Scalabilitate în cloud, cu Ymens și IBM

Nefiind fizic în capitală, am trimis „un tânăr speranț” să afle ce mai fac colegii de la Ymens prin norii pe care îi administrează pentru IMM-uri. Despre cloud și scalabilitate s-a vorbit mult în piață, mai ales după experiența Black Friday, când traficul a fost neobișnuit de mare pe site-urile de ecommerce. Acelea sunt momentele în care softurile dau rateuri, serverele nu alocă suficient de repede resurse și e bine să ai la îndemână o soluție scalabilă de găzduire. Nu zic mai multe, vă las cu povestea lui Robert Lazăr, care a fost la fața locului.

Azi, 29 Noiembrie, ne-am întâlnit cu cei de la Ymens şi de la IBM în Skybar, o locaţie aflată la înălţime, pe Dorobanţi. Accesul s-a făcut pe baza unor insigne cu QR code pe ele. La scanarea codului, invitaţii erau direcţionaţi către o pagină care le confirmă acccesul (Acces Granted). O iniţiativă simpatică.

Discuţia a fost deschisă de Lucian Mândruţă, în calitate de blogger. M-a amuzat că m-a selectat pe mine că exemplu din public. Cică semăn cu prietenul fiicei lui pentru că am părut creţ. Ideea era că Lucian era sceptic în privinţa job-ului acestuia şi credea că e un pierde-vară, dar a descoperit că acesta lucrează în cloud. El lucra de pe unde apucă folosind o tabletă sau un laptop. Se pare că acesta e viitorul.

Mai departe, reprezentaţii Ymens şi IBM ne-au explicat avantajele acestui parteneriat. Vorbim aici de dată centere cu un up-time garantat de contract de 99,982% pe an. Accesul fizic în dată center se face doar autorizat şi de către un număr restrâns de indivizi. În acest sens trebuie să aduc în discuţie faptul că la intrarea existau 2 panouri cu soluţii de securitate din evul mediu şi soluţii moderne. Erau acolo adevărate aparate care facilitau accesul pe baza de amprentă ce puteau stocă până la 8000 de amprente, se conectau la internet, stocau în cloud, reţele erau criptate şi puteau stocă şi informaţii offline. Cu asemenea aparate e cam greu să intri neautorizat într-un dată center.

În spre final unul dintre invitaţi a ridicat o întrebare interesantă.

Cât de sigure sunt serviciile de cloud de la Ymens şi IBM?

Am aflat că, din momentul încheierii contractului, este garantată protecţie pentru orice virus, slăbiciune de securitate, etc. descoperită cu 24 de ore înaintea realizării lui, în limita rezonabilului. Asta că să nu mai zic că ei ne garantează că data-centerele lor sunt atât de bine securizate încât nu pierzi nimic, orice cutremur, inundaţie ar fi. Pe scurt, eu mor în casa şi toată multinaţională mi se îneacă la potop, dar intranetul meu din cloud, pe bază de IBM Managed Dată Center, funcţionează în continuare.

Asta o fi pentru că e în nori(cloud) şi potopul e terestru?

N-a fost prima întâlnire cu ei și, cu siguranță, nici ultima.

Foto via Mihai Baboi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *