Prima lansare de Font din România

În primul rând, vreau să fie clar. Nu se zice font, ci typeface, ca să vorbim pe limba designerilor. Am folosit cuvântul font ca să înțeleagă toată lumea despre ce e vorba.

Sâmbătă am fost la sediul Fundației Friends For Friends sau FFFF(punct ro), la invitația lui Sorin Bechira și a lui Sorin Trâncă, doi timișoreni mișto pe care i-am cunoscut în circumstanțe foarte diferite. Nu despre asta e vorba, ci despre faptul că la sediul FFFF a avut loc vernisajul Trisec Type(despre care am scris).

Am fost în grup restrâns, între prieteni, într-o atmosferă foarte faină.

Evenimentul arăta ca un vernisaj de artă obișnuit, nimic un avea să anunțe ceea ce ne așteaptă.

Lansarea fontului Trisec Type

Ambii Sorini au vorbit înainte de lansare, alături de Ștefan, artistul cu care a lucrat Sorin Bechira la fontul prezentat. Ei ne-au povestit despre cât de important e ca artiștii și designerii să colaboreze și să realizeze lucrări în doi-trei. Rezultatul este întotdeauna unul peste ceea ce ar fi putut să creeze unul singur, pentru că stilurile și expertiza se îmbină.

Nu o să iasă din prima. Încerci, vezi dacă te lipești de designerul cu care vrei să lucrezi, dacă sunteți compatibili ca stil și direcție. Dacă nu merge, măcar ai încercat. În lucrările din pasiune nu există eșec. Eșecul e atunci când nu mai încerci.

Pe baza asta a ajuns Sorin să lucreze cu Ștefan la font.

Totul a început de la un logo pe care Ștefan l-a făcut pentru o asociație de munte din zonă. Logo-ul respectiv s-a transformat apoi într-o primă versiune de font, pe care Ștefan i-a trimis-o lui Sorin. Ochiul și stilul lui de designer l-a făcut să modifice varianta inițială, să îi dea volum.

A urmat un schimb de lucrări între cei doi și, în final, fontul a ajuns să prindă o notă organică, pe lângă cea 3D și detaliată.

Am păstrat fotografia cu Trisec Organic pentru că acesta este fontul pe care festivalul de design OFFF 2011, din Barcelona,  îl folosește în logoul lui.

Chestia asta spune cât de valoros e fontul pe care cei doi designeri români l-au creat.

OFFF is an entity in continuous transformation, alive and evolutionary. More than a decade ago, it was born as a post-digital culture festival; a meeting place to host contemporary creation through an in depth programme of conferences, workshops and performances by the most relevant artists of our time.

These days, OFFF keeps being a reference event throughout the world. A festival hosted in Barcelona, New York, Lisbon and Paris which has featured renowned artists such as Joshua DavisStefan SagmeisterJohn Maeda,Neville BrodyKyle CooperThe MillDigital KitchenBen FryCasey ReasGolan LevinChris MilkRob Chiu,Julien ValléePaula ScherRick PoynorErik SpiekermannDveinErik NatzkeVincent MoonZe FrankAlex Trochut, among others…The festival where a new generation of artists has originated and developed. All of them started attending OFFF as spectators. Today, they take up its main stage.

Fontul se află la vânzare aici și oricine dorește poate să îl cumpere și să îl folosească.

Mă înclin încă o dată în fața băieților și le urez spor la construit comunitatea de designeri profesioniști din Romînia.

6 thoughts on “Prima lansare de Font din România”

  1. Pingback: Prima lansare de Font din România - Ziarul toateBlogurile.ro
  2. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Prima lansare de Font din România -- Topsy.com
  3. Mulţumim frumos pentru articol şi susţinere şi totodată promitem să mai facem astfel de evenimente.

  4. Cu plăcere, așteptăm următorul eveniment de tipul ăsta, eventual cu comunitatea designerilor din București/țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *