Fa-ti curatenie in micul tau univers online

Să zicem că ai intrat pe internet pentru prima dată undeva acum 8-10 ani, când ne distram încă pe dial-up, respectiv pe UTP de 4 kB/s. Pe atunci erau alte site-uri, alte comunități, alte social media, deși încă nu se numeau așa.

Erau conturi de email pe HotMail, era Yahoo!, era Altavista.com, Google nu exista încă, Facebook nici nu ieșise din generală, Twitter era rocket science, nu existau site-uri de videosharing, încă se folosea jpeg-ul codat progresiv, din astea.

Tot pe atunci nici tu nu erai același/aceeași. Aveai alte idei despre viață, mai puțină experiență, nu știai ce poți să pui pe internet și ce nu.

Așa te-ai trezit că ți-ai făcut conturi pe tot felul de site-uri dubioase sau semidubioase, te-ai abonat la un newsletter de pr0n, apari ca și contributor la un wiki despre petrecere și băute, ai poze cu tine în ipostaze deosebite pe la chefuri, etc.

You get the idea.

Pe internet se aplică următoarea zicală din lege: ”You have the right to remain silent. Anything you say(publish) can be used against you”.

Asta, în traducere, înseamnă că orice informație, orice cont, orice poză, orice clip video în care apari sau pe care l-ai publicat vreodată și a rămas pe internet poate fi găsit(ă) și folosit(ă) împotriva ta la o negociere, o întâlnire sau mai știu eu în ce circumstanțe care mai de care mai neașteptate.

De asta trebuie să faci curățenie în micul tău univers online.. Pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași.

Începe de pe Google.

Caută numele tău și vezi ce rezultate întoarce. În funcție de asta, mergi la pasul următor și începi curățenia.

Ia fiecare rețea de socializare, fiecare cont pe care l-ai făcut și recuperează parolele. Vezi care din informații nu mai sunt actuale, care din poze, filmulețe, linkuri sau mesaje ar trebui șterse, pentru că nu mai corespund cu viziunea ta actuală asupra lucrurilor. Șterge cam tot ce n-ai vrea să se mai vadă despre tine. Treci prin toate de două ori, ca să nu fi scăpat ceva.

Apoi, ia la rând rezultatele care nu țin de conturile tale de socializare. Poate au prietenii tăi poze sau mesaje cu tine, care pot să nu te mai reprezinte sau care pot să te afecteze mai încolo. Vorbește cu fiecare prieten în parte, roagă-i să te lase să schimbi sau să schimbe ei fotografia, mesajul sau clipul.

Dacă nu vor, explică-le că, în contextul actual, chestiile alea cu care vă prosteați acum câțiva ani pot să te împiedice să obții niște deal-uri sau job-uri.

După ce ai scăpat de astea, atunci ai mari șanse să îți fi curățat 99% din prezența online.

Mai complicat e în cazul în care ai comentat pe alte site-uri/bloguri, de unde nu prea ai cum să ștergi părerile pe care le aveai atunci. Poți cel mult să publici un comentariu ulterior, în care să spui pe scurt că nu te mai reprezintă părerile spuse mai sus, în urmă cu X ani.

Dacă nu te-ai întrebat până acum: De ce aș vrea să fac asta? poate că e momentul să o faci. Majoritatea angajatorilor te caută pe Google, vor să vadă pe cine angajează. La fel și partenerii de afaceri sau alți terți.

Și nimeni nu se uită la data la care a fost publicat mesajul.

De aceea trebuie să îți faci curățenie în micul tău univers online.

10 thoughts on “Fa-ti curatenie in micul tau univers online”

  1. Intr-un fel ai dreptate, desi eu imi asum responsabilitatea pentru fiecare cuvant pe care l-am spus pe internet.

    Poate m-am transformat, am evoluat, dar totusi atunci cand am chef de glume ii pun pe amici sa caute pe net “haotik dat foc google” si tin bine minte ca am pus mesajul repsectiv pe toate forumurile. Nici nu vreau sa-l sterg.

    Cineva spunea intr-o carte, “Traiesteti viata in asa fel incat sa nu te afecteze nimic din ce s-ar publica despre tine, chiar daca aceste lucruri nu ar fi adevarate”

    La cat de usor e sa faci un profil pe FB cu numele aceluia pe care il urasti din diverse motive, cred ca irelevant ce scrie pe net, ce scrie in ziare, sau ce scrie mai stiu eu unde.

    Multe joburi merg si pe recomandari, deci revin la ideea de mai sus.

    Si bineinteles ca nu am poze beat mort intr-o balta de voma. Cred ca nici nu m-au vazut prea multi oameni pe mine beat de vreme ce nu s-a intamplat decat de 3 ori in viata si probabil nu va exista a 4-a oara. Dar cred ca uni ar trebuii sa isi curete la greu profilele de pe facebook.

    Si totusi, vezi o pitzi intr-o poza in oglinda, apoi vezi si urmatoarea poza si urmatoarea, si dupa ce te-ai uitat la 10 poze, iti dai seama ca nu prea iti mai vine sa razi de poza in oglinda pentru ca in alte poze, in alte ipostaze arata ok, fie ca ere o poza pe partie, fie o poza cu iubitul, fie o poza intr-un camp de flori. Iti dai seama ca e doar un om, ca noi toti, cu bune cu rele, si care trebuie acceptat asa cum este.

    Cred ca vor mai avea si angajatorii de invatat pana sa se lase descurajati doar de prima impresie, pana la urma suntem oameni, si le avem pe toate si bune si rele.

    Si ca sa iti dau un exemplu care m-a impresionat, e continuarea de la celebri “6 cai” o sa vezi un om nu un dobitoc asa cum a fost prezentat prima oara.

  2. Ce te faci cand ai de-a face cu unii care au o atitudine mai “refractara”.
    Cestia asta cu stergerea urmelor prezentei on-line imi aduce aminte de filmul “The One”

  3. Ca tot suntem la capitolul asta, de ce dracu nu ai posibilitatea ca “posterii” sa-si poata edita mesajul , timp de vreo 2-3 minute dupa postare?
    Ca mine ,unii mai inghit litere…sau poate vor sa reformuleze.

    ps – nu fi refractar!

  4. @haotik, i get your point, dar ce rost are sa iti faci viata mai grea cu urme dubioase pe net? Cand poti sa reusesti mai usor fara ele :>

    @Tavi Ii scoti la bere si scoti din ei atitudinea refractara. Cu beri sau cu activitate fizica dupa 😀

  5. Bun.Sa ne vedem dupa anu’ nou, la niste beri, sa mai palavragim pe temele astea; si s-o coacem de niste treburi on-line.

  6. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Fa-ti curatenie in micul tau univers online -- Topsy.com
  7. Vazusem pe un blog o chestie cu timer de vreo 4 minute in care puteai sa iti editezi comentariul postat, timp dupa care intra la moderare. Orice alt edit ulterior daca vrei sa mai pui ar fi indicat sa treaca la fel pe la moderare pentru a evita diferite neplaceri.

  8. Știu plugin-ul, o să îl instalez și eu la mine azi. Merci de sfatul cu moderarea, o să am grijă să îl setez așa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *