Ce este Quora.com si ce face noua retea sociala

The Yahoo! Answers green smiley.
Image via Wikipedia

Am aflat destul de recent de noua platformă de întrebări și răspunsuri, Quora.com.

Ei sunt online de prin 2009, însă abia acum au primit un pic mai multă atenție atât internațională, cât și în România.

Quora is a continually improving collection of questions and answers created, edited, and organized by everyone who uses it.

Definiția asta ar trebui să vorbească de la sine. Quora e o platformă de întrebări și răspunsuri care dă posibilitatea, în plus față de Yahoo! Answers(Facebook Questions e în continuare închis pentru utilizatorii români), ca utilizatorii să comunice între ei. Quora funcționează ca rețea socială pe două modele – Twitter(followers și following, plus menționări) și Wikipedia(editarea tuturor materialelor de către comunitate).

Nici nu mă gândesc să compar Quora cu TPU.ro(care face cam același lucru, însă pentru alt grup țintă). Întrebările și răspunsurile de pe Quora sunt despre alte lucruri decât Hanna Montana, contracepție sau menstruație.

Primul lucru pe care îl faci pe Quora.com

După ce ți-ai înregistrat contul, ți-ai găsit prietenii de pe Facebook și Twitter care folosesc Quora, platforma îți recomandă niște domenii pe care să le urmărești. Ele sunt colecții de întrebări și răspunsuri date de utilizatori. Nu-ți recomand să urmărești mai mult de 5-6 topic-uri, pentru că devine greoi să ții pasul cu informațiile. Începe cu domeniul tău de activitate, cu pasiunile tale, cu online-ul.

La ce îmi folosește Quora.com?

Ție, sincer, nu știu.

Știu la ce îmi folosește mie. Dacă am o întrebare la care vreau să îi verific răspunsul pe care l-am formulat eu, o pun pe Quora și o promovez pe topic-urile la care se încadrează. Dacă întrebarea e suficient de specifică, formulată bine și are suficiente detalii la descriere, atunci va atrage atenția specialiștilor de pe platformă. Așa poți să dezbați idei legate de un subiect care te interesează și să verifici ce răspunsuri sunt acceptate de majoritatea celor care urmăresc întrebările.

Dacă întrebarea ta există deja, e și mai simplu. O găsești prin motorul de căutare în timp real și vezi răspunsurile. Avantajul Quora este că poți să dai note răspunsurilor, așa încât cele mai bune intervenții ajung să fie cele mai vizualizate și importante păreri despre subiectul respectiv.

Quora are funcția de Follow și pentru întrebări, așa că vei fi anunțat de fiecare dată când cineva răspunde la o întrebare care te interesează.

Comunitatea se autoreglează, în sensul în care dacă publici o inepție sau pur și simplu răspunsul tău nu e folositor sau conține informații false, el poate fi marcat ca Nefolositor sau poate fi propus spre editare. E un pic asemănător cu modelul Wikipedia.

Cine deține puterea?

Spre deosebire de Facebook, pe Quora toate elementele de conținut pe care le publici sunt și rămân proprietatea ta. Bine, treaba asta își pierde din valoare, având în vedere că scopul platformei e ca un număr cât mai mare de oameni să participe la formularea unui răspuns comun la întrebarea comună a mai multor utilizatori. Se diluează dreptul de autor.

În fine, m-am jucat cu Quora.com și urmăresc îndeaproape cum în fiecare zi intră din ce în ce mai mulți oameni din România. Da, și aici e pe bază de invitație, așa că dacă vrei să îți faci cont, lasă-mi comentariu și te invit în Quora, lumea întrebărilor.

p.s. a mai scris despre Quora – Marius Sescu

Enhanced by Zemanta

67 thoughts on “Ce este Quora.com si ce face noua retea sociala”

  1. Buna,
    Chiar interesanta aceasta platforma. Iti raman recunoscatoare pentru invitatie.
    Multumesc.

  2. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Ce este Quora.com si ce face noua retea sociala -- Topsy.com
  3. Nu stiu daca va reusi sa depaseasca StackOverflow (si celelalte site-uri StackExchange)… Eu am cont pe Quora de cateva luni si n-am intrat decat de 2-3 ori. Personal, nu mi se pare atat de interesant (deocamdata).

  4. @Edi cred ca depinde si domeniul despre care vrei sa discuti. Nu stiam de StackOverflow, insa de la primul ochi nu mi se pare asa de userfriendly.

  5. Primul venit, primul servit nu ? suna interesant, vreau si eu o invitatie, te rog. Cine stie, poate aflu raspunsul la intrebarile existentiale care ma macina 🙂

  6. Mai sunt cateva lucruri de precizat legate de Quora.. Gen modul de afisare al informatiilor similar cu news feed-ul de la facebook, nu trebuie sa iti faci cont ca sa afli un raspuns la o intrebare, poti vota cel mai bun raspuns la o intrebare etc.

  7. if u care to share so much, please give me an invitation too…i see it pretty resourcefull..ms anticipat 🙂

    p.s. blogul asta e fain tare, plin de info utile transmise intr-un mod cat se poate de simplu si clar, chapeau bas!

  8. Your invitations were sent successfully.
    If your friends don’t see their invites soon, have them check their spam folders.

    Sunt pe drum!

  9. suna ca o resursa utila – in special pt mk si new media (i guess).
    As super aprecia o invitatie :o). Merci.

  10. observ ca se dau invitatii in Quora aici. Mai este? Nu de alta, dar curiozitatea de dinainte si dupa citirea articolului tau m-a impins sa fac acest gest, de cersit invitatie:).

  11. salut, caut de ceva timp pe cineva care sa imi trimita invitatie pentru Quora.com . as aprecia foarte mult daca m-ai putea ajuta, multam frumos

  12. O descriere buna a serviciului iar recomandarile sunt folositoare chiar si pentru un user cu experienta medie.
    O alta aplicatie ar fi sa pui intrebari de genul:
    What is the best online advertising agency to work with in Romania?
    Raspunsurile la intrebarea asta vor fi utile pentru strainii care vor sa lanseze ceva in Romania, dar si pentru agentia care primeste cele mai bune recomandari.
    Alte intrebari s-ar putea referi la agentii imobiliare, de turism, companii de taxi, etc.

  13. Your invitations were sent successfully.
    If your friends don’t see their invites soon, have them check their spam folders.

    Runda a doua de invitatii vine spre voi.

  14. Eu am depasit 110 urmaritori pe Quora, din care 90% romani, asa ca numarul de utilizatori cred ca trece deja de cateva mii.

  15. Pingback: Quora
  16. mersi pentru invitație, până acum mi se pare o idee interesantă, iar întrebările și răspunsurile generate – informative

  17. As dori si eu o invitatie daca se poate. De vreo 5 luni tot solicit una pe diverse forumuri si bloguri dar acum e prima data cand citesc un apost despre quora in limba romana.

  18. Ceau,

    As dori o invitatie daca se poate, chiar inainte de a citi articolul tau ma gandeam de unde as putea obtine una

Comments are closed.