De ce scade prețul aurului: Dolarul/FED și petrolul

Asta e întrebarea care stă pe buzele multor investitori zilele astea, văzând cu în Iunie aurul a pierdut 14% și a și marcat un trimestru (Q2) de 24% pe minus. Las la o parte toate bălăriile despre analize tehnice, Elliot Wave-uri, nu-știu-câte bottom-uri și emit următoarea teză:

Aurul trebuie să se mențină, în mod istoric, la o medie de 12-14 barrels of oil/ounce. (am fost mai conservator decât alți analiști care au luat 15 ca medie)

Asta înseamnă că astăzi, marja de preț, pe media istorică a raportului aur-petrol, pentru o uncie de aur, ar fi între 1050 USD și 1300 USD/uncie. Prețul de azi al aurului este de 1203 USD/uncie.

Există mai multe voci care cântă prohodul prețului petrolului (30% pe minus până în 2016) de la începutul anului, însă nu o să le citez pe toate, ci o să iau în considerare previziunile FMI-ului. Evident, prețul e controlat de OPEC și nu va fi lăsat să oscileze prea tare, cu toate că a crescut producția SUA în ultimii ani.

51cd86a6dbf3ec56520000fd

 

În condițiile astea, prețul aurului pe termen mediu s-ar duce în intervalul 1040 – 1218 USD/uncie, într-un scenariu în care variabila dolar este stabilă. Cu toate astea, mai sunt câteva lucruri de luat în considerare:

  • toate bunurile tranzacționate depind de evoluția dolarului. Când moneda americană se apreciază, majoritatea bunurilor se depreciază, dacă nu există alți factori determinanți spre creștere. De aici și influența FED-ului și al său program de Quantitative Easing (tiparnția de bani).
  • Germania a cerut de la SUA 312 tone de aur – e al lor și îl vor repatriat. Îl vor primi, se pare, în 7 ani
  • Venezuela a cerut și a primit pe loc 200 tone de aur de la SUA cu câteva luni înainte
  • Banca Indiei (nu se știe din ce motive) a restricționat importurile de aur pentru moment, eliminând din piață unul din marii consumatori (aici)

O primă concluzie ar fi că SUA și băncile țin prețul aurului jos în mod intenționat, ca să poată cumpăra aur ieftin de la investitori panicați care își lichidează portofoliile. Ipoteza de lucru ar fi că prețul e ținut jos în mod artificial (atât la aur, cât și argint), totul pornind de la crahul din perioada scandalului cipriot.

O altă ipoteză de lucru pe aur ar fi că vom repeta scenariul din 1980-1983, când prețul s-a prăbușit pe fondul aprecierii rapide a dolarului, arâtând o corelație inversă puternică între forța dolarului și prețul unciei.

aur

 

În scenariul ăsta, petrolul e relativ redundant. E destul de evident că un USD puternic = Aur slab, se vede asta în crahul 1980-1983 (de la 1700 la 800 în doi ani). Acum indicele USD e la 82, însa dacă FED opreste QE-ul, s-a terminat cu dolarul slab și se poate duce spre 100-110, ceea ce ar indica un preț țintă de 800-900 USD/uncie pentru aur, cel puțin pe termen scurt. Inferența asta susține ipoteza mea în măsura în care și prețul petrolului scade cu 20%, adică undeva puțin peste previziunile FMI-ului.

Timpul o să arate adevărul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *