Povestea TEDxBucharest 2010 asa cum a fost

Din nou a trebuit să las cel puțin 2 zile să treacă între momentul în care a avut loc TEDxBucharest 2010 – Today is a good day. și momentul în care pun pe suport electronic fluxul de idei care a circulat prin sala Crystal Palace Ballroom în cele 8 ore de eveniment, la care au asistat peste 600 de oameni, fizic și alte câteva sute sau poate mii live, prin stream.

Pentru stream le mulțumesc celor care au avut răbdare cu noi și au înțeles micile dificultăți pe care le pune o premieră națională și au revenit pe stream de la ora 12, de când totul a decurs cât se poate de bine. Dar n-am pornit textul ăsta ca să vorbesc despre probleme, pentru că fiecare eveniment și le are și și le cunoaște.

Am pornit să vorbesc despre unul din candidatele la evenimentul anului, din punctul meu de vedere(și zic asta cu multe evenimente în spate în ultimele 12 luni, de la care am și scris, de cele mai multe ori). Am reușit(echipa) să strângem o mulțime de oameni frumoși, care au ales să își dea o zi pentru idei. Am reușit să creștem evenimentul TEDxBucharest cu 500% față de anul trecut și am reușit să aducem 13 oameni extraordinari, care au dat mai departe din ideile lor către noi, cei din sală și către voi cei care urmăriți acest articol.

*foto Alex Spineanu

Ei, ca și mine, șitu că ideile se combină, fac copii, idei noi, mai bune.

La TEDxBucharest e foarte, foarte dificil să faci live blogging și să poți surprinde esența discursurilor, pentru că multe din idei trebuie procesate și apoi expuse în text. Am vorbit la TED despre chimie și cancer, tineri și potențialul lor, telepoziționare, fericire, cultură, design natural, un maraton la Polul Nord, mișcare pentru sănătate, design utilitar, reușite personale, contribuție umanitară și sport extrem, emoții și viață, antreprenoriat social văzut ca model de business sustenabil..

Totul a început(ce-i drept cu o mică întârziere, ca să ajungă toată lumea în sală) cu Raluca van Staden, inventatoarea unui dispozitiv care poate detecta din timp cancerul, chiar dacă acesta încă nu a început să se manifeste.

Ea este inventatoarea anului 2010 pentru că a reușit să vadă ce au văzutși alții, însă a pus elementele ecuației în altă ordine și înarmată cu idei noi. Așa cum poți crea muzică extraordinară la pian, așa poți construi formule chimice destinate salvării a milioane de vieți.

Raluca ne-a inspirat pe toți și ne dă speranțe că detectarea cancerului va fi mult mai facilă peste 1 an și jumătate, când se vor termina testele clinice pentru noul produs.

Pe Twitter:

  • mariuspahomi: Raluca van Staden a inventat un dispozitiv care detecteaza cancerul cu 6 luni inainte ca acesta sa se manifeste. Costa sub 1€ #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Raluca spune ca uneori cancerul e ca muzica (asta dupa ce ne-a cantat la piant)
  • tedxbucharest: Timpul e vital si de aceea Raluca si-a dorit sa gaseasca o metoda prin care sa detecteze devreme cancerul http://twitpic.com/2xqajz
  • stiridebine: Timpul este esential. Diagnosticul dat prea tarziu este o problema reala ne spune Raluca van Staden la #tedxbucharest
  • octavdruta: Research is to see what everybody else has seen, and to think what nobody else has thought. – Albert Szent #Tedxbucharest
  • the_Anne_Marie: “it is a state of the art to find the perfect biomarker’ Raluca van Staden about cancer at TeDxBucharest
  • tedxbucharest: Testul de cancer al Ralucai van Staden este uimitor de simplu si de eficient.
Radu Tătucu i-a urmat Ralucăi pe scenă. El e unul din tinerii români care studiază în străinătate. A făcut facultatea în Statele Unite și acum studiaza la Master la Harvard.
Radu ne-a povestit despre modul în care România ar trebui să se schimbe prin tinerii pe care încă îi are în țară. Noi putem să schimbăm cîte ceva, începând din mediul nostru social și de lucru, continuând apoi cu alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi și locurile în care contribuim.
Câteva cifre uimitoare:
doar 5% din tineri văd sistemul de educație din România ca o problemă principală
37% dintre tinerii intre 18 si 34 de ani se gandesc sa plece din Romania pentru totdeauna
63% din tineri cred că vom trăi mai prost
91% cred că problema principală a țării e economia(văd problem, nu soluția)

În România există mai mulți spectatori decât oameni care fac ceva. Mesajul lui este să ne apucăm de treabă, să avem încredere în tineri și să îi învățăm să își creeze condiții mișto în țară.

Pe Twitter:
  • tedxbucharest: Radu Tatucu up next. El crede in noua generatie de tineri romani, care poate schimba tara, “against all odds” http://twitpic.com/2xqd3t
  • tedxbucharest: Din pacate, tinerii din Romania nu vad sistemul de educatie ca o problema. Doar 5%. Radu ne-a trecut printr-o poza a Romaniei.
  • tedxbucharest: Paradoxul: tinerii se asteapta in continuare ca statul sa le dea locuri de munca si case, insa nu si educatie(Radu Tatucu)
  • ruxa: Cifrele prezntate de radu tatucu la #tedxbucharest sunt deprimante. Dar, cu siguranta, reale! Oare exista solutii pt Romania?
  • tedxbucharest: Spectatorii iau viata ca atare,nu pun intrebari, sunt “experti” si vorbesc.Dar nu fac. Opusii lor sunt cei care fac(doar ca sunt mai putini)
  • tedxbucharest: Timpul nu rezolva lucrurile, nu trebuie sa asteptam statul. Tinerii trebuie sa faca diferenta in Romania, sa aduca schimbarea
  • tedxbucharest: Radu ne-a spus sa intrebam mereu “why not?” atunci cand cineva ne spune ca nu putem sa reusim
  • RiverRaft_BPM: True: Pesimistul de facto se uita in ambele parti cand trece strada.#tedxbucharest

Adrian Stoica, cercetător la NASA, a intrat în scenă vorbind despre teleprezență și despre cum am micșorat lumea extrem de mult în ultimii ani cu ajutorul tehnologiilor care ne dau voie să ne proiectăm parțial sau total prezența pe diferite puncte ale globului.

În sens larg, teleprezența înseamnă telefonul mobil, înseamnă emailul, înseamnă internetul, înseamnă webcam.

Cel mai important mesaj, din punctul meu de vedere, a fost cel de schimbare a paradigmei față de robotică. Oamenii au condamnat conceptul de robot inteligent la o analogie cu sfârșitul lumii și cu subjugarea oamenilor de către mașini.

Adrian ne-a propus următorul model: roboți controlați de operatori, care în timp învață un set fix de rutine, din care nu au cum să iasă.

Acum știm cine o să spele vasele peste următorii 50 de ani.

Pe Twitter:

  • tedxbucharest: In loc sa facem robotii mai inteligenti, mai bine controlam robotii utilitari cu ajutorul oamenilor. E mult mai de incredere asa
  • tedxbucharest: Mai nou robotii pot fi controlati prin impulsurile nervoase din muschi. Wow.
  • vladstan: Romanian ing, NASA, robots Avatar style by Adrian Stoica. #tedxbucharest
  • the_Anne_Marie: With the help of telemediation I can climb mount Fiji the next 15min. Adrian Stoica #tedxbucharest

Eric Weiner, un reputat reporter și scriitor, a construit un discurs în jurul conceptului de fericire.

Da, e un subiect important, atâta timp cât majoritatea oamenilor din lume aleargă după fericire, însă nu ajung la ea.

Bine, din punctul meu de vedere, nimeni care își propune ca obiectiv să fie fericit nu va ajunge să fie, pentru că fericirea e o stare la care ajungi în momentul în care începi să te accepți și să te iubești și apoi să îi accepți pe cei din jur și să îi iubești și pe ei.

Dar să revenim la Eric. Fericirea, din punctul lui de vedere, ține 100% de conexiunile pe care le ai cu alți oameni. De aceea 80% din conversații încep cu ”Unde ești?” – semn că oamenii au nevoie de contact fizic pentru a fi fericiți.

Un blissologist este omul de știință care măsoară și cercetează fericirea. Mișto meserie. Ei au aflat că fericirea depinde de cultură, zonă, nivelul de trai, însă apar și anomalii(vezi tristețe în țări dezvoltate și fericire în america latină).

Cred că cel mai important mesaj pe care l-a dat Eric a fost să punem în balanță fiecare decizie prin următoarea întrebare: Mă va face mai fericit?

Pe Twitter:

  • tedxbucharest: Urmeaza Eric Weiner, cel care a scris The Geography of Bliss. Alearga dupa fericire de la 5 ani. Sa ii ascultam definitia pt fericire
  • the_Anne_Marie: We are creatures of place E.Weiner #tedxbucharest
  • vladstan: Where I am it doesn’t matter anymore. Eric Weiner #tedxbucharest
  • ruxa: #tedxbucharest WHERE ARE YOU? 80% din conv pe mobil contin aceasta intrebare sau ceva similar 🙂
  • tedxbucharest: Un om de stiinta care masoara nivelul de fericire: blissologist
  • tedxbucharest: Majorotatea tarilor dezvoltate sunt populate de oameni fericiti. Exceptia o face America de Sud. Acolo oamenii sunt fericiti – latino bonus
  • tedxbucharest: E mai bine sa fii un peste mic in apa curata decat peste mare in apa murdara. Via Eric Weiner
  • vladstan: A global projection of subjective well being http://twitpic.com/2xqnue #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Eric ne intareste credinta ca banii nu aduc fericirea decat pana la un punct. Daca esti foarte bogat, s-ar putea sa fii nefericit
  • tedxbucharest: Elvetienii isi ascund bogatia, pentru ca ei considera ca banii afisati aduc nefericire. Ei sunt mai fericiti din cauza ciocolatei
  • the_Anne_Marie: Better to fail for the right reasons than succeed for the wrong ones. Amazing presentation, mister Eric Weiner #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Eric ne propune sa avem fericirea ca reper pentru toate deciziile pe care le luam: personale, prof, economice, politice.
  • sigheti: Happiness is 100% about your relationships. #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Gandim prea mult. Oamenii ar trebui sa invete sa se bucure de lucrurile din viata lor, fara sa analizeze(Eric)
  • gabimacovei: For men, even more! RT @the_Anne_Marie: Thailand, the land of smiles #tedxbucharest

Cătălin Ștefănescu ne-a ținut un discurs, după pauză, despre cultură, definiții și importanța ei în dezvoltarea unui popor și a unei țări.

Cultura este mult mai mult decât suma artelor, muzicii sau a literaturii unei țări, este un mod de viață, pe care fiecare țară și popor trebuie să și-l asume și să și-l dezvolte.

În România, cultura în loc să devină un fenomen de mase, a devenit un atribut al vieții private, de frica cenzurii comuniste.

Pe scurt, ne putem construi un sistem cultural puternic, atunci când o să reînțelegem că trebuie să cream un fenomen de masă, pentru toată lumea, să mergem mai departe de referințele artistice.

Pe Twitter:

  • tedxbucharest: And we are back! Urmeaza Catalin Stefanescu, care ne va vorbi despre cultura.
  • tedxbucharest: Cultura a fost transformata in ceva privat, in loc sa devina un fenomen social, Romania. Oamenii se ascundeau de cenzura
  • tedxbucharest: Cultura e un mod de viata, un set de valori si obiceiuri. Ne consideram un popor plin de cultura, desi spunem ca vestul e civilizat
  • tedxbucharest: Cultura e mai mult decat arta, muzica sau literatura. E un mod de viata si nu e exclusiv intelectuala. E modul in care te comporti(Catalin)
  • tedxbucharest: Traim cu impresia ca intelegem cultura vestica mai bine decat locuitorii de acolo. Pentru ca ne raportam la alte sist. de referita
  • stiridebine: Romanii sunt blocati in anumite ‘referinte artistice’ ( Catalin) #tedxbucharest

Adrian Bejan a ținut cu siguranță cea mai tehnică prezentare de la TEDxBucharest 2010. Ne-a vorbit de legea constructalistă în design, prin analogii și exemple care au ținut loc de descifrare pentru multele formule pe care le-am văzut în discursul lui.

Mesajul principal: Mai mare înseamnă mai rapid, totul în natură este relativ și proporțional.

Pe Twitter:

  • stiridebine: Adrian Bejan la #tedxbucharest – The Constructal Law of Design in Nature
  • tedxbucharest: Adrian Bejan ne vorbeste despre constructalism in design(constructal.org). Designul evolueaza.
  • tedxbucharest: Adrian ne explica de ce pasarile si avioanele au voteze proportionale cu masa proprie. Toate fortele in lume sunt reciproce.
  • ruxa: #tedxbucharest fara formule, pls, fara formule! 🙂
  • tedxbucharest: Toate miscarile pe pamant arata ca niste retele neuronale complexe. S-a terminat cu miscarea rectilinie uniforma de la orele de fizica
  • tedxbucharest: L/h-VL/Vh Rt :)) RT @ruxa: #tedxbucharest fara formule, pls, fara formule! 🙂 /via @Semanticus
  • tedxbucharest: Paradox: cu cat esti mai inalt, cu atat ai potential mai mare sa fii mai rapid(alergare) via prof Bejan
  • revistacariere: Adrian Bejan: Design and evolution are one physics phenomenon summarized by the constructal law #tedxbucharest
  • the_Anne_Marie: The dog and the fish vs runners and swimmers #tedxbucharest
  • revistacariere: For a flow system to persist in time, it must evolve such that it provides greater access to its currents #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Cred ca suntem cativa in sala care nici nu intra in graficul de inaltime 🙂 inotatorii trebuie sa arate diferit decat alergatorii.
  • tedxbucharest: Ideile bune ne fac mai buni si ajung departe. Mesajul de final al lui Adrian Bejan

După prânz și o sesiune de Drum Cafe energizantă, Andrei Roșu a urcat pe scenă și ne-a vorbit despre cum a ajuns el, corporatist de meserie, să alerge la maratonul de la Polul Nord.

Pentru el, totul a început cu o nevoie de a deven un model de viață pentru fiul lui. Nu vroia ca și cel mic să ajungă să lenevească pe canapea, așa că a decis că trebuie să se schimbe.

Mesajul cheie din discursul lui Andrei a fost că poți să visezi, chiar e important să faci asta, însă fără un plan și niște acțiuni concrete, visul rămâne tot vis.

Deci: dream it, plan it, do it. Pare simplu.

Pe Twitter:

Magnus Scheving, the father of ‘Oraselul Lenes’ a urmat pe scenă. A intrat energic, cu multă putere pe scenă. Primele lui mesaje au ținut de faptul că ar trebui să nu ne mai construim atât de multe griji și să se bucurăm mai mult de viață.

Generația următoare este în fața unui paradox – va trăi mai puțin decât noi, pentru că stilul de viață a devenit din ce în ce mai dăunător pentru om.

Magnus și-a propus să facă lumea să se miște. La propriu. Și a reușit să facă asta prin spectacolul TV Lazytown și Sportacus, prin care le-a transmis copiilor cât de importantă este mișcarea pentru ei. Nu le poți spune asta direct, trebuie să îmbraci totul într-o poveste.

Cel mai important lucru pe care poți să îl faci, totuși, rămâne să duci o viață echilibrată, din toate punctele de vedere. Care echilibru? Fiecare trebuie să și-l găsească pe al lui, propriu și personal.

Pe Twitter:

Ne-am întors din pauză și ne-am jucat din nou cu tobele, am energizat lumea și am continuat TEDxBucharest 2010 cu Mihai Panaitescu, unul din cei mai tineri si mai talentați designeri români.

La 24 de ani, Mihai desenează și proiectează mașini pentru Lotus. Totuși, el ne-a vorbit despre o paradigma nouă în design: utilitatea.

Un design bun nu este cel care doar arată frumos, ci trebuie să și răspundă unei nevoi, să rezolve bine o problemă. Frumusețea și atât transformă designul în artă.

Economia mondială e susținută de un consumatorism indus de marketing-ul construit de oamenii ca Bernays. Designerii trebuie să meargă un pas mai departe și să creeze produse cu adevărat utile, nu bunuri perisabile rapid.

Pe Twitter:

Cea mai atipică prezentare din întreg TEDxBucharest 2010 a avut-o Nik Halik, The Thrillionare, omul care și-a făcut la 8 ani o listă de lucruri pe care vrea să și le împlinească.

A reușit 9/10 și încă mai are timp. A ajuns milionar, a ajuns în spațiu, a fost star rock, a luat prânzul pe Titanic, a călătorit în peste 100 de țări, totul pentru că și-a propus și apoi a muncit ca să realizeze fiecare vis.

Pe Twitter:

Am trecut în extrema cealaltă, la un om care dă totul ca să îi ajute pe alții: Roland Hermann, un stomatolog român membru a numeroase expediții umanitare în țări care au nevoie de ajutor în oferirea de asistență medicală pentru locuitori.

Roland a pus totul într-o perspectivă foarte interesantă – ei ajută oamenii din toate colțurile lumii, fără fonduri externe, fără echipamente uriașe, ci cu un set de echipamente ultramobile și practicând uneori sporturi extreme ca să ajungă la locurile unde trebuie să intervină.

El a fost in Gyana, Ciad, Rwanda, Nepal, pe Amazon in Brazilia, Bolivia, ca medic.

Mesajul lui către noi a fost să ne luăm o zi, o săptămână, o lună din viață și să ajutăm pe cineva.

Apoi să analizăm cum ne simțim.

Pe Twitter:

După ultima pauză, Oana Pellea a impresionat publicul cu sigurul discurs în limba română, în care ne-a povestit despre viziunea ei asupra vieții.

Ăsta e singurul discurs pe care nu pot să îl reproduc. Trebui să vezi înregistrarea pe site.

Lecții: tu ești propriul tău stăpân și trebuie să ai curaj să acționezi; ține-i pe cei dragi aproape pentru că nu se știe când nu o să îi mai ai lângă tine; să ai curajul să fii tu

Pe Twitter:

Ultimul, dar nu și cel din urmă discurs i-a aparținut lui Arnoud Raskin, inventatorul conceptului de școală mobilă, menită să îi educe pe copiii străzii din țările în curs de dezvoltare. La origine designer de produs, Arnoud a dezvoltat conceptul de școală mobilă ca proiect de licență.

El a mers în Columbia să lucreze direct cu copiii de pe străzi și s-a lovit de o realitate dură a lipsurilor, a violenței, a drogurilor și a supraviețuirii. Deși la început a fost dificil, totul s-a limpezit când a ajuns la următoarea concluzie:

Copiii străzii sunt creativi.

Ei văd oportunități peste tot, sunt competitivi, găsesc soluții și sunt perseverenți în ceea ce fac. Atunci Arnoud a decis căpoate să îi ajute, construind o școală mobilă care să îi ghideze pe copii să își dezvolte creativitatea. El a înțeles că educația clasică nu îi va ajuta pe copii  și a construit o curiculă specială pentru ei.

Model de business

Știind că vor exista costuri foarte mari pentru școala mobilă, Arnoud a construit următorul model de business: a filmat copiii care au reușit să se descurce pe străzi și a construit în jurul lor programe de leadership și resurse umane, pe care mai apoi le-a vândut corporațiilor – pe sume foarte mari.

Banii veniți de acolo au mers parte către copiii din clip – pentru educația lor, parte spre dezvoltare școlilor mobile.

Există o școală mobilă și în Iași, deținută de către filiala locală Salvați Copiii. Oare de ce niciun ONG din București nu și-a asumat responsabilitatea pentru un așa proiect fain?

Pe Twitter:

  • tedxbucharest: Next up Arnoud Raskin – inventatorul scolii mobile
  • tedxbucharest: Arnoud si-a dorit dintotdeauna sa fie inventator. A ajuns sa studieze design industrial. Design de produs
  • stiridebine: Arnoud Raskin, creatorul unei scoli mobile pentru copiii fara adapost din diferite tari ale lumii #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Suntem dependenti de produse: ex e telefonul mobil sau internetul. El a mers mai departe si a vrut sa ajute copiii strazii
  • tedxbucharest: Arnoud a mers in Columbia sa lucreze direct cu copiii strazii. A fost un soc cultural pentru el.
  • cineandreea: #design creates Rt @TEDxBucharest: Arnoud si-a dorit dintotdeauna sa fie inventator. A ajuns sa studieze design industrial. Design de produs
  • tedxbucharest: Copii strazi sut inteligenti. Trebuie doar sa fie orientati si educati ca sa isi cunoasca potentialul si valoarea
  • revistacariere: Arnoud Raskin: copiii strazii identifica mai usor oportunitatile #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Scoala mobila nu e despre alfabetizare. E despre constientizarea creativitatii copilului
  • tedxbucharest: Exista o scoala mobila si in Iasi, in Romania
  • dianastoleru: don’t make people dependent, make them independent ! Arnoud Raskin at #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Raskin a facut o paralela intre viata copiilor strazii si starea economica globala: riscuri, agresivitate, competitivitate
  • RiverRaft_BPM: Focus on opportunities, act proactive, be resilient, work toghather with others #tedxbucharest
  • tedxbucharest: Intreaga investite in scolile mobile vine din programele de leadership pe care Arnoud le vinde companiilor. Great social business model
  • tedxbucharest: Cuvinte de final: incepe cu antreprenoriat si nu renunta la autenticitate! A fost Arnoud Raskin, doamnelor si domnilor

Nu în ultimul rând, îi mulțumim lui Bassam, care a fost un moderator foarte mișto!

Așa a curs povestea TEDxBucharest 2010. Cel puțin văzută din spatele tastaturii pe care am înroșit-o, stând pe Twitter și publicând pe contul TEDx toată ziua.

Toată ideea este acum ca fiecare dintre cei care citesc articolul ăsta sau altele asemănătoare sau văd înregistrările cu discursurile să înceapă să viseze, să planifice un drum până la vis și să acționeze conform planului.


Bonus: ofer o sacoșă cu TEDxBucharest 2010 pentru comentatorul/comentatoarea care îmi spune care este cea mai bună idee pe care și-a extras-o din discursurile vorbitorilor, așa, la primă mână. Comentariile se pot lăsa până pe 25 Octombrie.

15 thoughts on “Povestea TEDxBucharest 2010 asa cum a fost”

  1. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Povestea TEDxBucharest 2010 asa cum a fost -- Topsy.com
  2. Nice roundup, Titus! Nu comentez din motivul ca mi-am vazut vreo 2 tweet-uri mai sus 🙂 ci pentru ca imi place cum ai relatat ce s-a intimplat inainte, in timpul si dupa TEDxBucharest2010. Sunt una dintre sutele (poate miile?) care au incercat sa urmareasca evenimentul pe calea stream-ului, care desi a lasat mult de dorit in primele ore a fost pt mine singurul mod de a fi prezenta acolo. Multumesc!

  3. Am încercat să suplinesc lipsa sunetului de pe stream cu Tweet-uri și cu povestea asta de după. Mă bucur că a fost util. Zi-mi și o idee, dacă tot ai comentat.

    Care ți-a plăcut cel mai mult?

  4. Au fost multe idei frumoase, daca ar fi sa ma gandesc la cea mai “mandra” dintre toate, a fost solutia gasita de Arnaud Raskin la problema etica pe care o avea in a spune lucruri diferite copiilor strazii si viitorilor sponsori. Iar solutia gasita de el este absolut minunata. Dovada ca daca iti pui intrebarile corecte si nu te lasi pina nu gasesti raspunsul multumitor, poate iesi ceva EXCEPTIONAL!

  5. Ar fi multe, dar daca se poate, as vrea sa ma opresc la doua dintre ele (si nu o fac pentru sacosa TED 🙂 ):

    1. Dispozitivul de depistare a cancerului in 6 min inventat de Raluca Ioana van Staden (al carei discurs inca nu am reusit sa-l vad si ma intereaza foarte tare pt ca pregatesc un articol despre asta)

    2. Mesajul Oanei Pellea (al carei discurs TREBUIE revazut) de a nu lasa viata sa NE traiasca si de a nu astepta sa pierdem pe cineva drag, inainte sa avem curajul de a face ceva cu viata noastra.

  6. Merci Anca pentru idei!

    Madalina, și mie mi s-a părut Arnoud demențial – prin modul în care conectează cei care au nevoie cu cei care se interesează prea puțin de soarta primilor.

    Hai că n-au fost doar 3 discursuri faine la TEDxBucharest. Mai vreau idei

  7. Pai daca spui sa identificam cea mai buna idee:-), daca ar fi sa extind lista, urmatoarea ar fi Oana Pellea, al carei discurs este minunat, de altfel este un OM pe care il respect enorm.

    M-a impresionat si povestea lui Andrei Rosu, un adevarat exemplu ca se poate si un model de bun simt.

    Catalin Stefanescu a fost de asemenea o descoperire foarte placuta, nu mi-a mai parut de mult rau ca nu ma mai uit la TV:-)

  8. Pe mine m-a impresionat și Nik Halik, are o putere extraordinară în el, dacă a reușit să facă 90% din ceea ce și-a propus la 8 ani

  9. Povestea lui Andrei Rosu mi-a placut inca de la primul articol gasit pe net. E foarte tare modul in care a inceput el sa faca sport si motivatia care-l duce inainte.

    Talk-ul lui Bassam de anul trecut si dude-ul asta fac sa vibreze ceva in mine. Abia astept concursurile. Ii voi folosi drept “this should be followed”.

    Astept cu nerabdare sa-i vad talk-ul. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *