Public Speaking Support Group – daca faci pe tine de frica atunci cand vrei sa vorbesti in public

Jerry Seinfeld at the 44th Emmy Awards
Image via Wikipedia

Da, majoritatea oamenilor mor de frică atunci când trebuie să vorbească în public(în fața a mai mult de 3-4 persoane pe care nu le cunosc). Duminică am înțeles și de ce – dincolo de explicațiile clasice de lipsa exercițiului sau mai știu eu ce.

Un mare om de știință, și anume, Jerry Seinfeld a spus:

According to most studies, people’s number one fear is public speaking. Number two is death. Death is number two. Does that sound right? This means to the average person, if you go to a funeral, you’re better off in the casket than doing the eulogy.

Am participat la Public Speaking Support Group, o întâlnire de oameni care vor să înceapă, exerseze și să își perfecționeze vorbitul în public. Mișcarea a fost pornită de Răzvan Daba din JCI și e complet free. Oricine poate să vină.

Public Speaking Support Group este un proiect lansat acum 2 ani in cadrul JCI Bucuresti care are ca scop sa devenim speakeri mai buni prin practica. Astfel, din doua in doua saptamani ne intalnim si exersam. Intalnirile contin 2-3 speech-uri de 5-10 minute, urmate de feedback din partea tuturor participantilor. De asemenea, exista o parte de tips&tricks, jocuri si exercitii.

Cum a fost?

Am ajuns cu jumătate de oră întârziere și totuși ne-au primit. Ni s-a făcut loc în cerc și am intrat direct într-un joc de ice-breaking. După care au început discursurile. Am vorbit rând pe rând 4 oameni, cu teme din cele mai diverse.

Doi dintre participanți au vorbit despre dezvoltare personală și proiectele lor de voluntariat.

Eu le-am povestit despre rețelele sociale și cum poți să faci o paralela dintre activitatea de acolo și viața de cuplu, iar ultimul discurs a fost despre manipulare și dreptate socială(despre care nu știam mare lucru, așa că a fost informativ, cel puțin pentru mine).

Dincolo de subiecte și vorbitori, partea cea mai mișto de la întâlnire a fost Feedback-ul. Fiecare participant, indiferent dacă a avut speech sau nu, a putut să îți dea un feedback apreciativ și unul corectiv. După ce se întâmpla asta, aveai și tu spațiu din nou să îți evaluezi discursul singur, primind și input-urile de la toată lumea.

A fost o experiență mișto și îți scoate la iveală ticurile verbale, pauzele, pregătirea sau lipsa ei și te ajută să îți structurezi mai bine un discurs.

Cel mai probabil îi voi vizita din nou, peste două săptămâni(, de data asta Sâmbăta(27.11.2010), la Orange Concept Store.

Citește mai departe:

Am scris anul trecut despre cum ar trebui să fie structurat un discurs.

Enhanced by Zemanta

5 thoughts on “Public Speaking Support Group – daca faci pe tine de frica atunci cand vrei sa vorbesti in public”

  1. Faza mișto cu grupul ăsta de suport e că n-ai nevoie de cine știe ce ca să îl faci. Chemi 15-20 oameni și țineți discursuri unii pentru ceilalți pe teme dinainte stabilite și vă dați feedback unii altor.

    E nevoie de un moderator, totuși. Dar în rest e simplu de ținut

  2. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Public Speaking Support Group – daca faci pe tine de frica atunci cand vrei sa vorbesti in public -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *