Transferul de la o facultate la alta – ultimul episod


sursa foto

Episodul 1 – începuturile
Episodul 2 – ultimul document

V-am povestit în episoadele anterioare cât de mult este de alergat și de umblat pentru un transfer de la o specializare la alta. Ei, de data asta, concluzia nu e una nici pe departe pozitivă. Nu am reușit să mă transfer de la Finanțe la Marketing – nu pentru că nu mi-ar fi echivalat aproape tot anul 1 și o parte din anul 2, ci pentru că ân anul 3 trebuie să îndeplinești(mai nou) niște condiții extraspeciale.

M-am dus pe 10 Septembrie și am depus dosarul complet + cererea de transfer. Toate bune și frumoase, până în 22 Septembrie, când am primit un telefon de la secretara de la Marketing. M-a anunțat că mi s-a respins cererea. În fine, au introdus ei o lege nouă în senatul universității, care te obligă să ai minim 150 de credite(anul 3), dacă vrei să te transferi. N-aveam.

Soluția a venit destul de repede pentru mine, prin Google – căutând admitere la facultate. Am găsit admiterea la SNSPA, la Comunicare și Relații Publice. Am dat admitere, am intrat printre primii 😀 și acum sunt iar student!

Concluzia și motivul pentru care am scris seria asta de articole este că trebuie să schimbi ce ai de schimbat la momentul potrivit. Nu aștepta până când lucrurile încep să se precipite. Dacă nu îți place facultatea în care ești și ești anul 1/2 – transferă-te cât mai repede către ceva care o să te pasioneze. Nu contează că te dă cu un an înapoi. E mai bine decât să te dea cu 3 sau 4 🙂

Ai curaj să ieși din tipare și din lucrurile care nu ți se potrivesc.

21 thoughts on “Transferul de la o facultate la alta – ultimul episod”

  1. salut 🙂
    Apreciez ca ai scris despre lucrurile astea aici, cu siguranta sunt studenti pe care i-ai lamurit cu privire la o serie de realitati romanesti existente … Am si eu dilema mea si te rog sa ma luminezi un picut daca poti, avand in vedere ca esti cat de cat trecut prin haosul birocratic bucurestean.
    Sunt studenta la Fac. de Economie si Administrare a Afacerilor, Univ. de Vest din Timisoara si vreau sa ma transfer la Facultatea de Comert de la ASE de la inceputul anului 3. Le-am spus si lor asta si mi-au zis ca “din pacate nu se fac transferuri!!”. Chiar asa sta situatia? Este sub orice critica faptul ca nu au nici macar un sistem foarte… exigent de admitere a studentilor care vor sa se transfere… Ma asteptam la chestia asta din partea oricarei facultati din tara… mai putin de la ASE. Sunt in anul 2 la specializarea “Economia comertului, turismului si serviciilor” (deci nu sunt straina de ceea ce se face la Fac. de Comert), la fara taxa si am media 9,80… sunt dispusa sa dau si examene de admitere, de diferente… chiar sa fiu la cu taxa daca e pana acolo… insa imi vine greu sa inteleg de ce e asa obtuza situatia. Si imi pun intrebarea daca dupa toate astea ASEul merita o studenta ca mine (lasand la o parte modestia si alea alea). Tu stii ceva despre asta? …studenti de la alte facultati (din tara si nu numai) care vor sa se transfere la ASE???

  2. Dragă Cristina, sfatul meu sincer este să termini facultatea în Timișoara și apoi să vii în București. Dacă poți să și lucrezi în anul 3(sau o faci deja) e și mai bine. Nu o să reușești să te transferi direct în anul 3, ci cu un an în urmă, asta dacă vor secretarele și decanii, după drumuri multe, nervi, țipete, prostie, incompetență. Sincer îți spun că ASE-ul nu merită osteneala, valoarea lui este egală sau mai mică decât ceea ce există în țară.

    În plus, dacă pe diplomă scrie București sau Timișoara, cam tot aia e. Oricum lumea te întreabă ce știi să faci, nu ce notă ai avut în facultate.

    Mai bine îți faci niște experiență pe lângă facultate, ca să îți fie mai ușor când termini.

  3. buna,am si eu o dilema,sunt studenta in anul 2 la FEAA universitatea de vest din timisoara,management si vreau sa ma transfer in anul 3 la craiova,nu am o medie f mare,crezi ca o sa vrea sa ma primesca acolo sau stii daca sunt recunoscute materii din anii precendenti?nu stiu mai nimic si sunt in dilema,inca nu sunt hotarata.pls zi-mi o parere…

  4. Draga Claudia, nu poti sa te transferi direct in anul 3. Maximul pe care il poti obtine este anul 2 din nou, daca ti se echivaleaza suficiente credite. Trebuie sa fii integralista pe anul 1 si 2 ca sa te transferi si, la unele materii trebuie sa ai nota peste 7. E complicat si ar fi bine sa te gandesti daca iti doresti sa te transferi cu adevarat.

  5. Salutare!
    O intrebare, se poate realiza trasferul de la o facultate de stat la alta, daca sunt in anul 3, si as vrea sa ma trasnfer sa efectuez ultimul an (anul 4) la o alta facultate?
    Multumesc anticipat!

  6. Daca esti integralist si cu medie mare, o sa te transferi fara probleme. Daca nu, trebuie sa vezi ce ti se echivaleaza si cum.

  7. Sa inteleg ca este posibil, cel putin din punct de vedere legal….bineinteles ca trebuie vorbit cu ambii rectori si neaparat sa fiu integralist, nu??

  8. Normal, e posibil, insa nu te astepta sa fie usor. Se poate si fara sa fii integralist, dar trebuie sa dai diferente

  9. Eu am intrat anul acesta la ASE,la administratie si management public dar eu nu vreau aici sub nici o forma chiar daca am intrat la buget,oare ma pot transfera la alta facultate tot din cadrul ase la buget sau la taxa inainte sa inceapa anul?

  10. @sabina nu cred, dar merită să întrebi. S-ar putea abia de la anul să te poți transfera. Oricum materiile nu diferă chiar așa de mult în anul 1

  11. buna. sunt studenta in anul 2 in cadrul ase-ului la cig si as vrea sa ma transfer la marketing. as vrea sa stiu daca mai am vreo sansa sa ma transfer acum, la inceputul anului universitar? chiar imi doresc ff mult . astept un raspuns va rog. mersi mult

  12. p.s. : mi-a placut ff mult articolul si e cu adevarat informativ, nu ca majoritatea informatiilor chiar si de pe site-ul facultatilor (care sunt ff vagi, inexacte, ambigue s.a.m.d.). iar, cum spuneai si tu, pt cateva informatii de la secretarele facultaii, de la cig cel putin, trebuie sa te dai peste cap pt a avea sanse sa le capeti, sa te certi cu ele si ai nevoie si de nervi de otel. nota 20 pt articol :)

  13. Buna! Sunt studenta la master anul I la Faculatea de Constructii din Iasi si as vrea sa ma tranfer la master la Bucuresti la aceeasi facultate. Vroiam sa intreb daca este posibil din cauza faptului ca facultatea deja a inceput! Multumesc anticipat.

  14. Buna,

    Interesata si eu de subiect! Marea mea intrebare este in legatura cu echivalrea materiilor: sunt masteranda la Universitatea Oradea, Fac Stiinte Economice, si am schimbat recent mail-uri cu secretarele de la ASE! Teoretic, totul este posibil, nu stiu cum e cu echivalarile!

    Evident, cel putin la denumirea materiei, 50% sunt aproximativ altceva decat ce am studiat eu: cine stabileste daca materia se echivaleaza sau nu? sunt foarte exigenti in legatura cu asta? si scriai ceva despre “o cartulie cu 27 de pagini unde precizezi detaliile a ceea ce ai studiat”…e si asa ceva necesar?

    As dori sa ma transfer la Bucuresti, dar …e mult prea multa bataie de cap?

  15. si eu sunt anul 1 la sociologie bucuresti, iar anul urmator vreau sa fiu anul 2 sociologie timisoara…si am 2 nelamuriri..eu fiind la bucuresti la buget, la timisoara pot sa intru la taxa, in conditiile in care mi s-ar aproba transferul? si 2, am inteles ca in cererea de transfer trebuie sa mentionezi un motiv al dracului de bun ca sa ti se aprobe, iar eu n-am nici cea mai vaga idee ce as putea sa “invoc”…tu ce ai scris la motive?

  16. si eu sunt anul 1 la Fabbv si vreau sa ma transfera la alta facultate.. dar am decat 44 de credite oare pot:| ?

  17. Monica ai reusit sa te transferi la facultatea de socio din Timisoara?As dori si eu sa ma trasfer din Bucuresti la Brasov .

  18. buna sunt la robotica anul 1 si vreau sa ma transfer pana in sem 2 ……ce trebuie sa fac …cine ma poate ajuta

  19. Buna.
    Sunt studenta in anul I la Facultatea er Stiinte Economice Lucian Blaga din Sibiu sectia finante banci si as vrea sa ma mut la ASE. Eu sunt pe un loc bugetat si is curioasa daca imi patrez acest privilegiu si daca ma transfer. As fi dispusa sa imi platesc si taxa ptr anul 2.
    multumesc anticipat ptr raspunsuri

  20. Buna …sunt studenta in anul I la Facultatea de REI din Ase si as vrea sa ma transfer….din cate am inteles nu pot in semestrul al II….As vrea sa stiu daca trebuie sa fi integralist pt a te transfera la o alta facultate sau daca iti trebuie un numar minim de credite???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *