Discuția despre orele suplimentare și sclavia din agențiile și/sau corporațiile de la noi apare iar și iar dintr-un singur motiv mare și lat. Oamenii își vând timpul și nu rezultatele. Despre timp, ore suplimentare și motive puteți citi aici mai multe. Sau aici. Eu mă uit la rezultate. Orele nu contează și nici nu trebuie să fie fixate uniform pentru toată lumea (în meseriile creative. La bandă/BPO/magazin etc. e altă poveste).
Dacă, din capul locului, tu ai de produs X like-uri, Y vânzări sau Z apariții media, cifre pe care le-ai agreat cu managerul și/sau clientul, atunci ți-ai asumat un workload (bazat pe experiența ta sau a colegilor tăi, s-au putea să le atingi în Q ore). La început, îți va lua probabil mai mult timp să atingi milestone-urile pe care ți le-ai setat (da, setează-le). Treaba ta e să eficientizezi activitatea până la nivelul la care să poți să te încadrezi în cele 8 ore (or less) sau să distribui orele alea de lucru în așa fel încât să nu te surmenezi. Dacă nu poți, vorbești cu managerul/clientul și agreați pe alte obiective sau cauți un ajutor (știu, sună utopic până o faci prima dată).
Nu mai vorbesc de timpul de actualizare și învățare, de respiro-urile creative, alea sunt pentru nivelul următor, după ce ai eficientizat activitatea și te pregătești pentru un salt calitativ.
Niciodată nu merită să vinzi timp, ci o soluție, un mod de lucru, un rezultat. (cu 50% avans, dacă ești freelancer)
N-am inteles niciodata de ce ar vrea un client pe Google Adwords sau pe design sa ma plateasca pe ore.
Poate daca-i calculez si orele in care am stat sa invat ceea ce stiu sa fac. Probabil atunci devine relevant pentru ambele parti.
Așa sunt obișnuiți să gândească oamenii încă de la început – primul job – stai 8 ore aici, faci aia și aia. Dacă nu ieși din pattern, ceri apoi și colaboratorilor să estimeze cam câte ore o să presteze pentru tine. Tocmai pentru orele alea de învățare merită să îi ceri cost/soluție sau proiect, nu pe ore. E prea complicat apoi de calculat și justificat.