Nu-ti sterge profilul de Facebook, ai grija ce publici pe el

Guest post scris de Haotik, blogger prahovean de mare angajament. Textul apare în contextul în care oamenii se preocupă din ce în ce mai tare(sau ar trebui) de brandul personal pe internet, mai ales cel de pe Facebook, unde deja sunt peste 3,2 milioane de concetățeni.

Aud tot mai des în ultimul timp de oameni concediaţi din cauza profilului lor de Facebook. Văd multe voci speriate şi tentate să îşi şteargă contul de Facebook de frica pierderii locului de muncă. Nu înţeleg însă de ce nu vorbeşte nimeni despre avantajele contului de Facebook, despre lucrurile care ar putea face diferenţa între tine şi un alt angajat.

Că angajatorii se uită la activitatea ta pe net, nu mai e un secret în ziua de azi. Un angajator serios culege oricât de multe date, poate prin orice instrumente găseşte, despre viitorul angajat în compania lui.

Mesaje pe wall

În primul rând, cred că te-ai prins deja că să înjuri pe orice şi oricine nu face bine nimănui. Însă îţi dai seamă că ar da foarte bine pe wall link-uri către articole interensante pe zonă ta de expertiză. Întrebări din zonă ta de expertiză. Idei din aceeaşi zonă.

Nu cred că un angajator te va da vreodată afară sau nu te-ar angaja, chiar dacă scrii pe wall “mamă ce băuta am tras aseară” dacă pe wall celelalte 10 mesaje conţin lucruri interesante şi care să arate că eşti foarte motivat în dezvoltarea profesională. Dar dacă singurele mesaje puse pe wall odată la două zile sunt de genul celui de mai sus, s-ar putea să ai o problemă.

Mesaje de genul “Am terminat de studiat şi cursurile de CISCO”, “Am terminat de citit o carte”, “Sunt foarte mulţumit de softul pe care tocmai l-am creat” etc. nu pot decât să arate că eşti pasionat de ceea ce munceşti.

Mesaje de genul “Am nişte colegi care nu ştiu nimic, nu ştiu cum de i-au angajat” nu vă pune într-o lumină favorabilă în ochii unui angajator. Nu te face mai deştept sau mai calificat în ochii unui viitor angajator, ci doar un om care ar putea strica imaginea companiei.

Iarăşi, mesaje prin care spui cum la muncă ai învăţat ceva nou, pot fi folositoare. Atenţie mare însă când pui astfel de mesaje la confidenţialitatea din companie.

În concluzie: Vorbeşte despre pasiunile tale şi, dacă acestea coincid şi cu locul de muncă dorit, nu o să ai decât de câştigat.

Pozele de la profil

Poza cu tine în club îmbrăcată ca o pitzi cu mult roz şi cu o fustă mai scurtă decât eşarfa mea, cu siguranţă că o să îmi încânte privirile de voaior profesionist, dar tot cu siguranţă îţi spun că nu va da deloc bine în ochii unui angajator. În schimb, o poză cu tine ţinând o prezentare la firma la care lucrezi, o poză de grup în care eşti prezentă la un eveniment specializat sau la o conferinţă, eventual chiar pe specialitatea pe care vrei să te angajezi, cu siguranţă da bine la angajator.

Tot legat de poze. Prietenii uneori pot pune tag pe o poză cu tine din alt album. Poate o poză făcută la o petrecere unde consumasei prea mult. Se poate da uşor remove tag şi aceasta nu va mai apărea pe profilul tău. Alege cu grijă atât pozele din albumele tale, cât şi pozele pe care primeşti taguri.

Cred că nu mai e nevoie să precizez că pozele cu calendare, campioni şi alte prostii de jocuri în care eşti taguit nu îşi au rostul pe profilul tău şi trebuie să le dai remove tag atunci când observi că se întâmplă acest lucru.

Notes

O chestie mai puţin cunoscută de marea majoritate a oamenilor. Am văzut câţiva că folosesc în loc de blog, aceste notes. Dacă sunt pe domeniu profesional, nu pot decât să ajute. Câteva articole bine scrise şi deja ai încă un as în mână pe care viitorul angajator îl va aprecia. O să-l las pe Titus să vă explice el într-un articol separat mai multe despre notes, că trebuie şi el să mai muncească.

În loc de concluzie

Contul de Facebook poate fi un motiv pentru care să fii dat afară. Dar manipulat cu grijă şi atenţie, poate fi şi asul din mâneca care să te aşeze în faţa celorlalţi candidaţi la obţinerea unui nou job. Poate, de asemenea, să fie motivul pentru care mărirea primită de tine să fie mai mare decât a celorlalţi angajaţi.

Este un canal de comunicaţie prin care poţi discută atât cu prietenii apropiaţi, cât şi cu oameni din online care au aceleaşi preocupări că tine. Oameni care te-ar putea recomanda pentru un nou job, care ar putea da şefilor lor pagină ta de Facebook odată cu recomandarea.

DECI, nu mai ştergeţi profilele voastre de Facebook şi nu mai fiţi speriaţi de el; transformaţi-l într-un avantaj în faţa altor candidaţi.

Şi mai e o chestie pe care ţin neapărat să o precizez. Nimeni niciodată nu a fost dat afară din cauza contului de Facebook, ci din cauza lucrurilor pe care le-a făcut sau le-a expus pe acest cont. Adică din cauza lui şi nu putem da vină pe Facebook pentru asta.

p.s. vă las contul meu ca exemplu.

8 thoughts on “Nu-ti sterge profilul de Facebook, ai grija ce publici pe el”

  1. si un comentariu primit pe email:

    am un comentariu, cu intarzierea de care pot da uneori dovada in citit, evident

    de ce oare se adreseaza doar gagicilor care-si pun poze de ‘pitzi”? sunt atatia barbati cu foto la bustul gol, cu ochelarii de soare langa un motor care nu-i al lor sau in camesi descheiate… pfuuuui 🙂

  2. Tot ce-ai argumentat putin mai sus despre ” sa-mi sterg pagina de faceboock , sau nu ” mi se pare tras de par . Adeca cum , tu spui : ” Contul de facebook poate fi un motiv pt care sa fii dat afara . Dar manipulat cu grija si atentie ,poate fi si asul din maneca care sa te aseze in fata celorlalti candidati la obtinerea unui nou job ” . Da cata ipocrizie , mai tata ……… ! Da tu te-ai auzit ce-ai spus ? dar MANIPULAT cu GRIJA si ATENTIE !!!!!!! aDECA pa romaneste : sa MINT ?! Esti trist daca asta ai vrut sa spui . Nu stiu cine esti ( nici nu ma intereseaza ) dar nu uita cand pleci sa treci pe la caserie sa-ti ridici banii . Pentru RECLAMA , binenteles . Pai daca eu vreau sa- mi sterg ( contul ) nu tre sa dau nici o explicatie .La nimeni , nimic . Nu il mai vreau , si gata . Asa cum mi l-am facut ( usor ) la fel trebuie sa se si poata sterge . NUUUU ….? Foarte simplu . Si inchei ( tu ) cu : ” Deci , nu mai stergeti profilele de facebook si nu mai FITI SPERIATI de el ; transformati-l intr-un avantaj ” bla bla bla . Nu mai stergeti ! ci umflatile cu pompa , cosmetizati-le , ” aratati ” exact ceea ce ar vrea sa vada ” dusmanul ” . Nu va dati de gol fraierilor , Mintiti la greu . E gratis . Esti jalnic ” tataie “

  3. @stef prietene, învață să scrii, apoi ai dreptul să judeci. Și mai citește un pic, o să înveți despre comparații, metafore etc.

  4. Eu cred ca ai priceput ce am vrut sa spun ….. ideea . Dar atunci cand vezi ca o dai in strachini , te legi ( va legati ) de ortografie …… ca-i mai usor . Incerci sa distragi atentia cu : invata sa scrii , mai citeste un pic . Zau , esti penibil . Incearca sa vezi , sa intelegi ( daca poti ) ceea ce am vrut sa spun . Te-a deranjat cum am scris sau CE am scris ? Asta-i opinia mea , vizavi de textul de mai sus si nu vad de ce te-ai suparat ca te-am ” judecat ” su eu nitel . Sau numai dupa ce stiu sa scriu voi avea DREPTUL sa judec …………… ? ” Prietene ” !

  5. Vreau să putem purta o conversație la același nivel, deci trebuie să înveți să scrii corect, să pui virgule, după care vorbim pe fond. Ideile mele nu s-au schimbat între timp, nu consider că trebuie să aduc argumente suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *