Cocalarul de vama – specie confirmata de specialisti

piesă de ascultat:


atât de Cabralish din partea mea 😀

Zilele trecute am fost în vamă, ca tot omul, de 1 Mai, ca să ciocnesc un mic, să mușc o bere, la soare, pe frig. Nu-s prea multe detalii de povestit despre asta în sine, pentru că, de câțiva ani, s-a produs o mică mutație, care eclipsează orice poveste. E prea de tot. Da, deşi vama tot dă semne că moare de câţiva ani, se încăpăţânează să nu îşi dea obştescul sfâşit. Nici mult nu mai are.

3156303991_87012cd7c0_bN-am aproape o jumătate de secol, ca să pot zice cu mândrie că ”pe vremea mea, vama era un sat cu câteva baruri cu oameni și muzică deosebită”, un sanctuar. până la urmă mi-a ieșit parafrază( e din adevărul de seară).

Mutația a început cam de când umblu pe acolo, de când s-au mutat cluburile bucureștene pe plajă, de când a ajuns să fie cool să povestești pe blog cât de praf te-ai făcut în vamă.

Închide ochii și imaginează-ți un cocalar.

Dacă nu poți să faci asta 🙂 , uită-te la poza din dreapta.

Dacă ai ajuns până aici cu lectura, înseamnă că știi despre ce vorbesc. Cocalarul de vamă nu arată așa. N-are nici lanțuri de aur, nici ML, nici pițipoanca cu tocuri(da, e voită), nici tricouri mulate. Și culmea, nu ascultă manele, haus sau minimaluri.

Cocalarul roacker de vamă = lat. cocalarus rokeristus falitus se trage din vechiul său strămoș, protovamaiotul, ale cărui obieciuri le-a păstrat. El(sau, după caz, ea) este de cele mai multe ori pletos și nespălat(fiecare atribut poate exista independent, depinde de starea de involuție a cocalarului). Îl vezi în starea lui naturală – fie beat, fie mahmur – pe lângă plajă, la vânătoare sau pe plajă, dormind. E genul de om care a rămas cu impresia că încă e cool să cerșești bani pe stradă și să n-ai bani de drum, cazare, cafea sau budă. El va merge întotdeauna înainte de plecare la prietenii lui, la bere, cu o seară înainte și va zice:

Băăă, io mă duc în vamă cu 10 lei în buzunar. Mă descurc io pe acolo. hăhă”, sperând că va obține aprobarea și respectul grupului.

Pleacă cu nașul, că doar n-o fi fraier să dea atâția bani pe bilet, se ascunde în budă când vine controlul sau le are în arta negocierii, ca să scornească o scuză suficient de absurdă încât să îl lase în pace. După ce a suferit din plin pe tren, alături de pet-ul lui de bere, cocalarul de vamă așteaptă lăsarea serii, când prada devine mai susceptibilă la gesturi de caritate. Iese pe stradă și cerșește. Orice. Bere, țigări, 1 leu(nu mai acceptă 10 bani, că nu e de ei).

Cea mai bună soluție e să îi ignori. Poate se prind că nu au ce căuta pe acolo.

Pot să meargă mai acana, în câmp, să dea la sapă pentru micul dejun.
——————-

Dacă te întrebai, da, sunt din ăla care crede că vama e pentru oamenii care știu să respecte alți oameni, cu care nu ți-e jenă să împarți focul, vorba, o poveste.

În momentul în care tu vii și îmi cerșești bani la mare, îmi arăți lipsă de respect.

p.s. poza e de Creative Commons, aşa că dau sursa – chupackabra

18 thoughts on “Cocalarul de vama – specie confirmata de specialisti”

  1. acum 2 ani, de 1 mai, am fost in vama cu un grup in care existau 4-5 cocalari de genul asta. Sa spun ca eram mai mica, insa nu si prostuta. Imi cereau doar bani[nu fumez, nu beau bere], dar niciodata nu le-am dat, ar fi insemnat ca ii incurajez. Dimineata plecau “la cumparaturi” pe plaja si se intorceau cu ghiozdane, haine, portofele,prosoape etc. am ramas uimita…ei erau impliniti, insa!

  2. Pingback: Tweets that mention Cum arata cocalarul de Vama Veche - #peblog #1maitweetmeet -- Topsy.com
  3. Ăştia strică vama, de ţi-e naşpa să mai laşi ceva pe plajă, în cort, că îţi fură şi cortul cu totu.

  4. “nici pițipoanca cu tocuri” intelegeam de scriai pitzipoanca dar cand mai adaugi “cu tocuri” nu faci altceva decat sa risti sa pari si tu unul sa zicem mai limitat sau unul care mai traieste in fosta aia jumatate de deceniu, in care erau “cool” astia ce tineau pancarte “super amuzante” gen “n am bani de bilet” griji griji tituse ca intram iar intr-o polemica muah:*

  5. “gen” nowadays pitipoanca o gasesti in adidasi, trening original accesorii din aur, ochelari DG si geanta LV dar intr’adevar sunt si pitipoance pe tocuri dar nu sunt pitipoanca pentru ca umbla pe tocuri sunt pitipoance pentru ca nu stiu ele umbla pe asa ceva.
    Tocurile nu sunt de pitipoanca, tocurile doar dau clasa si eleganta unei femei, completeaza o tinuta de seara si dau un aspect frumos piciorului.

  6. “nici pițipoanca cu tocuri” – am folosit expresia pentru că e cu atât mai penal să umbli cu tocuri prin nisip 😀 locul e nepotrivit pentru vestimentaţie.

    Da, îmi plac fetele care poartă tocuri, în locurile şi momentele potrivite, nu la mare, pe plajă sau la munte, pe zăpadă.

  7. ah de cand tintesc un post despre cum s-a schimbat vama si anul asta.. uite, ai dreptate. personajul pe care il descrii e cat se poate de real si, din pacate, cat se poate de prezent in vama. mai spunea cineva ca-i vama plina de satanisti cu pentagrama de pe tricou spoita cu maioneza shaormei sau de punkisti care fac pogo pe john lennon. deci da, intr-un fel ai dreptate in tot ce zici.
    dar. daaaar. nu stiu cat de des mergi tu, dar eu revin acolo in fiecare an. crezi ca-mi pasa de specimenele mentionate, de trei fasii de asfalt sau ca s-au apucat astia sa puna beyonce la stuf? NU. vii in vama ca nicaieri altundeva nu se aude pe plaja pink floyd sau jazz, ca din toate cluburile alea bucurestene de pe plaja unu tot e pe gustu tau, ca in niciun alt loc nu uiti de tine cum o faci aici. ca dansezi pe mese, ca-s shoturile ieftine, cafeaua buna si oamenii de treaba.
    nu mai fiti suparati pe vama si las` ca la anu poate or sa cante si varza 🙂

  8. N-am zis nicaieri ca-s suparat pe vama, e doar un loc in care te poti simti bine, daca vrei.

    Merg de prin 2005 in fiecare an, de mai multe ori, deci stiu de ce imi place. am ignorat personajele de mai sus, dar asta nu inseamna ca nu pot sa le sanctionez, macar sa nu primeasca bani de la cititorii blogului meu si tot ma declar victorios.

    Ma duc in vama pentru ca acolo nu exista timp. Exista doar biletul de intoarcere sau masina de ocazie.

  9. eu nici bilet de’ntoarcere nu-mi iau, sa fie mai pregnanta senzatia aia de care zici.
    stiu ca erai suparat pe cocalari si nu pe vama, da mi-am amintit de toate discutiile despre cum vama nu mai e ce era si ma intristeaza rau, mai ales cand vin de la pusti de 17 ani care au fost de doua ori pe-acolo. eu spun cu mana pe inimia ca de cand merg eu schimbarile sunt suficient de mici cat de-abia sa le sesizez. cocalarii aia au fost in vama de prima oara cand am ajuns eu pe acolo si cum ziceam, doar asfaltu si beyonce ce au putut sa ma mai mire anu` asta

  10. Eh, hai ca totusi e mare diferenta intre Vama 2005 si Vama 2010. Mai mult decat beyonce si asfalt.

  11. Imi pare sincer rau ca nu vedeti diferente mai mari de ceva asfalt si muzica de shiet . Spre exemplu , cele 2 saptamani petrecute in vama in luna august au fost presarate cu 1 nunta de daramati si 2 majorate cu manele la maxim .. Mai mai ca acopereau muzica de la stuf . La modul ca erau “cantareti” de manele si tot ungeau dedicatii pt toate fetele din vama veche . Sa fim seriosi … Acum 5-6 ani aia ieseau de-acolo batuti si fara masini . Si asta-i un lucru bun sincer . Oricat de rai ar fi chetarii si punkistii as prefera sa fie plini de ei decat de cocalari minimalisti si mai noi , manelisti .

  12. te-ai gandit ca poate sa indragostit de vama dar nu mai are bani sa stea? in plus.. cei care fac cheta sigur nu fura. mai bine asa

  13. Eu zic mai bine fara furt si fara cheta. Ca, asa cum am zis si in articol, m-am saturat sa ma opreasca pe strazi tot felul de oameni care imi cer bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *