Vaca mov – Seth Godin

Recent am devenit foarte fan Seth Godin.

Cine este Seth Godin? E un expert în marketing, autor a 10 cărți best-seller inclusiv ’The Dip’, ’Permission Marketing’ și ’Meatball Sundae’. Este cel mai popular blogger de business din lume (www.SethGodin.com).

Am devorat de-a lungul timpului ”Permission Marketing” si ”Ideavirus” – care m-au ajutat sa imi construiesc candidatura de vice-presedinte comunicare.

De cateva zie am inceput sa citesc/ascult ”Purple Cow” sau vaca mov, pe romaneste spus. Vaca mov, in acceptiunea lui Godin, reprezinta o idee remarcabila cu darul de a deveni profitabila in mediul business.

Esti fie remarcabil sau invizibil. Alege.

Ce au Starbucks şi JetBlue şi KrispyKreme şi Apple şi DutchBoy şi Kensington şi Zespri Hard Candy şi ceilalti nu au?
Au ignorat criticile si au inovat in ciuda tuturor sanselor de esec. Au fost remarcabile intr-o lume in care majoritatea sunt medii/safe.

Cei 4+1 P din marketing tocmai au adaugat inca unul, pe langa publicitate, plasare, produs, pret, permisiune(adaugat tot de Godin), acum apare is Purple Cow(vaca mov).

Vacile, după ce v-aţi văzut una, sau două, sau zece, sunt plictisitoare. O vaca mov, creeaza surpriza, e exceptionala. Vaca descrie o idee fenomenala, ceva interesant, ceva de necrezut, ceva revolutionar, ce va schimba modul in care se actioneaza pe nisa in care apare.

Lectia principala a cartii este : Fii remarcabil! – ai curaj sa fii remarcabil si vei avea succes.

Seth Godin considera ca majoritatea oamenilor si companiilor pot produce o vaca mov(idee). Ce ii impiedica insa e acea comoditate a ”status quo”, orientarea pe ceea ce au la acel moment, nu pe ceea ce business-ul/cariera lor ar putea sa fie. Se pierde mult timp si energie in pastrarea si stabilizarea momentului, nu in investitia pentru viitor. In general, majoritatea prefera sa ”play it safe”.

Nu, nu asa. E calea catre obscuritate, mediocritate si esec lamentabil.

Ai curaj, schimba, provoaca, esueaza. Inca de mici suntem invatati ca a esua e gresit. Dintr-un esec inveti o mutime de lucruri(nu spun aici ca e bine sa esuezi). Nu e bine sa nu esuezi niciodata, pentru ca nu vei sti ce poti sa imbunatatesti.

Conceptul lui Godin de vaca mov poate fi aplicat pana si in dezvoltarea carierei. Analogia e similara – poti alege sa fii ca majoritatea, o vaca maro, trimitatnd CV-uri peste tot si scrisori de intentie tipizate sau poti alege sa fii remarcabil, fa-ti un blog, lucreaza la un proiect urias, dificil, aduna rezultate , esecuri, victorii, vorbeste despre ele, creeaza conexiuni.

Totul e in puterea vacii mov. Trebuie doar sa ai curajul sa ii dai drumul.

In AIESEC am avut o singura vaca mov – Sustainability Day – Scoate capul din galeata! – pentru ca singurul lucru pe care il puteam face era sa fim remarcabili. Orice altcea nu ar fi mers. 🙂

p.s. Cateva idei notabile

– nu fii plictisitor
– sigur e riscant
– designul e cel mai important acum
– foarte bun e prost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *