Chiar dacă Mihai Viteazul a unit principatele în 1600, numele țării n-a fost România, iar unirea nu a rezistat.
România de azi s-a format a făcut pași mari spre formarea statului de azi în 1859, pe 24 Ianuarie, când Cuza a fost ales domnitor în ambele principate românești. Despre contextul geopolitic și povestea Unirii Mici poți citi pe Wikipedia, dacă n-ai învățat deja asta la istorie.
Update: da, numele de România a fost oficial adoptat în 1862, când unirea mică a fost și recunoscută.
Scurt, am punctat ziua de azi, dincolo de ziua liberă la care au visat privații și de care se bucură angajații de la stat.
Așa că zicem în cor un patriotic La Mulți Ani, România!
p.s. am luat-o ca un fel de leapșă de la Cristi Șerb așa că e liber la bloguit pe subiect.
Nu ar fi mișto dacă fiecare ar scrie doar despre ceea ce se pricepe? Dar e fain pentru SEO, nu? :))
Denumirea de România nu datează de la Unirea din 1859, ci din ianuarie 1862 când a fost recunoscută de fapt Unirea de către puterile europene. Până atunci s-au numit Principatele Unite ale Valahiei și Moldovei sau Principatele Unite Române, au avut două parlamente separate și foarte multe dintre instituții, inclusiv Curtea domnească, separate.
Declararea regatului în 1881 sub regele Carol I la câțiva ani după câștigarea independenței față de Poarta Otomană a fost primul pas către ideea de România cea pe care o știm noi astăzi.
Dacă îmi dai și sursa informațiilor ăstea, admit faptul că ai contrazis destul de mulți profesori de istorie și geopolitică.
Mai trebuie să facem câte un pic de SEO din când în când, dar asta e altă discuție.
Profesorii tăi din liceu probabil, profi care încă predau după manualele și programele din era comunistă. Nu că ar fi singura prostie pe care ați învățat-o, Doamne ferește. Dacă vă învață aceeași tâmpenie și pe la facultăți, alta decât cea de Istorie, înseamnă că undeva este o mare, mare problemă.
Citește primul paragraf de aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_ioan_cuza eventual vezi și nota de subsol.
Ți-ai greșit vocația, clar.
Hahahaha! Da, am terminat Facultatea de Istorie, dar să profeseze cine vrea să moară de foame și are nervi tari pentru cei din generația ta și mai mici.
Aaa, deci te-am nimerit exact la inima.
Neah, spre deosebire de majoritatea facultatea aceea am făcut-o pentru că, la un moment dat, chiar mi-a plăcut Istoria. Că între timp mi-a venit mintea la cap și am realizat că nu-mi folosește, asta e altă poveste.
Ah, and big LOL @ troll! Zi mersi că ai mai învățat și tu ceva astăzi și mergi mai departe. Asta a fost doar o atenționare, nu vrei să vezi cum sunt atunci când am chef cu adevărat de trolling.
Stai linistit, e loc suficient in spam, daca e nevoie
Mihai Viteazul n-a unit tarile romanesti ci le-a cucerit (nici nu exista conceptul de stat national pe vremea aceea)
da, in sec XIX au fost multe discutii intre cum ar trebu sa se numeasca tara noastra, Dacia sau (o propunere f recenta pt acele vremuri) Romania
a iesit invingatoare gruparea ce sustinea Romania ca denumire
dubla alegere a lui Cuza (atent sprijinita de francmasoni) a dus in cele din urma la nasterea Romaniei
la multi ani, Romania, 24 ianuarie ar trebui sa fie ziua noastra nationala, atunci s-a nascut Romania 😉
[…] De ziua marii uniri mici, România este mai scindată ca oricând, conform barometrului mijloacelor de transport în comun.[…]