Risipa si gunoi la Universitate

pagina alba

Știu că o să mă înjurați că nu respect lectura și că nu promovez valorile civilizate și alte cele, dar nu pot să las o așa porcărie să scape nepedesită cumva 🙂

Azi am avut din întâmplare o întâlnire în zona Universitate. Nu am citit dinainte știri despre evenimentul care face obiectul articolului de față, deci nu e nimic premeditat. Ne-am adunat acolo aproape toată echipa TEDx să punem țara la cale. Printre altele, am observat o cantitate mai mare ca de obicei de gunoi pe jos – hârtii aruncate, pagini din cărți care au fost aruncate în vânt.

Am nimerit în mijlocul unei acțiuni a celor de la ”Biblioteca pentru toți”, care avea ca scop să îndemne omul la lectură și să reaprindă interesul pentru carte. Toate bune și frumoase până aici. Modul în care au ales să facă asta mi s-a părut total deplasat și o să vă povestesc mai jos și de ce.

Până una alta, vă invit să priviți acest clip și cu câtă pasiune aruncă tinerii noștri hârtiile în aer:

Cred că nu a fost o idee prea bună, chiar dacă a atras atenția din mai multe motive:

  1. risipă mare de hârtie – gândiți-vă câți copaci au omorât pentru asta 🙂 + că acele cărți poate mai bine le-ar fi donat la o casă de copii/azil de bătrâni, unde era nevoie de ele
  2. s-a făcut o mizerie de nedescris – era plin de hârtie peste tot, cea mai tare fază fiind cu paginile care au intrat în contact cu băltoacele de lângă Teatrul Național și au devenit o pastă lipicioasă – 🙂
  3. au umplut parcurile cele două cu hârtie – același argument ca mai sus
  4. au transmis un mesaj de distrugere, din punctul meu de vedere, în loc să ofere ceva constructiv. era foarte tare să vezi cum se bucură tinerii că distrug niște cărți. Ar fi putut face un fel de colț de lectură acolo în loc de bâlciul care a ieșit.

Nici nu merită să investesc mai mult text în argumente. Imaginile de mai sus spun totul. Nu mi-a plăcut deloc.

11 thoughts on “Risipa si gunoi la Universitate”

  1. i know, dar e bun la reportaje ad-hoc de genul asta 🙂

    later edit: dar e iphone-ul meu si nu il critic. prea multe lucruri bune de spus despre el!

  2. Asta e bibliocid, nu campanie pro-citit! Cum de-au putut sa aiba o idee asa ciudata (eufemism)?!? Ai idee ce carti erau, de curiozitate? Si cine sunt ‘Biblioteca pentru toti’?

  3. daca evenimentul a fost ok sau nu, habar n-am, dar datele tehnice sunt precum urmeaza

    Hartia folosita a avut masa lemnoasa 0%, a fost hartie in prealabil reciclata. Nici o carte nu a fost distruza pentru eveniment, hartia a venit direct din tipografie nelegata. Noaptea, hartia a fost culeasa de catre rompres si trimisa inapoi la reciclat.

  4. Mersi mult de explicatie. Pacat ca nu s-a comunicat cumva coerent chestia asta. Rezultatul depinde si de cum spui lucrurile, nu doar de cum le faci.

    De unde stii informatia asta? Au dat comunicat de presa sau a aparut pe undeva?

  5. da.
    si io am fost la universitate la eveniment. imediat dupa am vazut foarte multi oameni de toate conditiile citind din foile respective. probabil ei au tinut minte ca era vorba de unu, Paler. putoii incercau sa refaca volume dupa numarul paginii.
    azi am trecut din nou si nu erau mai multe gunoaie ca deobicei.
    nu stiu daca ideea a fost prea grozava, dar a fost amuzant si cred ca scopul a fost crearea unui eveniment despre care sa ne aducem aminte si pe care sa il asociem cu cartea.
    sunt sigur ca au fost ceva omuleti care au citit cate o pagina de carte in autobuzul spre casa.
    mi se pare cam idiot sa crezi ca hartia ar fi lasata pur si simplu acolo dupa eveniment.
    daca vrei sa cauti cazuri de risipa du-te si fa o plimbare prin oras cu echipa ta de la TEDx(?).

  6. @ Titus
    A fost dat comunicatul de presa astazi, dupa alegeri. Se pare ca vroiau un happening/surpriza si de asta nu au anuntat inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *