Românul protestează când are prea mult timp liber

personal_protest2

Am văzut acum câțiva ani un documentar despre apetitul americanilor pentru proteste. Atunci se analiza legătura dintre timpul liber excesiv și nevoia de a ieși în stradă alături de alți concetățeni, într-o mișcare de mase cu iz bolșevic. Cu pancarte, cu megafoane, cu agitatori, oamenii veneau cu tot tacâmul. Bine, ei nu protestau atunci împotriva unui sistem politic sau altul, ci protestau împotriva războiului, poluării și alte chestii pe care ei le considerau importante la momentul respectiv. În esență, protestele respective promovau niște valori pozitive(mă rog, mai puțin cele de legalizarea ierbii și a LSD-ului 🙂 )

Revenind la ai noștri, se pare că și românul are apetitul ăsta de protest, mai ales acum în campanie electorală. Instigatorii au folosit o tehnică destul de simplă de manipulare, prin analogie cu un moment puternic încărcat emoțional – Revoluția. Așa au strâns oamenii de pe Facebook și Twitter să vină aseară în piața Universității. Ca să se asigure că o să fie ceva lume pe acolo

, PDLiștii au adunat și niscaiva sindicaliști obișnuiți cu greve și proteste de genul. Pe lângă protestul din București, au mai fost câteva proteste prin țară, despre care am auzit sporadic, dimineață, la știri și din revista presei – au semănat leit, așa că nu o să le tratez separat. Bucureștiul e de referință aici, măcar nu s-au bătut, ca la Timișoara.

photo(7)

A ieșit un circ ieftin în care vreo 3-400 de bucureșteni prea plictisiți de ziua națională au cântat, vezi domnule, cântece revoluționare în locul în care se stârpea comunismul acum 20 de ani.

S-au scandat lozinci antigeoană, antipsd, antiiliescu, anti. Tipul de la portavoce a și lansat o invitație celor doi candidați, pentru o dezbatere în piața Universității….nu le ajunge la televizor?

Apropo de televizor, mogulimea(adică Vântu și Vociulescu, care au fost înjurați și ei în piața Universității) a ales să ignore parțial evenimentele de aseară. La primă mână, doar OTV-ul, noua televiziune preferată a lui Băselu, a transmis în direct de la protest – se potrivea în grila lor de circ în program, la fix 🙂

În fine, cred că următoarea poză e foarte elocventă pentru motivul pentru care îi dau un mare NU băseului :

photo(5)
(Lipscani, 2009)

Să mergem la vot, deci! Dar cu cine să votăm?

One thought on “Românul protestează când are prea mult timp liber”

  1. Sa nu generalizam, asta nu inseamna ca orice protest e politizat. Intr-adevar, ce a fost aseara a fost puternic politizat, insa asta nu inseamna ca protestul ca metoda de presiune sociala nu este un mecanism sanatos al democratiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *