Mi-am făcut prima dată cont de twitter în Noiembrie 2008. Am început să conversez serios însă abia de prin Aprilie. În momentul acesta am în jur de 700 de updates, peste 100 de oameni pe care îi urmăresc și în jur de 250 de oameni care mă urmăresc.
Mulți oameni m-au întrebat și de ce folosesc Twitter – am găsit o explicație:
1. personal branding – promovare personala, brand, companie sau blog
2. live blogging, ideal pentru conferinte
3. inlocuitor de messenger, insa cu anumite limitari si cu un plus de bun simt
4. cauti un feedback rapid la o idee, proiect atunci Twitter e solutia
5. pentru partea de social networking (prieteni noi , etc)
via submitsuite
Mereu m-am confruntat însă cu o dilemă.
Cum îți alegi oamenii pe care să îi urmărești?
Criteriile care le-am folosit până acum sunt conectate cu prietenii care au cont pe Twitter, dar și oameni din industria de comunicare, eminamente online, de la care aflu informații interesante sau cu care port conversații pe Twitter.
Am zis mai sus că am peste 700 de updates. Scriu în principal despre evenimente din online, dar și din offline. Scriu despre întâmpări de zi cu zi – e mai degrabă un flux mental și un instrument de comunicare directă cu alții, deoarece retransmit mesaje și răspund la tweets date de alții.
Astăzi am descoperit pe blogul lui dece un instrument de evaluat utilizatorii de Twitter făcut de el, care transmite câte din ultimele 50 de tweeturi au fost transmisii, răspunsuri sau mesaje directe.
In ultimele 6 zile titus_k a trimis 39 tweeturi 5 retweeturi (RT) si 6 mesaje catre altii
deci am 78% tweets, 10% RT și 12% mesaje directe
– asta a întors când am introdus userul meu de twitter – titus_k
Analiza, cel puțin din punctul meu de vedere, s-ar face în felul următor:
– un user echilibrat și demn de urărit are proporția în jur de 50% Tweets 25% ReTweets 25% Mesaje directe. Are ceva de spuns, are un cerc de oameni cu care comunică pe Twitter.
– un user care doar transmite și interacționează mai puțin are sub 10% la ambele indicatoare – RT și Mesaje directe și peste 80% la Tweets – poate să fie un începător pe Twitter, poate constitui un user interesant
– un user secretos este cel care are predominant Mesaje directe și puține Tweeturi sau ReTweeturi. Acest tip de user va interacționa cu tine doar prin mesaje directe și nu va transmite informații/date generale. Merită de urmărit dacă vrei să intri în conversație cu el și îl cunoști în prealabil.
– un user care ”dă mai departe” este cel la care predomină ReTweeturile – nu prea merită să îl urmărești, pentru că poți obține aceleași informații de la userii la care le dă ReTweet. Userul de genul acesta e lipsit de originalitate sau de timp pentru Twitter. Oricare ar fi situația, nu merită urmărit decît pentru a vedea sursele de informație și de a le capta direct. Se dă unfollow după aceea.
Am încercat să dau o serie de criterii după care să urmărești oameni pe Twitter. Până la urmă, decizi să urmărești un om pentru că are de spus lucruri interesante sau că ai ceva de discutat cu el/ea.
Spor la Tweets!