Guest Post scris de Sabina Ionescu
{ro:newmedia} Day 2
14:00 – 16:00 Workshop 2.3 – “Entrepreneurship and technology hubs” by Vlad Stan & Partners,
Trainer: Vlad Stan
Titus mi-a zis ieri dimineata intr-o doara ca daca am chef sa scriu despre ce se intampla la Ronewmedia, el ma hosteaza pe blog, asa ca here we are. In timp ce toata lumea era la seminarul Yahoo! noi, vreo 30 de participanti sub 30 de ani, am ales sa il ascultam pe fondatorul Seed Money vorbind despre antreprenoriat. Si bine am facut.
Sfatul lui Vlad (antreprenor de 20 de ani, in online de 10) este sa gandim la nivel global, sa nu ne rezumam la orasul/tara/limba pe care o vorbim, ci sa avem in vedere intregul potential al unui business. Adica sa ne folosim la maxim de ce are online-ul mai pretios: lipsa granitelor si a limitarilor.
Hubb-urile, cum este si cel din Bucuresti, aduc la un loc oameni aflati la inceput si care incearca sa puna o afacere pe roate. Se pare ca acest mediu, in care oamenii impart acelasi spatiu si vorbesc intre ei despre ideile lor, duce la o efervescenta si colaborare extrem de fertila. Eu imi imaginez ca fiecare devine consultant pentru celalalt si din ajutorul reciproc, plus avantul si entuziasmul de la inceputul oricarei aventuri se creeaza “ecosistemul antreprenorial”. Cred ca e ceva similar cu ce am simtit saptamana trecuta la How to Web. Cine a fost, stie.
Vlad a avut 5 invitati de-ai hubb-ului pe care i-a rugat sa ne povesteasca despre ideile lor si a transformat seminarul intr-o intalnire relaxata – au existat doua momente in care am interactionat intre noi, participantii si invitatii s-au amestecat si a discutat unu la unu.
Nu vreau sa sar peste cele 5 proiecte, insa cel mai bine intrati direct si vedeti despre ce e vorba
Urmatorul invitat, Ed J. Frank de la Boot Camp Ventures vine din Israel unde domeniul antreprenorial este ultradezvoltat. Ed a dat cateva pont-uri despre cum sa ajungi la un match reusit intre afacerea pe care vrei s-o cresti si investitori, fie ei niste Venture Capitalists pe care ii pitch-uiesti, fie un Business Angel caruia i-ai picat cu tronc.
Astfel, e bine sa-ti alegi cu grija binefacatorii. Investitorii care iti vor da un capital pe care tu sa cladesti, iti pot da batai de cap daca nu-ti cunosc business-ul. Ideal ar fi sa gasesti un ex-antreprenor, actual investitor, cu un background similar cu al tau. In felul asta va intelege etapele, riscurile si timpii necesari pentru a-ti construi afacerea.
In afara curajului de a gandi la nivel global, trebuie sa planifici, sa iei in calcul pasii care o sa-ti dezvolte afacerea. Deci sa ai un plan clar. Chiar daca nu e un business-plan detaliat, sa fie macar limpede what’s next. Trebuie sa te gandesti la toate aspectele afacerii (cum o marketezi, monetizezi, extinzi) nu doar la idee, pentru ca executia ei ii da valoare, la sfarsitul zilei.
Cauta sa te inconjori de oameni cu un mindset ca al tau. In completare as adauga ce spunea Sergiu Biris la un seminar: daca ai o idee, nu iti intreba prietenii daca e buna, fa-o, pune-te pe treaba.
Ultimul invitat a avut un discurs despre lipsurile romanilor peste care am sa sar. Mi-a placut insa o pilda despre diferenta dintre cele doua continente. La intrebarea “Ce inseamna #fail?” europenii raspund ca esecul este atunci cand ceva nu-ti iese. Americanii considera un fail atunci cand renunti sa mai incerci.
Cine vrea sa vada cum e la Bucharest Hubb, eu ma duc in vizita, pentru prima data, luni la Ignite Bucharest #4.
Tocmai m-am inscris si eu pentru Ignite Bucharest #4. Ne vedem acolo!
Din ce am inteles, nu se mai tine luni Ignite.
Uite un alt proiect interesant http://bucharest.startupweekend.org/