Gratis sau cu intrare?

Am fost aseara in oras, prin zona Lipscani. De can 2 luni au inceput sa apara din ce in ce mai multe cluburi de tipul Suburbia/Expirat/Fire/A chiar langa concurentele mai vechi. Mai mult, au explodat parca si terasele, ocupand toata zona pietonala, ca sa nu mai treci pe trotuar, ci prin terasa.

Efectul a fost de rarire a masei de oameni pe metrul patrat, in fiecare clubulet din zona, pana la nivelul la care ti-era urat sa intri, fiind mult prea putina lume pentru marimea locului.

(Simt nevoia sa fac o paranteza aici. E fascinanta nevoia umana de a face parte dintr-o turma mare de oameni, de a fi intr-un loc cu multa lume si de a declara naspa locurile cu lume putina. Nu sunt deloc de acord cu stilul asta, am reusit de fiecare data sa ma simt bine daca eram cu prieteni buni, oricat de multa sau putina lume era in clubul sau la petrecerea respectiva. Muzica si oamenii tai sunt importanti, nu inteleg de ce ar trebui sa fie superplin locul ca sa ma simt bine. Intradevar e importanta si ambianta locului respectiv, nivelul de lumina, confort , etc.)

Povestea de aseara a inceput destul de clasic, dupa o iesire anterioara, la 10 m-am intalnit cu oamenii si am luat-o spre noul club deschis langa Cool Cat, Stamba. Cica weekendul asta a fost marea deschidere, cu concerte de DJ ca Junkyard sau Dropdread(la care de obicei e 20lei min intrare) gratis. Ne-am plasat initial pe terasa si ne-am intins la vorba, pentru ca petrecerea incepea la 23. Pe la 1 am dat sa intram. Era gol. Multa lumina si pustiu. Deprimant. Trist. Evident, nu am ramas acolo. In cautarea unui loc, am mers in Suburbia, gol si acolo, dar era muzica macar mai buna. Tot intrarea libera. Stam 5 minute si iesim. Mergem spre Goblin, vis-a-vis. Aici era un pic mai multa lume, dar 10 lei intrare. Pana la urma am si ramas in Goblin. (mai sunt detalii, dar nu merita mentionate)

Cluburile au suferit azinoapte din doua motive care au imprastiat lumea:

  • tinerii care nu mai aveau sesiune au plecat la mare/acasa in provinicie
  • intrarea libera a creat un flux migrator de oameni de la un loc la altul.
Rolul taxei de intrare in club e sa te faca sa ramai acolo toata noaptea, in loc sa hoinaresti aiurea de la un local la altul, distribuind profitul uniform. Nu, rolul lor e sa te tina cat mai mult posibil in clubul lor, sa consumi cat mai mult de la ei. Mai mult, daca tu ramai cu prietenii tai, mai vin altii care raman si ei, si altii care va vad ca va miscati, raman si ei, creand masa critica la care lumea incepe sa se simta bine.
Marea deschidere a Stamba a esuat tocmai pentru ca avea intrare libera si awareness mic. Pe parcursul serii, intre 23 si 1 a trecut destul de multa lumea pe acolo, insa nimeni nu a ramas, pentru ca nu prea avea de ce. Intrare nu era, petrecerea nu era in toi, vroiau altceva.
Din punctul meu de vedere, un club in Bucuresti are sanse de succes daca face o petrecere speciala de deschidere cu pret mare la intrare, peste 40-50 lei si bar deschis toata noaptea. Adica oricine vine si plateste intrarea, toata noaptea bea pe vorbe, nu pe bani. Am mai vazut modelul asta de petreceri si functioneaza, aduna oameni peste masura si creeaza din vorba in vorba reclama la clubul tau. E mai rentabil sa iesi in pierdere in prima seara cu 5-10 % din incasari si apoi sa iti recuperezi in cateva weekenduri din veniturile aduse de oamenii care s-au intors, decat sa faci economie si sa ramai cu clubul gol.
Cred cu tarie ca Stamba ar fi fost plin la refuz, cu bar deschis si intrare 50 lei. Ei au ales insa sa o dea gratis, intr-o perioada in care omul judeca lucrurile gratis ca fiind slabe calitativ.
Sunt curios daca o sa aplice cineva strategia asta inviitorul apropiat.

3 thoughts on “Gratis sau cu intrare?”

  1. @Iulia ideea open-bar-ului e sa iti fidelizezi clientul, nu neaparat sa scoti profit. Oricum omeneste nu prea e posibil sa bei de 50 lei la pretul pietei si sa nu te imbeti – 400-500 de ml de alcool lungiti cu ceva suc si tot nu ajungi la 50 lei/om 🙂

    Intradevar nu prea ai cum sa compari cu preturile din club – ai ajunge la consumuri de 150 lei/om dupa meniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *