…și nu numai. De curând, am auzit o poveste foarte interesantă. Oareșcine cumpărase acum câteva săptămâni un iPhone 4 de pe un site de anunțuri(de data asta a fost okazii.ro, dar la fel de bine poate să fie oricare altul). Toate bune și frumoase, omul obținuse un preț ok, era fericit și mulțumit. Și-a pus abonamentul în telefon și a început să se poarte normal.
Într-o zi primește acasă o citație cum că ar fi martor în ceva proces. Om de bună credință, merge la tribunal, unde află că telefonul luat de pe net era, surpriză, furaaat. Și că omul păgubit dăduse în judecată hoțul pentru tîlhărie, dar și că l-au descoperit după IMEI-ul asociat cu abonamentul lui și așa i-au trimis citația acasă.
Omul a rămas și fără telefon, și fără bani, dar și fără posibilitatea de a recupera banii, pentru că nu avea nicio dovadă admisibilă în proces(neavând chitanță de vânzare-cumpărare). Evident, numărul de pe care îl sunase vânzătorul nu mai era apelabil…
Bun, acum concluzii.
Cum te ferești de hoții de telefoane care au migrat din Obor pe net:
- ceri să vezi factura și chitanța cu care a venit telefonul
- ceri să vezi cutia cu IMEI-ul, pe care îl compari cu IMEI-ul din iPhone(vezi la setări, generale, despre telefon)
- ceri și oferi chitanță în dublu exemplar, de mână, în care scrii OBIECTUL tranzacționat, cu seria IMEI, contra sumei de X lei, vânzător – NUME COMPLET, serie și nr. BI/CI, CNP și adresă din buletin, semnătură individ. VERIFICI datele din buletinul individului. Le pui și pe ale tale, la cumpărător. Semnați amândoi. O chitanță o ții tu, alta o ține el.
Dacă refuză vreun pas, e hoț.
Supertare!
Bună treabă!
Sunt curios dacă, pe lângă a “turna” , operatorii au început să blocheze accesarea rețelelor de către terminalele raportate ca furate.
La noi încă nu. Oricum e un prim pas.
Okazii.ro colaborează strâns cu Poliţia Română, pentru rezolvarea acestor situaţii şi implementează mecanisme care să le prevină, cum ar fi sistemul Garanţia Okazii.
Dacă telefonul a fost cumpărat de pe Okazii.ro, la solicitarea Poliţiei vom furniza toate datele despre respectivul vânzator.
Sfaturile oferite de tine sunt utile, încurajăm utilizatorii să le urmeze atunci când fac cumpărături online. La achiziţionarea unui produs, Okazii.ro sfătuieşte toţi cumpărătorii să ceară cât mai multe acte de provenienţă ale acestuia.
Conform Termenilor şi Condiţiilor Okazii.ro, pe care orice utilizator se angajează din primul moment să le respecte, responsabilitatea postării anunţurilor şi produselor aparţine utilizatorilor. Okazii.ro are acelaşi model de business ca şi eBay-ul, Amazon-ul sau alte marketplace-uri din toată lumea.
Okazii.ro are obligaţia de a proteja toate părţile implicate, până la atingerea unui verdict pe cale legală, iar pentru orice informaţii suplimentare vă încurajam să ne scrieţi la securitate@okazii.ro.
@Ramona mulțumesc de comentariu. O să le trimit prietenilor în cauză sfaturile tale.
am cumparat si eu o camera video de pe okazii destul de ieftina si bogat accesorizata, asa ca atunci cand am ajuns la tip acasa ii am retinut adresa si i am cerut actele aparatului pentru a confirma ca nu este furat
@dragos e due diligence, normal, ar trebui sa faca asa toata lumea
Nu ai dreptul sa ceri cnp , serie nr etc .
Un iphone poate sa fie blacklist si cu actele in regule , adica unul luat pe abonament si neplatit automat intra in blacklist chiar daca nu e furat ( nu s-a respectat perioada de plata contraactuala )
Mare grija la cele cu gevey sim pentru ca astea majoritatea sunt in blacklist chiar daca au si cutie , neplata abonament
Hmm, când cumpăr ceva cer ce vreau. Dacă nu îmi dă, nu cumpăr, it’s that simple.
Partea cu ” daca nu are factura si chitanta” nu-si are rostul.
E foarte posibil sa fi primit telefonul pe post de cadou de protocol si n-o sa ai in cutie nici factua nici chitanta. Vei primi cel mult un certificat de garantie in alb pe care jigodiile de la noi nu o sa o recunoasca pe motiv ca nu ai factura.