De ce sunt de acord cu ACTA

După ce lumea s-a plictisit de SOPA, acum a apărut un nou subiect de agitație pentru micul pirat – fraudator pe online, respectiv în grupurile anarhiste anonymus, de hackeri sau mai știu eu ce. Nu intru în detalii, mai multe puteți citi aici despre ACTA(sursă activistă), ACTA(document oficial din Australia).

ACTA = Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Deci e un acord care urmărește să prevină falisificarea filmelor, fotografiilor, softurilor și altor opere care circulă pe internet. Practic, actul o să le dea dreptul anchetatorilor să ceară furnizorilor de internet să dea datele ale de trafic drept probe în anchete, cam cum se fac acum interceptările telefonice. Nimic nou, nimic înspăimântător dacă n-ai nimic de ascuns.

Mi se pare normal ca eu, producătorul de operă de artă/divertisment, să pot să urmăresc și să primesc compensație de la un individ/grup de indivizi care mi-au furat ceea ce eu am produs și au făcut bani pe urma muncii mele. 

Pe de altă parte, dacă vrei în continuare să furi muzică, filme, softuri, jocuri, există site-urile de torrents, rețelele P2P, rețeaua TOR, rețeaua Freenet. Un simplu search edifică și problema asta. Vor exista două tipuri de internet – cel legal și cel ilegal. E opțiunea fiecăruia pe care o să fie, cu consecințele de rigoare.

Ăsta e motivul pentru campania masivă pe online:

”Before taking a final position, the EP will meet experts, representatives of civil society and other concerned parties, to ensure all opinions and concerns are heard. ” (de aici)

Urmează votul politic. Eu zic da pentru ACTA.

p.s. sursa foto

 

Update:

Pentru toți cei care au comentat fără să citească întregul document – ACTA, pe lângă prevederea sperietoare de mic infractor internaut, are menirea să ne protejeze de falsuri, de produse contrafăcute din, de exemplu, prietenul nostru drag – China.

Documentul a fost semnat de țările din lumea ”civilizată” și ca un semnal economic pe piața internațională, iar treaba cu posibila cenzură a internetului e doar o idee colaterală a documentului, drept pentru care el nu ar trebui respins cu totul. O idee constructivă ar fi să zici ”Scoateți cenzura internetului din ACTA”, ca să scăpăm de orice urmă de suspiciune

Update 2: o analiză a unui expert despre ACTA și implicațiile lui.

63 thoughts on “De ce sunt de acord cu ACTA”

  1. Salut Titus. Felicitari pentru articol, foarte bine punctat. Nu vreau sa iti “atac” punctul tau de vedere, dar din ACTA nimeni nu are de castigat, except ACTA. Uite un filmulet edificator:
    http://www.youtube.com/watch?v=FOOhccwY74Y
    Nici macar producatorii, artistii s.a.m.d. Intr-o oarecare parte si ei vor fi trasi la raspundere.

    PS: Esti sigur ca esti pro ACTA?! Exemplu simplu pt. bloggeri: poza care o ai atasata la aecst articol ai cumparat-o de undeva sau ai facut-o tu vectorial? :-)

    Cheers.

  2. Ideea acordului este ok – combaterea pirateriei si protejarea drepturilor de autor. Problema este la ambiguitatea exprimarii in cadrul acordului si vor fi f importante normele de aplicare a legii – in cazul in care va fi votata de Parlamentul European ca lege.

  3. @Slash Nu fac bani din blog, așa că nu se justifică P.S.ul. Și nici materialele de propagandă nu-mi plac.

  4. @Titus: nu conteaza daca faci sau nu bani din el. Uita-te la filmulet si ai sa intelegi ;-)
    Sunt oameni care nu fac bani din filmele/muzica/pozele/ORICE luate de pe torrente…

  5. @slash nu înțelegi. Nu cu micul consumator indy are treabă actul ăsta. E ca pe hub-urile de DC++, dacă dai share la 1 GB nu te caută acasa, dacă dai share la 1 TB e altă poveste. Aici se referă la cei care fac BANI din folosirea bunurilor care nu le aparțin. În forma asta susțin ACTA

  6. Asa sustin si eu ACTA, ca toata lumea de altfel… dar ACTA este cu totul altceva!

    Dupa spusele tale ACTA va trage la raspundere 90% din bloggerii care fac bani din blog si pun poze si materiale care nu le apartin (chiar daca specifica sursa)? Corect?!

    Daca dau share la 1 TB inseamna ca fac bani din asta? :-))

  7. Cum sa fii de acord cu asa ceva? Sper sa faca din nou cei de la Anonymous ceva sa mai retraga si legea asta. Noi nu avem bani sa cumparam de mancare , dar mai ales sa cumparam un joc original cu 200 de lei.

  8. Ti-ar conveni daca s-ar inchide youtube sau alte site-uri de pe care poti descarca diferite lucruri ?

    Oricum,e o diferenta foarte mare intre a castiga bani din munca altcuiva si a incarca(sau descarca) o melodie pe internet.Si ti se pare normal ca producatorii (unii) castiga tot mai multi bani pe lucruri tot mai slabe ?

    http://youtu.be/pCXrhBOoRdU

  9. @andrei dacă lucrurile sunt slabe, nu le cumpăr. Youtube nu se închide, se curăță, la fel și alte site-uri.

  10. Nu se curata,se inchide.Crezi ca megaupload era mai rau ca youtube ?Nu erau numai lucruri cu copyright,si in loc sa il curete l-au inchis.Crezi ca youtube o sa poata sa filtreze toate videoclipurile sa nu cumva sa fie unul care are ceva melodie pe el ?

    Ti se pare normal sa coste cat costa o melodie cu verusri care se repeta din cinci in cinci secunde ?Ti se pare normal sa faca tot ce fac pentru bani ?Ti se pare ca nu au deja destui ?

  11. Megaupload era plin de pr0n, warez, virusi si alte mizerii.

    Youtube da jos activ tot ce nu e copyrighed. Ce vezi tu postat si ramane e material pe care artistul e acord sa il publice(pt promovare)

    Mi se pare normal sa platesc daca imi place. Daca nu, nici nu ascult, nici nu cumpar.

  12. Nu te-am intrebat daca ai facut bani din asta,am intrebat daca ai descarcat ceva.De exemplu un torrent sau poate ceva de pe megaupload sau rapidshare …

  13. @Titus: daca eu public pe youtube un filmulet cu fratele meu, la aniversarea lui si in fundal se aude Tiesto sau orice melodie, imi vor da video-ul jos pentru ca nu am voie … asta inseamna ACTA, nu ce spuneai tu … si nu mi pare normal!

  14. Si mai inseamna ca dupa aia pot aia sa iti sune isp-ul si sa afle cine esti ca sa te trimita la inchisoare.

  15. Ce nu intelegi tu Titus din prevederile ACTA e faptul ca cineva poate cere informatii despre activitatea ta Online fara sa-i mai fie necesara o aprobare a procuraturii sau o hotarare judecatoreasca. Aici intervine abuzul si cenzura. Iar prevederile ACTA nu prea sunt clare cu privire la ce faci tu cu um material descarcat ilegal …
    Daca peste o luna te hotarasti sa monetizezi acest blog si uiti sa scoti poza de la acest artilol eu te pot reclama ca te-ai folosit de ea pentru ati creste traficul ca sa-ti poti monetiza blogul.

  16. “…un individ/grup de indivizi care mi-au furat ceea ce eu am produs și au făcut bani pe urma muncii mele”

    ESTI CONVINS ca au si facut bani?

    Cum vanzarile de discuri pirat / bootleg par sa fi incetat de mult, DE UNDE BANI? Din AdSense?

    Zici ca te ocupi de marketing afiliat – succes, insa cum se va aplica ACTA in acest caz?

    Fii pentru, este dreptul tau, eu sunt CONTRA pentru ca intimitatea noastra se duce incetul cu incetul de rapa…

  17. haideti sa judecam simplu .Daca vei fi ingradit ca utilizator de net atunci vei renunta la servicicile companiei furnizoare .Nimeni nu isi baga net pentru a sta cu frica in sin ca poate ajunge la puscarie pentru ca a descarcat un film . Probabil ca vor mari taxa la net pentru a da o parte din bani caselor de copyright sau poate ca vor inchide ochii pentru a pastra clientii.

  18. Orice act de acest gen cred ca ofera posiblitatea autoritatilor de a comite abuzuri si de a limita accesul la informatii. Si prefer pirateria in locul abuzului si a cenzurii. Producatorilor nu le plang de mila oricum, indiferent din ce domeniu ar fi. Stiu ca nu e un mod corect de a gandi, dar mi-l asum, pentru motivul de mai sus. Piraterie si contrafacere o sa existe oricum tot timpul si in toate domeniile, si cred ca intentia ascunsa in spatele acestei lupte e de a avea un control mai strict asupra oamenilor si informatiilor.

  19. In Europa nu imi fac griji pentru libertatea de exprimare, ea fiind “aparata” de interesele finaciare ale ISP-urilor care au influenta mai mare aici decat in state.

    Din punct de vedere moral al copiatului nu se ia in discutie un aspect, valoarea reala a unei piese Lady Gaga de exemplu, nu consta in cat a investit studioul in productie sau promovarea ei sau in suma arbitrara stabilita de distribuitor ca fiind pretul “achizitionarii” ei, valoarea oricarei propietati intelectuale este gradul de raspandire, fie ca vb de numar de vizualizari downloaduri sau parodii, ele cresc presigiul si notorietatea artistului(autorului). Ai putea spune ca notorietatea nu tine de foame, dar un produs “piratat” prezinta avantaje indirecte de multe ori pe termen scurt care se concretizeaza in vanzari pe termne lung, recordul de vanzari modern warfare 3 nu cred ca s-ar fi realizat daca nu ar fi fost multi gameri care au piratat versiunile anterioare si au fost multuiti de produs. Alt exemplu poate fii raspandirea Windows.

    Si as mai preciza ca cele mai multe produse piratate is produsele scoase de producatori mari, case de discuri mari sau studiouri de filme mari, care NU SUNT ARTISTI, artistii isi primesc banii in avans de la corporatie si rareori au si o cota din vanzari, eu cred ca agitatia din ultima vreme pe problema piratarii ii generata de probleme corporatiste, scad incasarile datorate unor produse din ce in ce mai proaste ceea ce genereaza scaderea diviedendelor, actionarii ameninta directorii care ca sa isi apere salarul striga “viol” din partea internetului.

    Eu personal nu as trece la un ISP inferior, daca ar fii sa dea ACTA in Romania, dar as cauta entartainment in locatii din ce in ce mai obscure ale internetului. In ultima instanta renunt la produse americane ultrapromovate pentru versiuni autohtone, daca tot dau un ban de ce sa nu dau la un actor roman.

  20. @marcel Libertatea de exprimare e garatată prin constituție, atât la noi, cât și în restul UE. Cu toate astea, dacă (ești prins că)furi, plătești. Singura soluție pentru ăștia de-s flămânzi de copyright e să realizeze softuri cu conexiune permanentă la net și cont plătit, melodii gratuite și concerte foarte, foarte scumpe, respectiv merchandising premium, sisteme de operare cu verificare(done deja) etc. ACTA e mai mult un mesaj anti-China.

  21. Oamenii vor sa faca niste trafic si au prins momentul. E cool sa fii antiAcTA, ca doar toata lumea e mic infractor. Fear sells

  22. Inainte de orice, e post lung (indurati aceste linii multe de text) si trebuie sa mentionez…PIRATERIA E GRESITA! Nu sunt pro piraterie…cititi totul si mai ales intelegeti ce spun acolo…am mai mentionat in post dar o fac iar la inceput, sunt un tanar din domeniul IT, deci am un bagaj de cunostinte solid in acest domeniul din care face parte ‘Internetul’ si totusi am habar ce sutn ‘toate astea’ care circula pe internet si stiu tot mecanismul…sa incep:
    @Titus says: susti ca “Megaupload era plin de pr0n, warez, virusi si alte mizerii.”, eu te intreb direct, esti idiot? Ai intrat vreodata pe megaupload?
    Afirmatie deasemenea a ta “Youtube da jos activ tot ce nu e copyrighed”, din nou te intreb, ai intrat vreodata pe megaupload? Esti idiot? Postezi sa te afli in treaba? Nu mai posta! Deasemenea si megaupload lua masuri anti piraterie cumf ace si youyube! Dar tu in idiotia ta nu esti in stare sa te interesezi suficient si vorbesti si tu ca na…e internet, e liber…potis a o faci…(pana la ACTA aprobat, dar tu nu ai de ce iti face griji, esti un sustinator…read on).
    Habar nu ai de ce vorbesti, mai bine taci, deasemenea si restul celor care isi dau cu parerea pro ACTA (vin cu lamuriri) Ca nu au nimic de ascuns…cat de prost poate fi cineva care afirma asa ceva? Asta ar insemna ca pot face sex in strada ca nu am nimic de ascuns eu cu iubita mea? Alt exemplu, sunt mai timid, imi plac discutiile private, ce ar fi sa stea cineva langa mine si sa spuna cu voce tare orice zic? Sau sa ma filmeze si sa ma posteze pe youtube? Mi-ar placea? Normal ca nu, e dreptul meu la intimitate…deci as formula o plangere catre youtube si ar sterge video-ul respectiv. Gata, sunt acoperit…sunt legi deja care ma apara impotriva acestui lucru…si punct. Desigur pot fi si alte scenarii…insa toate au un raspuns. Pe ce lume traiti ma?
    DA! Pirateria e gresita, insa sa incalci ‘legal’ dreptul la intimitate, dreptul la libertate si la libera exprimare e cu totul alta poveste. Dar vad ca e si ‘cool’ sa fi pro acta, sa fi diferit…Sunt un tanar care vine din domeniu, care a terminat studii superioare si are un bagaj de cunostinte in domeniul IT, nu un blogger care vrea sa se afle si el in treaba si sa dezbata un subiect superficial pentru trafic…pardon, pentru ca ii pasa si are parere proprie, ca a descoperit si el saracul ‘NET-ul’. Daca nu cunoasteti nu sprijiniti. Vorbiti sa va aflati in treaba, in necunostinta de cauza. UE este lovita de proteste pentru ca acest ACTA este o incalcare clara a drepturilor tale, si incluziv membrii ai parlamentului nu doar european recunosc acest lucru si si ei isi manifesta grijile…daca ACTA ar fi in vigoare simplul meu post anti-ACTA ar fi sters si as fi tras la raspundere (printre altele, asta pentru ca am o opinie proprie).
    Aveti blog-uri, bravo, deci aveti libera exprimare, fiti pro ACTA si veti mai avea numai raspunsurile pozitive la ce vor ei…traiti intr-o lume cu totul diferita de restul lumii, traiti in lumea voastra. Cica e cool sa fi anti-ACTA…te intreb din nou, esti idiot @titus?
    Voi oameni buni nu stiti sa aveti opinie proprie fara influiente? Nu stiti sa vedeti ce efecte poate avea o astfel de legislatie pe termen lung? Atunci lasati subiectul deoparte si ocupativa de altceva, ca la a gandi nu va pricepeti. Spuneti da ACTA si in viziunea voastra tampa (parere personala, imi exprim si eu opinia) ca defapt aceasta se refera numai acelor mari pirati care umplu ‘net-ul’ de materiale piratate, ca doar cu voi nu au nimic ca nu le-ati facut nici un rau, doar sunteti mici…spuneti da si sa vad eu ce blog va mai sta in picioare sa povesteasca asta…Multi ‘bloggeri’, dar degeaba…Apucati-va de altceva ca la asta nu sunteti buni.
    Nu exista lege care sa priveasca si mai ales sa includa pe toti si sa se aplice la urma urmei preferential (ca asta inseamna sa se aplice doar ‘alor’ care le creeaza lor deficit de ‘buzunare’ mare, si nu tie care esti mic si ai luat un amarat de mp3…GRESIT! nu e tratament preferential, asta ar insemna…se aplica tuturora fara exceptie, asa ca daca va puneti baza in asta, prost gandit…foarte prost)
    ps @titus (din nou, ca tot o dai de gard la fiecare pas) : vorbesti prost si habar nu ai ce e ala internet si ISP…”O să revină la modă mici ISP de cartier, la negru.” vai de tine cat de inafara subiectului poti fii…am mai zis cu caracter general…dar acum iti zic direct…taci ma ca nu le stii! ce zici tu acolo ca revin la moda ISP-urile mici si la negru? Ce vrobesti tu ma? Ce e ala ISP copile? Ce e ala Internet? Taci ca iar…si mai bine nu, si din pacate e pe buna dreptate…taci! Nu te apropia de tastatura, stai departe…du-te si ajuta oameni la nevoie, la ‘astea’ nu te pricepi, du-te fa orice altceva dar nu asta, chiar esti pe dinafara…auzi cica…incep sa rad…ce ai postat e o gluma proasta sper…foarte proasta, defapt nici gluma nu poate fi, dar hai fie, de dragul sanatatii mintale ca lumea nu s-a dus dracu’ de tot…
    …si ia sa vad cenzura
    [repet, Pirateria e gresita! Exista legi deja care se ocupa de acest lucru (de aia sterge youtube -exemplu direct- video-uri ce incalca drepturile de autor…vreti sa repet? De aia sterge youtube video-uri ce incalca DREPTURILE DE AUTOR! pentruc a exista deja legi in acest sens…”inteligentilor” ce sunteti) dar ACTA e si mai gresita…avem destule cazuri la nivelul nostru de conducere a tarii si suntem bine familiarizati ce inseamna un sistem defect in care sa poti face ce vrei ca esti acolo sus, ca legile nu conteaza, ca cetateanul nu conteaza si mai ales, la ce le trebuie lor drepturi?]
    Asa ca rog pe toata lumea, folositi-va acel organ dat de Cel de sus in acest scop, dar nu simulati, nu fals cum e la ‘moda’…folositi-l…sau stati deoparte si lasati pe cei ce cunosc sa se ocupe de asta (evident nu cei din conducerea tarii, aia voteaza orice le vine pe mana de la ‘aliati’ fara sa aibe opinie proprie “da, cum sa nu, desigur, acum semnam…ce? sa citesc? nu e nevoie, am incredere ca e bine ce ziceti voi…”)
    @titus nu mai induu lumea in eroare ca vezi ca esti complet pe langa cu notiuni si subiectul te depaseste…informeaza-te, afla ce e ala internet, afla ce e ala isp, afla ce sunt alea drepturi mai ales…pentru ca acest ACTA se refera si la “device-uri” cum ar fi telefoane mobile, tablete, playere mp3, mp4…etc…deci te rog mult taci ca esti pe dinafara subiectului si dezinformezi lumea…taci! taci…Siu ca am fost mai mult decat agresiv, dar poate mai deschideti si voi ochii!

  23. Tin sa mentionez ca nu intreprind nici un fel de activitate de pe urma careia sa profit sau sa am vreun beneficiu (financiar sau de alta natura) de pe urma unui material contrafacut sau ilicit din aceasta sfera (sau dinafara ei).
    ps: multe linii, ceva greseli gramaticale din neatentie, insa nu acestea sunt subiectul…

  24. Nu ai inteles nimic despre ACTA si ce presupune cu adevarat, nu doar floricelele din fata, alea care doar tu le-ai inteles. Un “articol” scris pe genunchi.
    Stai jos, nota 3.
    Cei ca tine merita ACTA din plin.

  25. Dragă anonim Vendetta, te rog explică-mi și mie și cititorilor mei despre ce e vorba în ACTA.

  26. Man, toata lumea iti spune ca gresesti cu acest articol si toti dau in tine…
    Toti iti aduc argumente, ca ACTA inseamna MANIPULAREA INTERNETULUI…

  27. @Titus Frate, te inseli amarnic fiind proACTA, dar e dreptul tau. Sustinand ACTA, in cazul in care se va adopta, tin sa te anunt ca drepturile tale, ale noastre, de fapt, se vor imputina. Daca chiar te-ai interesa putin ce presupune cu adevarat ACTA, ce se afla in spatele acestei legi, nu ai mai mai fi atat de PRO. Site-urile, gen C|Net, care are in spate o companie mamut, CBS, daca bine stiu, a fost printre primele care a promovat pirateria, punand la dispozitia utilizatorilor programe gen BitTorent, Azureus samd. Acum tot ei sunt cei care vin si fac lobby pentru adoptarea ACTA. Nu-ti pui o intrebare? De ce? Normal, dupa ce au invatat oamenii sa faca download la greu de pe net, ce-ar fi sa le dam in cap? Sigur conturile s-ar umfla… Substratul asta nu l-ai prins, nu?
    Acestea fiind zise, te rog, urmareste filmuletul de mai jos, poate te lamuresti… http://www.vplay.ro/watch/znf3dwhy/

  28. @Alex nu dă nimeni nimănui în cap. Nu e vorba despre downloader-ul mic, ci despre site-uri ca vplay.ro și alte hoții de genul ăsta.

    După ACTA o să mă duc la cinema și o să ascult cu plăcere și open source music sau radiouri online.

  29. @titus Sunt inept? Asta da afirmatie. Nu am injurat nicaieri omul, daca nu ai fost atent te-am intrebat daca esti idiot? E intrebare, nu afirmatie, din nou demonstrezi cat de ‘nepotrivit’ esti aici, ai blog sa te aflii si tu in treaba…daca ai fi citit postul meu ai fi inteles ce e cu ACTA…singurul tau raspuns a fost ca eu sunt inept…cand tu habar nu ai despre notiunile despre care vorbesti? Nu stapanesti lucruri simple care potis a le aflii cu usurinta dar iti dai cu parerea…si cica eu sunt inept =))
    Care e raspunsul tau la greselile pe care le-ai facut, nu in legatura cu ACTA, ci cu notiunile ce le-ai folosit de care mentionam…eu nu pot sa inteleg ca “mare” si “inteligent” ce esti cum poti sa iti dai cu parerea asupra unor lucruri care nu le cunosti, si ca sa vezi ca esti complet pe langa ele…singurul tau raspuns fiind ca eu sunt inept? Nici macar sa fi in stare sa ma corectezi in cazul in care eu as fi gresit…dar problema e ca nu am gresit. Eu te-am intrebat daca esti idiot, nu am facut nici o afirmatie, nu te-am injurat…dar pentru capusorul tau in care micsuna…Domnul stie ce, atat te-a tinut sa imi raspunzi…evident tu fiind cel care insulta direct si nu eu. Eu doar te-am intrebat daca esti…si daca acest cuvant “idiot” intra la capitolul injuratura…serios apuca-te de altceva…
    Acum presupun ca imi vei sterge posturile ca nu mai sunt relevante…raspunde postului meu in intregime. Ce vei zice? Ca tu cunosti problema mai bine decat cineva care stie cu ce se mananca tot acest “Internet”? Imi vei spune mie asta? E posibil in aroganta ta…
    Si dupa cum am precizat…stiai ca se refera si la alte device-uri nu numai la calculatoarele personale…nu? Acum te gasesti depasit de subiect? erai depasit de prima oara cand ai postat ceva in acest sens fara sa te fi informat la ce se aplica si mai ales ce sunt acelea caruia i se aplica.
    Si am sa ma repet iar…legile nu se aplica preferential…ci tuturora, deci sa spui ca defapt ACTA include pe toti dar se va aplica doar firmelor mari e mai mult decat o prostie…
    Nu vreau sa intru in alte amananunte ca oricum nu cunosti, dar voi intra daca e nevoie, ca sa vezi ce inseamna corporatii si sa vezi ce era internetul, ce reprezinta internetul, precum si multe alte exemple cum ei profita de orice si tu esti mic si nu ai voie sa misti nimic…documenteaza-te inainte sa iti mai dai cu parerea.

  30. Am omis partea cu “megaupload” din greseala…explicatii in acest sens acum…
    Ce legatura are acest pornmegaupload cu http://www.megaupload.com ? Chinuiete si da clic macar ca sa vezi…si mai chinuiete putin si verifica si ce era megapload.com si ce e pornmegaupload…ai vazut acolo ca pornmegaupload contine megaupload si clar, gata, astea sunt acelasi lucru…cat de penibil poti fi? Ce treaba au cele doua intre ele? Ce e cu raspunsul ala? Habar nu ai ma! Deci acum serios ca dai dovada de cat de paralel poti fi cu toate acestea…fa putin efort si verifica ce afirmi, verifica lucrurile la care faci referire ca uite cum singur iti dai craca de sub picioare…vai doamne, nu imi vine sa cred, serios…deci acum poti spune ca te-am injurat cu acest” paralel”, dar iti spun eu, e insulta poate, pentru cineva care nu ar fi, dar tu esti complet paralel cu subiectul…serios, verifica.
    Trebuie sa existe si astfel de oameni cu care sa te chinui…

  31. @IBC pisi, nu poți să legi două idei coerente, treci pe la școală înainte să comentezi aici. Ești unul din cei care o să înfunde pârnaiele pentru că nu o să aibă bani de amenzi, odată ce ACTA va fi tradus în legislația autohtonă.

    Nu șterg pentru că mă amuzi. Ce te legitimează pe tine? Te-am rugat să ne împărtășești din vasta ta cunoaștere și tu tot în atacuri cazi.

Comments are closed.