Te defineste modul in care treci strada

Dacă nu aveam deja suficientă presiune pe noi, pentru că toată lumea a ajuns să interpreteze fiecare gest și fiecare pas. Cel mai tare se simte asta nu în grupurile sociale, unde miza e o persoană de sex opus sau poziția dominantă în grup, ci mai degrabă în momentul în care interacționezi de la unul la unul cu un partener de afaceri/angajator. Presiunea asta pentru unii a devenit mai mare decât cea socială clasică.

Cred că cel mai bine se vede chestia asta la interviuri, unde ești judecat și după modul în care scârțâie scaunul sub tine. Ar trebui să știu asta, doar am trecut prin 6 recrutări ca intervievator și am văzut în fața mea tot felul de oameni, de la extraordinari, la extrapraf, de la sinceri, la mincinoși, de la curajoși, la oameni închiși în găoacea lor. Credeam că văzusem cam toate trucurile de pe lume, până când am citit un articol de-al lui Guy Kawasaki, care m-a surprins prin abordare – mersul pe stradă te definește în modul cum lucrezi.

Să trecem la lucruri mai concrete deci. Sunt 5 tipuri de oameni, în funcție de cum se comportă la intersecție:

  1. Toreadorul – nu bagă în seamă nici zebra, nici culoarea roșie a semaforului și trece printre mașini în plină oră de vârf. Ei sunt antreprenorii, vânzătorii geniali și finanțiștii nebuni. În București ai fi tentat să cataloghezi mulți oameni așa. Nu. Mulți sunt pur și simplu nepăsători. Fii atent la cei care se joacă printre mașini.
  2. Flamingo – sunt curajoși dar nu fără frică. Exact cum păsările flamingo stau în apă doar cu picioarele, restul corpului fiind deasupra, în siguranță, așa și tipologia asta umană are grijă atunci când trece strada. Va lăsa deoparte smartphone-ul chiar dacă e în mijlocul mailului sau conversației. Ei lasă toreadorii să se aventureze, să spargă gheața. Se potrivesc pe poziții de CEO, VP, designeri de softuri, lideri de proiecte. Sunt rari și vânați. Atenție mare la ei, pot fi adevărate comori pentru headhunteri
  3. OmulSMS – multitasking pentru el/ea înseamnă să scrie și să vorbească în timp ce merge pe stradă. Nu bagă prea mult în seamă traficul, trece prin el parcă vine de prin alte lumi. Ăștia sunt creativii și programatorii. Talentați dar insuficient de concentrați ca să stea prea mult pe un task. Sau să planifice. Sau să conducă oameni.
  4. Nerăbdătorul – e tipul care pleacă înainte să se facă verde, care se grăbește, deși a așteptat cuminte să respecte legea. Nu se sfiește să înjure șoferii care trec razant pe lângă el, deși ei au prioritate. E avocatul tupeist, e auditorul intern, e managerul cu tatuaj ascuns.
  5. Omuletii verzi – ei respectă toate regulile, așteaptă tacticos până când se schimbă culoarea la semafor, trec tacticos și foarte rar ajung să fie pe partea cealaltă înainte să fie roșu deja. De multe ori sunt claxonați de taximetriști grăbiți. Ei sunt contabilii, statisticienii, ăia care lucrează organizat, sistematic, normat.

Deci sfat pentru cei din resurse umane – faceți interviuri în centru, în cafenele, cu vedere spre strada principală. Aveți grjă ca omul vostru să treacă strada. O să aflați multe despre el.

Salve!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *