Web 4.0 e departe

Update: Lasă-ți părerea în comentarii – în care din Web-uri suntem? 2.0, 3.0? 4.0?

semanticmap2

Source: Nova Spivack and Radar Networks

Am început pe Facebook o mică dezbatere despre inteligența internetului și despre stadiul de Web X.0 la care ne aflăm. Între timp am stat să îmi fac temele și am dat peste graficul de mai sus, care susține afirmația mea că suntem într-un Web 2.0 matur(spre 2.7-8), în trecere spre 3.0, nicidecum 3.0 spre 4.0 așa cum susține Cristina pe blog.

Motivul e unul simplu – abia acum a început să se implementeze un sistem de intercorelare a căutărilor cu afinitățile utilizatorului. Facebook abia a anunțat la f8 introducerea Open Graph(care va revoluționa interconectivitatea bazelor de date de pe rețelele sociale și motoarele de căutare). Abia acum Google a început să scadă din relevanță și social media să devină prima grijă a marketerilor avansați, pe piețele de top(în UK, piața de internet, la nivel de advertising, e mai mare decât cea de TV).

Totuși, încă nu există un nivel suficient de ridicat al inteligenței algoritmilor folosiți de interfețele web, așa încât ele să știe ceea ce ne dorim, în momentul în care ne dorim lucrul respectiv. Încă trebuie să ne luptăm cu minții de SPAM(mail, social media, search engine – mai multe detalii aici). Putem să spunem că intrăm în web 4.0  în momentul în care vom lucra 99,9% din timp pe internet, pe un sistem de operare în „cloud”, conectați la o bază de date uriașă, care știe totul despre noi și acționează în folosul nostru.

Știu că sună utopic, însă și social media suna utopic în anii 90 🙂

One thought on “Web 4.0 e departe”

  1. Pingback: Tweets that mention Web 4.0 e departe | Titus Blog -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *