Creditul de refinantare – parerea expertului (IV)

Acest articol este un guest post scris în colaborare cu blogerii de pe NumaiCredite.ro. Așa cum am spus și în alte ocazii, bloggerul poate să găsească resurse externe, atunci când părerea lui nu e suficientă în legătură cu un subiect în care nu se pricepe atât de bine. Prefer să ofer tipul ăsta de materiale și/sau idei, în locul articolelor elogioase, dar lipsite de substanță.

Procesul de refinanţare înseamnă contractarea unui credit nou pentru rambursarea integrală a unuia sau a mai multor credite aflate în derulare. În cele mai multe cazuri, refinanţarea are loc fie pentru  a reduce ratele deja existente, costurile ridicate ale dobânzilor sau accesarea unei sume suplimentare de bani.

Criteriile de acordare sunt similare cu cele ale unui credit obişnuit, iar documentele necesare o să le găsiţi pe site-ul fiecărei bănci. Ca regulă, pentru a primi noul credit de la bancă, trebuie să vă angajaţi să achitaţi integral vechiul credit. De altfel, atunci când noua bancă calculează gradul de îndatorare, creditele existente care o să fie rambursate prin noul credit nu sunt luate în considerare.

La ce ar trebui să ne uităm când refinanțăm un credit

1. Dobândă

Principalul avantaj al unui astfel de împrumut îl reprezintă costul mai mic al dobânzii. Vă recomandăm ca înainte de a accepta oferta de refinanţa să analizaţi cu mare grijă contractul şi să nu uitaţi că la costul creditului de refinanţare se mai adaugă şi câteva costuri fixe ca de exemplu: comisionul de rambursare anticipată sau cel de acordare a creditului nou.  Mai multe informaţii despre tipurile de dobândă aici.

2. Suma totală rambursată

Contractarea unui credit de refinanţare trebuie să  ia în calcul o analiză a sumei  totală pe care trebuie să o returnaţi şi cât v-ar fi costat suma totală a vechiului credit.

3. Accesarea unei sume suplimentare de bani

Atunci când obţineţi un credit nou, cu condiţii mai avantajoase, primiţi o reducere a gradului de îndatorare şi, dacă doriţi, o sumă mai mare de bani.

4. Un termen de rambursare mai mare

Dacă simţiţi că ratele lunare sunt prea mari, atunci puteţi alege să prelungiţi termenul de rambursare. Un termen mai lung poate însemna că puteţi împrumută mai mulţi bani, dar aveţi grijă fiindcă o să plătiţi o sumă totală mai mare.

5. În ce monedă ar trebui să fie noul credit?

Dacă doriţi refinanţarea într-o altă monedă, trebuie să luaţi în calcul volatilitatea pieţei financiare, fluctuaţiile ce au avut loc în ultimii ani şi evoluţia preconizta în perioada următoare.

Un ultim sfat: Odată cu opţiunea de refinanţare a unui credit trebuie să ne asigurarăm că vechiul credit a fost închis la cealaltă bancă şi că a fost radiat creditul la Arhiva Electronică. Băncile nu au obligaţia să facă asta şi deşi majoritatea o fac, e bine să nu descoperim că am strâns taxe de administrare la carduri pe care le considerăm închise.

Și o idee de la mine – folosiți cu încredere calculatorul de refinanțare.

p.s. Beneficiile refinanțării de la BCR sunt:
–       costuri de transfer zero (taxe notariale suportate de banca)
–       comision analiza zero
–       asigurarea imobilului gratuit, in functie de tipul creditului
–       posibilitatea de a mandata banca sa efectueze o serie de operatiuni
de preluare a creditului de la banca finantatoare in numele clientului:
acord de grevare cu alte sarcini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *