Fă loc persoanelor cu dizabilităţi!

Acesta este un articol pornit de la un Guest Post primit din partea lui Teo Zăbavă, Active Watch AMP.

Unii spun că au loc, alţii că nu ştiu cum să le facă loc, alţii că nu prea sunt oameni cu dizabilităţi. Toată lumea are dreptate. Au loc acasă la ei. Oficial, sunt prea puţini oameni cu dizabilităţi ca să merite să te îngrijorezi.

Statistici:

Numai 4% din populaţie sunt oameni cu dizabilităţi, deşi media de afară este între 10% şi 12 %.

ActiveWatch-AMP şi Fundaţia Motivation:

Credem că România nu-i mult diferită decât toate celelalte state ale lumii, ci că avem o tradiţie în a-i ascunde pe cei despre care credem că “ne creează prea multe probleme”. Comunismul a închegat perfect un sistem în care copiii cu handicap sever erau ţinuţi în instituţii dedicate uitării şi morţii. Cei orbi sau fără auz au intrat în şcoli speciale în care s-a creat ghetoizarea perfectă: învăţau numai anumite lucruri, anumite munci, aşa încât singură lor şansa era să trăiască şi să muncească departe de ceilalţi, în structuri ale cooperativelor comuniste. Pe cei în scaune rulante nu i-am văzut deloc pe stradă, din cauza gropilor..
Au trecut peste 20 de ani de la cele povestite şi încă numărul lor da cu virgulă.

Statistica românească:

Numărul autiştilor din România variază între 300 şi 30.000.

Nu există un număr exact Active Watch AMP şi Fundaţia Motivation s-au gândit să îi numere altfel.

Teoria “masei critice”

Dacă nu ştiai, ea spune că în orice societate, dacă se pun suficienţi oameni pe o idee, schimbarea se întâmplă mai repede. Ei au început să formeze o comunitate a celor cărora le pasă de persoanele cu dizabilităţi şi care au decis să le acorde încrederea că pot fi ca noi toţi.

Misiunea lor

Să creeze o societate în care cei cu dizabilităţi vor putea merge oriunde pe stradă, vor putea intra în orice teatru, cinema, instituţie, vor avea locuri de muncă fără a le fi teamă de privirile celor din jur şi unde vor putea fi mulţumiţi de sine, pentru că vor fi devenit parteneri egali.

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi

Eveniment anual care pune în prim plan potenţialul celor cu dizabilităţi de a oferi societăţii în care trăiesc creativitate, talent, studii, experienţe.

Şi în România sunt persoane în scaun rulant, cu Sindrom Down, cu deficienţe de văz sau auz, cu probleme psihice, cu HIV/SIDA sau cu un coeficient de inteligenţă scăzut care reuşesc să meargă mai departe decât o facem noi, restul.

Prin gală, ei vor fi promovaţi şi premiaţi.

La fel şi companiile, încă puţine la număr, care au înţeles că îşi pot deschide porţile către cei cu dizabilităţi, fie că i-au angajat, fie că au avut grijă să fie accesibile tuturor, vor primi la rândul lor recunoaştere pentru eforturile lor.

Premiaţi vor fi şi jurnaliştii care trec dincolo de senzaţional şi oferă perspectivă unei schimbări de atitudine.

Până acum s-au înscris în competiţia Galei Persoanelor cu Dizabilităţi “Angajează Abilitatea!” 38 de persoane şi organizaţii, la cele patru secţiuni: “Oameni cu desăvârşire”, “Angajatorii abilităţii”, “Porţi deschise” şi “Promovează abilitatea”.

Poţi să susţii mişcarea prin următoarele:
– e-banner pe blog,
– dacă dai mai departe vestea că înscrierile sunt deschise
– dacă propui candidati.

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi “Angajează Abilitatea!” va avea loc în data de 16 noiembrie şi va fi difuzat apoi la TVR.

Mai multe detalii poţi afla pe site-ul oficial

One thought on “Fă loc persoanelor cu dizabilităţi!”

  1. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Fă loc persoanelor cu dizabilităţi! -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *