Romania: 5% din cei de pe Twitter sunt adolescenti

Există o mare dilemă pe internet despre faptul că tinerii sub 21 de ani folosesc foarte puțin spre deloc Twitter.

Deși promovarea ar susține altceva – target tânăr!:

Totul a pornit de la un studiu al celor de la Morgan Stanley, care a publicat o notă de cercetare a unui trainee de 15 ani, care a emis o părere nesusținută de nicio statistică – ”adolescenții nu stau pe Twitter”.Motivul era că sunt costuri prea mari pe mobil dacă folosești Twitter și că nimeni nu le vizionează profilele pur și simplu – ca pe myspace sau Facebook

Părerea asta a făcut înconjorul lumii, ajungând inclusiv pe Financial Times. A cauzat mult buzz la acel moment, a fost demolat și apoi uitat. Asta se întâmpla pe 12 Iulie 2009.

După numai 2 săptămâni, subiectul e din nou abordat pe Mashable, de data asta cu un studiu în spate – făcut de cei de la Nielsen.(mai jos)

twitterteens

Din păcate, studiul a fost atacat mai ales pe segmentarea grupurilor țintă – 2-24 fiind mult prea larg pentru adolescenți – însă dacă ar fi detaliat grupul, adolescenții ar fi avut un procent și mai mic din cei 16% alocați grupei. În plus, cei de la Nielsen au afirmat că studiul s-a desfășurat luând în considerare utilizatorii care accesează Twitter.com, fără a calcula aplicațiile terțe.

Totuși 84% din utilizatori să fie peste 25 de ani întărește forța Twitter ca și unealtă de marketing, pentru că puterea de cumpărare este în mâinile acestor 84% din utilizatori și mai puțin în zona celor 16%. Mai mult, TweetDeck, unul din cele mai populare aplicații terțe, a comunicat faptul că 90% din cei care folosesc aplicația sunt peste 25 de ani, deci nu ar fi alterat statisticile lansate de Nielsen.

Revenind însă la adolescenții de pe Twitter, am descoperit un articol publicat de Allen Weiss(fondator și CEO la MarketingProfs.com), care predă cursuri de Internet Marketing:

Generația tânără față în față cu tehnologia la un curs de Internet marketing s-a speriat de TweetDeck, plângându-se de suprasarcină de informație. Totuși toți aproape foloseau LinkedIn și majoritatea Facebook. De Twitter auzise toată lumea, însă doar 4 din 40 îl foloseau pentru că nu îi înțelegeau scopul

Cred că Twitter nu e interesant pentru adolescenți din următoarele motive:

  • nu poți să fii popular doar jucând Mafia și punând poze pe net(deși aici unii m-ar contrazice 🙂 )
  • Twitter e deschis lumii întregi și nu doar unui cerc restrâns de prieteni
  • poți să faci mai multe chestii pe Facebook și myspace
  • e greu să începi construcția rețelei tale la început – trebuie un pic de muncă
  • e plictisitor pentru ei
  • nu îi interesează atât de mult ce fac ceilalți oameni
  • ”it’s myspace, not yours” e atitudinea adolescenților, cel puțin în state – la noi ar fi Hi5
  • trebuie să știi să comunici clar și la obiect în cele 140 de caractere ca să meriți să fii urmărit
  • nu poți intra prea ușor în zona de intimitate a unui utilizator
  • consideră că nu au chestii importante de spus
  • serviciile de internet pe mobil costă încă destul de mult, alături de un telefon care să suporte aplicații pentru Twitter

Unii comentatori au mers mai departe și au spus că Twitter s-ar transforma în Messenger/Bebo/mIRC dacă ar da năvală adolescenții.

Cred că e nevoie de un grad de maturitate și un scop al comunicării ca să poți comunica pe Twitter cu succes. Altfel vei rămâne în scurt timp doar cu spammeri în Followers.

Revenind la România, am spus și în recensământul utilizatorilor de Twitter în România, că doar 5% din românii de pe Twitter dun adolescenți.

Este sau nu este Twitter și pentru adolescenți? Eu zic că nu.

4 thoughts on “Romania: 5% din cei de pe Twitter sunt adolescenti”

  1. Eu am 17 ani si incerc sa promovez Twitter-ul in randul prietenilor mei!Am account din 2008!Asadar fac parte din acel procent de 5%!Sa fim seriosi!Pentru a avea account pe Twitter,e necesar sa ai o experienta de hard internet consumer!Intrebati tinerii de varsta mea ce fac pe net…in afara de socialising,absolut nimic!Pacat ca sunt contemporan cu acesti fraieri care nu o vaga idee despre ce vor de la viata asta!Trist,foarte trist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *