo! și Bing. Chiar dacă mișcarea asta pare una de luptă pentru libera circulație a informației, cred că în final decizia se va lua pe criterii de business.

p.s. Dacă aș fi paranoic, aș putea spune că Google a orchestrat toate atacurile, ca să aibă o poziție de renegociere cu guvernul chinez. ce ziceți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *