Conversatie pe peretele Facebook

Acum câteva zile am scris despre Facebook Lite și despre faptul că anunțaseră pe blogul lor că vor lansa o funcționalitate gen Twitter.

Inițial, @replys a fost funcțional doar în SUA, iar de azi-noapte funcțioanează și la noi.

fb tw

Ca să explic puțin contextul, Facebook a pornit un război de concurență cu Twitter. Au cumpărat Friendfeed pentru real-time search și au început să implementeze funcții asemănătoare sau complementare celor de pe Twitter. Acum două săptămâni lansaseră un mod de a ancora pagina ta de un cont de Twitter, fără a mai fi nevoie să intri pe contul de Twitter ca să publici ceva. O poți face direct de pe Facebook. Strike one.

Apoi, mai înainte, Facebook transformase Wall într-un fel de Public Time line al Twitter. La care adăugaseră și real-time search cumpărat de la FriendFeed.

Cum se folosește?

În momentul în care publici ceva pe Wall, dacă introduci simbolul @ în veea ce ai scris, litera/cifra imediat de dupa @ activează căutarea unui user.

La fel de bine, atât evenimente cât și pagini, le menționezi tot așa în status update-ul de pe Wall. Primesc automat link spre locul unde se află ele pe Facebook. Chestia asta pare să fie un vehicul foarte bun de promovare targetată gratuită, putând cu ușurință să selectezi cine va primi ce fel de mesaje, provocându-l eventual și la un dialog. Oricum, e un mare pas înainte pentru status updates, pentru că trebuia inițial să mergi să cauți linkul de introdus. Abia apoi îl introduceai, îl recunoștea și ți-l atașa. Acum apare direct hyperlink în conversație.

linksd

Funcționalitatea asta transformă statusurile Facebook din afirmații în conversații, pentru că te poți adresa direct unui prieten. Mult mai ușor decât sa dai mesaje 🙂 Mesajul tău apare automat pe peretele celui căruia i te-ai adresat. Nu e conversație privată, așa că aveți grijă ce și cui ziceți, pentru că rămâne pe Timeline și vede toată lumea 🙂 Exact ca în Twitter.

Avantajul Faceboo în momentul ăsta – număr de caractere nelimitat și 250 milioane de useri.

Totuși Twitter rămâne elitist 🙂

Vă recomand să încercați funcționalitatea asta și să îmi spuneți ce părere aveți. Eu unul îmi fac fan page propriu și mi-l leg de Twitter. Cu toate astea, nu renunț la TweetDeck-ul meu.

Update:

Facebook îți trimite notificare prin e-mail:

tag

5 thoughts on “Conversatie pe peretele Facebook”

  1. Nu se intelege nimic din ceeace ai scris, cred ca nu intelegi nici tu daca nu stii sa explici. Plus ca sunt foarte multe greseli (funcționaldoar, azinoapte,în veea,Chesita,Eu unul îmi fac fan page??? peropriu…)
    “…activează căutarea unui user” De unde ia acel user?
    în status update-ul de pe Wall????

  2. graba strica treaba 🙂 merci de atentionari. Uite, treaba cu userul sta in felul urmator: tu scrii @ si o litera, iar Facebook cauta in lista ta de prieteni/fan-page-uri/grupuri o entitate care corespunde cu litera/grupul de litere deja scris. Tu alegi pe cine/ce vrei sa tag-uiesti si iti va aparea un link pe numele respectiv. Atata tot.

  3. OK. Acum este clar si s-a lamurit si ce inseamna fan page (pagina sau lista ta de prieteni); ma gandeam ca este cumva o pagina la care ai dat I like, ca vezi pe multe site-uri indemnul “deveniti fan al site-ului nostru pe facebook” Cand cauta prietenul (in timpul de transfer de pe wall propriu pe wall site-ului), numele acesta trebuie sa fie identic cu ceeace urmeaza dupa @. Daca l-a gasit va fi scris, asa cum zici, ca un link si atunci cand pui cursorul pe nume va arata poza din profil respectiv.

  4. Bun, ma bucur ca acum e mai clar. Articolul l-am scris un pic cam repede si de asta poate ca nu a fost atat de clar pe cat mi-as fi dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *