Televiziunile de știri de la noi nu respectă dreptul la imagine

Am tot văzut de câteva zile pe toate posturile de știri imagini din Mamaia și din Vama Veche. Cum niciuna din cele două tipuri de distracții nu prea onorează protagoniștii, m-am tot gândit cum ar fi fost să mă fi filmat și pe mine într-o ipostază asemănătoare, în prim plan (nu că aș face porcării pe la mare sau ceva de genul, dar înțelegeți ideea).

923305_479443372124770_684568532_n

Există ceva în Codul Civil numit dreptul la imagine. Nu cred că vreo televiziune a semnat cu toți protagoniștii contracte prin care aceștia își dau acordul să fie fimați și imaginile să fie difuzate în prime-time.

În ideea asta, dacă ai apărut la TV și nu ai dat acordul celor care te-au filmat să te și difuzeze și ei au făcut bani din publicitate în calupul respectiv, recomandarea mea e să dai în judecată televiziunea pentru folosirea imaginii tale atât fără drept, cât și în scop comercial și să ceri daune morale serioase.

Poate așa scăpăm de cameramanii de pe litoral care filmează toți bețivii.

 

One thought on “Televiziunile de știri de la noi nu respectă dreptul la imagine”

  1. Aşa este. Uneori o instanţă poate interpreta consimţământul ca fiind tacit sau prezumat (de exemplu, în cazul vedetelor, politicienilor etc., dar şi în cazul lor pot fi situaţii exită limite cu privire la viaţa privată). Nu poate fi vorba însă de consimţământ tacit sau prezumat când filmează o persoană simplă, adormită pe plajă în stare de ebrietate (aşa cum am văzut zilele acestea la o televiziune). Persoana respectivă nu mai este în stare să-si dea vreun acord expres, nici măcar tacit. E greu de crezut că o persoană şi-ar fi dat consimţământul să fie filmată aşa şi situaţii de acest gen reprezită o încălcare a dreptului la propria imagine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *