California, USA – țara oamenilor fericiți

IMG_4307Luna trecută am fost în China, cu primul curs din programul de Rotation al Executive MBA-ului de la HULT (am terminat anul 1, mai e unul, gotta plan vara viitoare deja), unde am vizitat Hong Kong-ul și Shanghai-ul. Despre ambele am scris și de bine și de rău, dar de punctat ar fi, înainte să încep povestea San Francisco-ului și a Californiei centrale, că nu mi-au plăcut oamenii, așa în general. Erau puși pe țepe, pe șmechereală, nu puteai să ai încredere în nimeni care vorbea engleză.

Ei, m-am tot gândit ce m-a surprins cel mai tare la America și ce mi-a plăcut cel mai mult. Oamenii. Oamenii ăștia sunt prietenoși pe stradă, la magazin, la mall, la coadă, în autobuz, în parc, în bar, la hotel, la școală, peste tot. E o cultură a respectului reciproc, a prieteniei, a bunei dispoziții. Am întâlnit foarte mulți oameni foarte relaxați. Poate nu e toată țara așa, dar zona San Francisco – Santa Cruz – Monterey e fix cum am descris-o mai sus, deci extrem de primitoare și locuibilă.

Dar să revin la ce am făcut p-acolo. În primele zile am fost la școală și apoi am bătut, la propriu, jumate din SF pe jos și pe bicicletă (DA!). În fiecare zi am mâncarea locală, care a absolut delicioasă, n-am luat niciun fail, spre deosebire de China, și m-am îndrăgostit de guacamole. Apoi am luat la rând câteva chestii de must-do pentru turiști:

 • Coit Tower mai mult pentru urcare decât pentru vedere
 • Tramvaiele vechi, pe cablu – pentru care merită să iei un day pass, ca să nu te taxeze la fiecare curbă/intersecție și pe care amerită să le iei în timpul săptămânii, când e mai puțin omor – am stat 30 minute să ajung pe Lombard Street
 • Russian Hill – great view, great gardens
 • Zona portului, cheiurile, stația de ferryboat
 • M-am dat cu bicicleta peste Golden Gate, până la Sausalito și Tiburon, după care ne-am întors cu ferryboat-ul
 • Am fost cu balonul peste zona agricolă a Californiei, deși trebuia să mergem peste Napa, să vedem viile (era ceață)
 • Roadtrip down the 101, prin San Jose (cu oprire la Google), Santa Cruz (superplajă și cald bine), Moss Landing (foci și vidre) și Monterey (sleep stop și punctul de întoarcere în SF pentru mine)
 • M-am dat cu transportul public interurban din Monterey până în San Fran. Ieftin și prost.
 • Am mâncat mere fuji
 • Am fost în Haight – Ashbury, zona cea mai hipioată a SF-ului, apoi prin parcul Golden Gate, care e plin de boschetari drogangii (se fumează iarbă pe stradă zi și noapte, în mod tolerat, se pare)
 • Am văzut Sequoia-ii și valea din parcul Yosemite, unde am și urcat până la căscăduță (e secetă mare acolo și au cam secat)
 • Am luat prima mea lecția de surfing în Pacific – cu wet-suit, instructor, tot tacâmul. E de departe cel mai obositor sport pe care l-am încercat, după 3 ore eram legumă. Dar m-am ridicat pe val de mai multe ori 🙂
 •  Și am și ieșit noaptea prin oraș – super safe, lume prietenoasă, poți să îți lași cardul la bar când deschizi tab-ul, ca să nu te tot cauți de el
 • Am fost la Zoo, foarte bine întreținută, animale multe și totul gândit ca o experiență de învățare pentru ăia micii

Poze am pus cu duiumul pe Facebook, pentru prieteni, iar pe Instagram sunt câteva selecții. Netul a mers execrabil la hotel și pe stradă, însă era fain că la fiecare Starbucks sau McDonald’s aveai free WiFi. Și cu semnalul la mobil stau destul de prost, sunt zone în SF fără acoperire pentru anumite rețele, dar deh, nu există pădure fără uscături.

Singura chestie cu adevărat nașpa e traficul, strâns legat de faptul că un apartament decent în SF e 2500 USD/lună. Mulți stau în afara orașului, unde e mai cald și mai bine, dar și mai ieftin, însă stau cu orele în trafic la rush hour.

Vremea e foarte ciudată în SF, pentru că în iulie am prins temperaturi de 10-15 de grade din cauza aerului rece venit de pe ocean. Peste tot în jurul orașului erau 30 de grade, însă în SF parcă era o toamnă cu vânt. Altfel nu mă plâng, nu-s mare fan caniculă, mai ales că trebuie să mă întorc la aia din București.

Una peste alta, concluzia e ca USA a urcat pe primul loc în lista de țări preferate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *