Listele de Facebook si cum poti profita de ele

Guest post scris de Cristian Voiculescu – Redactor revista Fitzuica, Coordonator voluntari Proiectul Everystudent.ro in cadrul Asociatia Alege Viata

Principalul reproș adus rețelelor de socializare e că ar fi o mare pierdere de vreme. Facebook nu face excepție. Numărul mediu de „prieteni” este de 200. E greu să ții pasul cu zgomotul și să ai în același timp impresia că faci un lucru util.

Aici intra în discuție listele.

În viața de zi cu zi avem relațiile structurate pe mai multe niveluri. Una vorbim cu colegii de birou, alta cu prietenii cu care ieși în oraș, alta cu familia.

Listele de pe facebook ne permit să facem același lucru și online.

Cum creezi liste dacă nu ai deja

Pentru discuție, să zicem că ai nevoie să creezi lista cu cei din București. Mergi la account>edit friends> create list

La ce te ajută concret?

Să zicem că nu ai timp într-o zi să vezi ce a scris toată ”populația” de prieteni, dar te interează foarte tare ce au scris cei din București. Listele iți permit să faci asta. Lângă top news ai tabul Most recent. Click pe el și apoi selectezi lista care te interesează sau choose another dacă nu apare.

Dacă, să zicem, vrei să scrii un update care are sens doar pentru cei din București, din nou, poți face asta ușor. După ce scrii update-ul, in loc să apeși share, apeși lacătul din stânga lui.

După ce alegi customize, tot ce mai ai de făcut e să alegi lista potrivită și dacă vrei, să excluzi pe cei din lista respectiva despre care știi că nu sunt interesați.

In exemplul de mai sus am vrut să scriu un update vizibil pentru toți cei din București cu exceptia lui Florin (doar de dragul exemplului).

Și la sfârșit piesa de rezistență.

Invitații la evenimente.

Toată lumea e enervată de invitații la evenimente aiurea sau care au loc în alte orașe. Poți să eviți situația asta și să trimiți invitații la evenimente doar celor care ar fi interesați de ele, cu condiția să îi fi inclus într-o listă în prealabil.
Mai jos este un exemplu în care invit la un eveniment doar pe cei din București.

Alte sugestii pentru liste:

Pentru că am prieteni americani, am făcut o listă cu ei. Așa pot să trimit liniștit update-uri de Thanksgiving și alte sărbători americane fără să îi mai enervez și pe români cu asta.

Dacă scriu un update în română, atunci știu că nu are rost să le umple timeline-ul vorbitorilor de engleză și ascund update-ul de ei.

Dacă creez un eveniment pentru studenții de la Fitzuica, îi invit la el doar pe cei din lista fitzuica_studenți.
Puteți jongla oricât cu listele, fiecare om poate fi prezent pe mai multe liste.

6 thoughts on “Listele de Facebook si cum poti profita de ele”

  1. bine bine de stiut!

    multumesc pt informatii, de mult le cautam

    pe twitter ma descurc binisor cu liste, hashatguri, search pe keywords si alte de alea, dar pe Facebook inca sunt noob si vreau sa invat

    thanks 🙂

  2. cu placere – daca mai ai nelamuriri despre Facebook, poate imi dai idei de articole noi 🙂

  3. f misto articolul…useful…chiar nu mi-a dat prin cap sa ma duc la optiunea customize sa vad ce face desi sunt pe FB zilnic….:D

  4. NutshellMail poate trimite periodic prin email update-uri ale unei liste selectate, continand cateva persoane sau chiar pagini ale caror update-uri te intereseaza in mod special.

  5. Cum selectez automat toti prietenii dintr-o lista anume cand dau invitatie la un eveniment?

  6. e un script, insa asta inseamna sa faci spam. cauta pe google. o sa te injure majoritatea prietenilor tai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *