Despre un nenorocit ambitios si motivat – The Social Network

De ascultat în timp ce citești:

Am fost aseară la The Social Network, filmul cu și despre Facebook/Mark Zuckerberg.

Bine, nu te duce la cinema cu pretenția să vezi un documentar. Nu o să se întâmple asta, pentru că filmul nu are baze biografice decât la nivel superficial. Dincolo de asta, povestea e extraordinară. Nu contează cine joacă rolurile, cum le joacă, pentru că esența e mult mai puternică decât atât.

E stabilită la începutul filmului, când tânărul boboc Mark e părăsit de prietenă. Mark vrea cu orice preț să atragă atenția cluburilor elitiste. Până la urmă reușește atât de bine încât se întoarce roata.

Nu vreau să povestesc întregul fir epic al filmului, pentru că după aia nu mai ai de ce să mai mergi la Cinema City, în AFI Palace Cotroceni, ca să îl vezi, nu?

E mai important ce am învățat din film(bine, și ceea ce o să înveți și tu dacă mergi):

O idee grozavă e zero dacă nu o pui în aplicare

Chestia asta e destul de simplu de înțeles. Nimeni nu o să te bată pe umăr și să îți zică – mamă ce idee tare! – dacă nu o pui în aplicare. Și nu oricum, ci până la capăt. Altfel te întorci de unde ai plecat, adică la zero. Așa că, dacă ai o idee mișto, testeaz-o, vezi care sunt reacțiile, construiește ceva cu care să atragi atenția și dă-i drumul. Sună a antreprenoriat, nu?

Nu poți face nimic singur

Afișul filmului spune că Mark a călcat pe câteva prietenii ca să ajungă la Facebook de azi. Adevărat. Însă nu avea cum să pornească afacerea fără banii, susținerea și algoritmul de pe geam al lui Eduardo sau fără relațiile și entuziasmul lui Sean Parker(ex-Napster). Sean a fost cel care i-a spus/confirmat lui Mark faptul că stă pe un proiect de 1 miliard de dolari și că s-ar putea să îl strice dacă îi ascultă sfaturile lui Eduardo.

A greșit și el – Facebook valorează 25 miliarde acum și crește.

Ai grijă ce, când și cum spui oamenilor

S-ar putea să trebuiască să te judeci cu ei la un moment dat, pe milioane de dolari. Mark așa a pățit.

Nu semna nimic fără să citești și să negociezi înainte!

Asta e o lecție de viață în sine pentru oricine va semna un contract în viața lui(și sigur toată lumea o face, cel puțin o dată). Citește toate clauzele și ai grijă să nu existe ceva care te dezavantajează sau te poate pune într-o poziție nefavorabilă în relația cu partenerul de afaceri. Dacă e vorba de o afacere pe bani foarte mulți, mai bine consulți un avocat/jurist. E mai sigur așa.

Gata cu lecțiile, că după aia intru și eu în capcana spoilerelor.

Trebuie să vezi filmul ăsta dacă ai idei, ești entuziasmat de ceea ce ai putea face, dar n-ai imboldul să o faci încă, sau dacă pur și simplu vrei să vezi o poveste mișto în care e vorba despre un puști care a văzut ce alții n-au văzut – oamenii vor să știe ce fac prietenii lor. Ăsta e conceptul.

Enjoy!

(melodia se potrivește perfect pentru întreg filmul)

Mulțumesc Oxygen PR, Cinema City pentru invitație.

Au mai scris Raluxa(spoiler alert), Alex Negrea, Elena Cîrîc, Jeanette

6 thoughts on “Despre un nenorocit ambitios si motivat – The Social Network”

  1. well, ambiția și motivația sunt condiții necesare, dar nu și suficiente în astfel de proiecte. Mark Zuckerberg o poseda și pe cea de-a treia – cunoștințele

  2. Pingback: Despre un nenorocit ambitios si motivat – The Social Network - Ziarul toateBlogurile.ro
  3. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Despre un nenorocit ambitios si motivat – The Social Network -- Topsy.com
  4. @Camil deh, normal că ai nevoie în primul rând de cunoștințe/skill-uri, doar n-o să te apuci doar că te entuziasmează ideea și ești motivat, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *