Retelele sociale stimuleaza gelozia

1287381111_3b0e2cdc37

sursa FOTO

Majoritatea tinerilor au deja conturi pe cel puţin o rețea socială de genul Facebook, Hi5, Neogen sau altele. Acolo şi-au pus poze, au scris ei despre ei, au intrat în contact cu alţi oameni, au format un grup de prieteni cu care interacționează.

Un studiu recent făcut pe utilizatorii de Facebook arată că o mare parte din respondenți își alimentează gelozia din rețelele sociale ale consortului/consoartei.

fb-study

– Accessibility of information: Increased info about the interactions of significant others lead to increased monitoring and jealousy for 19.1% of participants

– Relationship jealousy: 16.2% of respondents were explicityl linked to Facebook use contributing to jealousy

– Facebook as an addiction: 10.3% of participants had major difficulty limiting the amount of time he or she looked at his or her partner’s Facebook profile.

– Lack of context: 7.4% of respondents referenced how Facebook can be ambiguous and that, without context, jealousy can be spurred over misunderstandings.

sursa Mashable.com

Practic rețelele sociale permit accesul la trecutul omului cu care suntem într-o relație şi ne arată cum şi în ce fel își petrece timpul liber. Pe lângă asta, accesul la pagină lui ne mai poate arată la începutul relației care sunt foștii/fostele sau alte potențiale pericole cu care ea/el încă flirtează sau care nu îi dau pace.

Citind comentarii şi vizualizând poze, accesând blogul sau contul de Twitter, îți faci o idee despre cum gândește omul respectiv.

Dar, există un mare DAR, contextul e imcomplet şi poate duce la judecăţi false despre personalitatea celuilalt, ceea ce va afecta viitorul relației, care va fi comstruita pe preconcepții.

Tipul asta de observare şi analiză a rețelelor sociale se numește social media stalking şi poate genera sentimente de gelozie în mai multe situații.

Situația 1 – relația la distanţă

V-aţi cunoscut în liceu sau facultate şi aţi fost împreună un pic mai mulf timp. După cam 1-2 ani, unul dintre voi a trebuit să plece în altă localitate/ţara cu serviciul sau studiile, dar voi aţi decis să păstrați legătură, ba mai mult, să păstrați relația.

Totul părea să meargă ok, vorbeați des, uneori la telefon, alteori pe internet, folosind rețelele de socializare. La un moment dat, începi să verifici profilul celuilalt din ce în ce mai des, că doar acolo poți să îi vezi figură în fiecare zi. Totul ok până aici. Problemele apăr când în afară de rine şi prietenii de acasă încep să apăra personaje noi, cu care interacționează, face poze, comentează. Asta e momentul în care începi să te întrebi ” oare ce o fi şi cu asta?” şi apare gelozia.

Situația 2 – unul din cuplu este extrem de ocupat

Situația e extrem de interesantă şi când unul dintre voi e foarte ocupat mai mereu şi merge pe la diverse dineuri sau conferințe de weekend, vine târziu acasă şi nu mai are chef să facă mai nimic. Pe Facebook sau myspace poți să descoperi ce face la acele ieșiri, pentru că în mod cert cineva va pune pozele pe internet la un moment sau altul. Așa apare gelozia şi în situația asta.

Situația 3 – relație la început

Cel mai interesant şi în același timp neindicat lucru pe care poți să îl faci la începutul unei relații este să o cauți pe rețelele sociale sau pe google. Chestia asta poate fi amuzantă şi informativă, însă creează o imagine incompletă şi adesea deformată asupra celuilalt.

Te vei duce la prima întâlnire cu imaginea gata construită şi curiozitatea va fi mult diminuată în discuţii pentru că nu mai ai nevoie să construieşti de la 0, ci doar pui cap la cap şi completezi informaţiile.

În afară de asta, te va bântui imaginea discuţiilor dintre el/ea şi fost/a , pentru că inconştient te vei compară cu relaţia anterioară. Tipul ăsta de comportament poate fi asociat cu gelozia şi e la fel de distructiv pentru o relaţie.

Situaţia 4 – relaţie şubredă, pe punctul de a se rupe

Aici lucrurie sunt mult mai simple şi mai clare. Relaţia e şubredă din cauza lipsei de atenţie a unui membru al cuplului sau din cauza unei presupuse infidelităţi. Umblând prin conturile ei/lui, celălalt membru al cuplului poate descoperi conversaţii, poze, semne de simpatie pentru alte persoane de sex opus, care trec de grantia prieteniei şi intră uşor-uşor în flirt. Efectul este garantat.

După ce am expus cele 4 situaţii de mai sus , vreau să mai punctez un ultim aspect. Activitatea de pe reţelele sociale nu trebuie să devină obiect de spionaj şi subiect de scandal mai apoi. Dacă apare întradevăr ceva dubios în relaţie din cauza asta, confruntaţi partenerul cu dovezile găsite pe net.

Atenţie! Nu lăsaţi parolele la îndemână, pentru că oferă o tentaţie de facestalk/mystalk/mailstalk unei peraoane care în mod normal nu ar face asta.

Destulă teorie. Voi v-aţi confruntat cu probleme în cuplu din cauza reţelelor sociale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *