Inpiratia ca resursa

monkey-inspiration2În seara de marți planificasem să fac o grămadă de chestii, mai ales pe design, pentru câteva proiecte la care lucrez. Din păcate, inspirația mea e ușor nărăvașă, în sensul în care vine când vrea ea și în ce formă vrea ea. E cam ca o femeie cu toane 🙂 Trebuie să învăț să îi anticipez toanele și să pot să o induc în stările de care am nevoie în anumite momente(ca azi).

Încă exersez asta. Se pare că în seara asta mi-a venit iar inspirația de scris, în locul celei de desenat. Cu aia de desenat e mai greu, pentru că trebuie să mă scufund cu totul în proiect, să îl simt, să îl văd, să îl trăiesc, ca să îl pot materializa.

De-a lungul ultimelor luni am început să mai caut surse de inspirație, pentru că e neprofitabil să stai să te uiți la Photoshop/Illustrator cu pensula în mouse și să nu poți desena nimic. Cam la fel stă treaba și cu scrisul, trebuie să îmi găsesc inspirația, dacă ea nu vine din subiectul despre care vreau să scriu. Cred că e cel mai important să aduni cât mai multe informații despre subiectul pe care îl tratezi(fie că e scris sau design). De obicei, lipsa de inspirație vine din lipsa unui research consistent înainte să te apuci de treabă. Fii antent la orice detaliu și orice caracteristică ce poate servi scopului tău final – fie din proiect în sine, fie din cercul de proiecte asemănătoare.

If all else fails, sursele mele de inspirație sunt următoarele(le țin în feed reader și le deschid când simt nevoia de ceva proaspăt):

FFFFOUND.com – un agregator de tumblr, care publică cele mai bune imagini/packuri/postere/creații venite de la artiștii și graficienii pe care îi urmărește

Graphjam.com – un website care face grafice despre orice și în orice fel – poate fi fun și inspirațional în același timp

Natalie Dee – comics șmechere și de un cinism uimitor. Amuzante și satirice

Wulffmorgenthaler.com – un alt site de comics, cu un umor negru si sec, care te surprinde prin combinațiile inedite de idei. Câteva le-am publicat pe blog, altele sunt mai slabe, însă o dată la câteva zile mă inspiră 🙂

Tumblr-ul lui Szymon Blaszczyk – l-am găsit printr-o recomandare și am rămas abonat la el, pentru că la 6-7 zile publică un calup de imagini și reclame uimitoare. E o sursă foarte faină și de reținut.

I can read – imagini cu copy-uri misto, contemplative, interesante.

Lovely Package – sursa numărul unu cu designuri de packaging, făcute de profesioniști și de studenți la design.Și aici am găsit câteva produse uimitor de bine prezentate.

Smashing Magazine – must have pentru orice designer şi programator de WordPress. Are teme, tutoriale, surse de inspiraţie, sfaturi de coding, tot ce îţi trebuie pentru design.

Adsoftheworld.com – cea mai bună sursă de reclame geniale – au de toate: postere, outdooruri, clipuri, spoturi radio, toate clasificate de către comunitate.

Mashable.com – mai mult sursă de noutăţi decât inspiraţie în sine, cel mai mare portal de ştiri din social media.

Business Pundit – nu foarte des, însă din când în când au articole cu scop pur creativ – topuri, caricaturi, etc. În rest, scriu editoriale.

Mi-am propus de mai multă vreme să scriu un articol de genul ăsta, cumva un răspuns la articolul lui Alex Negrea, despre metodele de înviorare a blogului – eu le-am înşirat pe cele care îmi înviorează şi inspiraţia în design, nu numai în scris. Sper că am inspirat măcar o persoană 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *