Cand bloggerii prind curaj…

Un blogger bun se vede atunci când are curaj să atace subiectele sensibile.

Aici ai două variante – fie le ataci primul, într-un moment în care nimeni nu vorbește despre ele, fie în momentul în care trendul e să fii contra ceva, tu scrii că ești pro (evident, argumentat). Să fie clar, exemplele pe care le dau aici nu exclud bloggerii mari consacrați deja – zoso, visurat, arhi etc.

De exemplu, Chinezu(1, 2) a făcut valuri în toată industria de blog advertising, când a scris, deși fără să dea nume, despre agențiile care nu plătesc la timp campaniile.

Bloggerii nu prea zic nimic pentru că, nu-i așa, de la agenții vin banii, așa că lasă, chiar dacă sunt cam de caca unele, mai bine tăcem. Numai că zău dacă vreau să trăiesc într-o blogosferă care este infestată (și îmi asum când zic acest cuvânt) de unele practici ale unor profesioniști de pe la noi.

Chestia asta a generat o întreagă forfotă pe internet, pe la ecostin – refresh, pe la arhi și prin comentarii și birouri de agenții.

Apoi, articolul de la care am pornit ideea de față este cel al lui Ștefan Murgeanu, care s-a pus și a scris un articol frumos de sincer despre unul din subiectele cele mai sensibile din blogosfera/internet – Roșia Montană.

Interesant este că nimeni nu îşi dă seama că alternativele la Roşia Montană nu sunt salvarea sau distrugerea Roşiei Montane.

Sloganuri de genul Salvaţi Roşia Montană sunt perfect sterile (oops, ce cuvânt urât, cred că nu mai îmi virează banii ăştia de la RMGC :D ) şi inutile, în condiţiile în care la Roşia nu este nimic de salvat.

Și a zis-o bine.

Articolul de față e prima reacție la el. Sper să fie cât mai multe.

Acum întrebarea e – mesajul lor s-a auzit? O să prindă bloggerii curaj?

15 thoughts on “Cand bloggerii prind curaj…”

  1. iti spun sincer ca mult timp am fost si eu pentru “salvarea” rosiei montane, din oficiu

    dar am inceput sa vad si alte pareri, plus am asistat o data la o dezbatere in care astia de la Salvati Rosia Montana (parca Mircea Toma si ceva profesor universitar) s-au dovedit absolut penibili, facand dovada faptului ca aproape nu stiau despre ce vorbeau… pe bune, m-a socat

    atunci mi-am dat seama ca nu aveau argumente, doar sloganuri

    nu veneau cu solutii, ci cu emotii…

  2. Asta se întâmplă de 15 ani. Ei, e momentul pentru argumente și soluții. Nu se mai poate să lăsăm așa situația.

  3. Eu am doua probleme, de ambele parti.

    Amenzile de meniu pentru o greseala si pierderea de ceva cianuri in vre-un rau e mai ieftina decat reciclarea cianurilor. Si chiar daca nu sunt canadienii asa, se gaseste un directoras roman sa ii invete cum sa faca asta. Sau mai simplu firma la vre-un parlamentar preia partea de curatinie dupa exploatare, canadieni platesc corect , romanii curata romaneste.

    2. Cine salveaza bucurestiul? De mizeria scrisa pe zidurile caselor? Asa se salveaza Rosia Montana facand un bucuresti “frumos” cu mesaje de cacat manjute pe toti pereti? Eu as pune ONG-urile astea de protesteaza sa curete toate zidurile mazgalite si pe urma sa mai si protesteze.

  4. Hai mai ca sunt garantii de mediu care acopera catastrofele alea improbabile.

    Aia cu Bucurestiul e o observatie buna. Asa fac ecologistii – vandalizeaza orasele ca sa isi spuna mesajul. halal salvare.

  5. Stefan,

    Iti sugerez, daca ai timp, sa mergi la Rosia Montana. Sa vezi satul ala. Eu l-am vazut de vreo trei ori. Pe banii mei, sa nu inceapa ecologistii cu acuzatii de tip infotrip.
    Mi s-a facut o scarba de “ecologistii” de tip fanfest de nu-ti spun. Propaganda si intoxicare media. S-au dus acolo pe banii altora sa dea din gura. Ca si cei care salveaza Delta dar nu stiu decat unde e Sfantu Gheorghe, ca tot asa, i-a invitat nu stiu cine la un festival de film.
    Vreau sa vad un ecologist care stie ce e aia o cianura. Nu ce citesc ei ca le curge din inele duduilor din romanele de Agatha Christie.
    Nu ma bag in scandalul asta, ca e controversat, dar opinia mea e formata.
    Sunt satul de ecologisti-salvatori ai Romaniei care pleaca la Barcelona cu avionul. Ori, se stie ce cauta unii la Barcelona si alte Ibize.

  6. Poti sa-mi explici legatura dintre proiectul Rosia Montana si discutiile despre relatia bloggeri – agentii? Titlul nu mi se pare suficient pentru a reuni aceste doua subiecte sub umbrela unui singur articol.
    Mersi frumos 🙂

  7. Ana, ambele sunt subiecte sensibile, de care lumea rar vorbeste public si asumat, mai ales cand e vorba de pus degetul pe rana

  8. Cad ii va veni timpul vor apela si la aurul acela indiferent ce vrem noi, ecologistii sau reptilienii.

    Deocamdata nu i-a venit timpul sa fie exploatata.

    Cat despre subiectul mare nu vad unde este curajul!?? Nu cred ca implica curajul cand iti expui opiniile indiferent de care parte a baricadei te aflii. De multe ori “curajul” nu este decat o nevoie imensa de a te pozitiona contra curentului pentru trafic, scandalul vinde in blogosfera inca din 2005.

    Asadar hai sa terminam cu martirizarea cand vorbim de lucruri perfect normale si obsinuite care ar trebui sa exista pur si simplu.

  9. fanel, io sper sa devina perfect normal sa poti sustine un proiect minier important pentru Romania fara sa fii pus la zid pentru asta de diversi asa-zisi ecologisti.

  10. @Titus: Si eu sunt oarecum impotriva proiectului dar am renuntat sa mai ma inflamez pe subiect.

    Ideea este ca nu aurul este improtant acolo ci zacamintele de metale rare care apar si se formeaza in jurul filonului. Sunt multi care vor sa exploateze acolo si tocmai de aia este asa mare tamtam in jurul proiectului.

    Mai apoi daca imi aduc bine aminte la inceputul proiectului erau niste articole prin presa cum ca firma canadiana care vrea sa exploateze e a unui roman urmarit general sau ceva de genul asta. Astfel de firme care au istoric prost in spate imi ridica semne de intrebare vizavi de explotarea in conditii de siguranta. Cine garanteaza ca ei respecta normele de siguranta daca statul roman este incapabil sa semneze un contract avantajos pentru tara si fara sa ceara spaga?!?

  11. Frank Timis a iesit din companie de mai multi ani, tocmai din cauza asta – n-ai voie sa ai probleme cu legea si sa fii listat la bursa. Cat despre zacamintele de metale rare – e tot o legenda urbana, starnita de un fost lucrator la mina din Rosia, care a facut si el 1 foraj. Nu se poate compara cu cele peste 1000 de foraje facute de RMGC, care au demonstrat ca singurele metale exploatabile sunt Aurul si Argintul pentru arealul ala. Uite aici ce zic: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/despre-geologie-in-proiectul-minier-rosia-montana.html

  12. Stii ce e amuzant la ecologisti? Ca merg la rosia montana cu camione si 4×4. Alea nu polueaza?

    Numa’ zic

  13. Ce ar fi amuzant, daca nu ar fi trist e ca toti am fost initial contra proiectului din cauza propagandei “verzi” de acum 15 ani, in expresie incluzand-se si culoarea romanilor anti Rosia Montana. Cu timpul, unii dintre noi am mai aflat una, alta, ba de pe net, ba de la specialisti.
    Zilele trecute imi spune cu naduf un venerabil inginer metalurg, de altfel un infocat ecologist, ca la noi in tara “ecologistii” sunt complet pe dinafara si ca ignora poluarea reala si mortala cu plumb si cadmiu, produsa culmea, de o fabrica SUBVENTIONATA de statul roman si ataca furibund o firma privata STRAINA (!!) care foloseste cianurarea, un procedeu eficient si modern.
    Si imi spune venerabilul domn:” Stiti domnule cat de intr-o dunga trebuie sa fii ca sa impui unei fabrici care foloseste cianurarea sa elimine complet cianura printr-o instalatie ultracostisitoare, cand procedeul asta tehniologic e genial prin faptul ca cianura are o concentratie infima si deci nepericuloasa? Si dupa ce aia accepta sa faca instalatia aia, tot nu le dai autorizatie, pe cand uzina de plumb merge inainte fara autorizatie, numai pentru ca e a statului!”.( Situatia nu se refera la Rosia Montana).
    Din pacate, daca analizam actiunile “ecologistilor” vedem ca ei ating mereu vechea coarda nationalista, ceea ce e oximoronic pentru dragul de domn Toma, atat de internationalist de altfel.

  14. PS: Nu radeti, dar am vazut si eu in sfarsit “Avatar” pe HBO si am avut o revelatie in legatura cu reteta campaniilor gen Rosia Montana sau cainii comunitari:
    – se exploateaza sentimentul de culpabilitate al omenirii, pacatul originar al “civilizarii” fortate din epoca marilor descoperiri
    – se adauga un pic de rasism si sovinism, dupa gust
    – se contrapun o civilizatie net superioara tehnologic uneia primitiva, care traieste in comuniune cu natura.
    Rezultatul: un Oscar, sau dupa caz neste fonduri pentru ONG-ul tau
    Very beautiful…but it’s wrong!
    Motii nu sunt Na’vi, ei sunt mineri de vreo 2000 de ani, iar cat despre armonia cu natura, se vede de pe Google Earth cat de bland au exploatat ei la Rosia Poieni! Cati din cei care se opun continuarii ocupatiei traditionale a motilor sunt mineri sau copii ai acestora?
    E adevarat, exista exploatari pe aceasta planeta care au distrus jungla virgina si au alungat triburi traitoare in epoca de piatra, dar motii ar trebui sa se simta un pic jigniti ca ONG-urile ii considera niste maimute albastre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *