Advertoriale de 0,2 lei pe Wall-Street.ro

Update: A se observa nota ironică în care e scris articolul.

După ce au făcut un articol decent despre bloguri și blogosferă, celebrul site de știri online wall-street.ro publică o gogomănie cum rar mai vezi. Un băiat se laudă pe acolo cu o cifră de afaceri de aproximativ 0,2 milioane de euro (atenție 0,2 = 200.000, deci probabil că undeva pe la 180.000, 190.000) pe 3 firme, pe o afacere începută în 2005 și care dă pâine pentru 12 oameni. Trec peste proiectul fără nume despre care vorbește că vrea să îl dezvolte și alte platitudini plasate într-un articol marcat ca EXCLUSIV, dar fără (P). Admit și faptul că poate sunt prieteni, poate e o rugăminte, cine știe ce o fi împins redactorul să scrie articolul. Încurajez antreprenorul nostru și îl rog, dacă citește, să urmărească cifrele de mai jos, însă demonstrația e mai mult pentru voi, cititorii mei.

Să facem un mic exercițiu de finanțe:

Dacă un grup de firme are cifra de afaceri cumulată de 200.000 euro/an, atunci, considerând o marjă de generoasă 25%, banii care rămân în grupul de companii nu poate să treacă (brut) de 50.000 euro/an. Ei, în condițiile astea, știind că impozitul pe profit e 16%, profitul net maxim poate ajunge la 42.000 euro/an. Se știe că Liviu Dumitru are 40% din business și se mai știe că impozitul pe dividend e 16%. Pe lângă salariul pe care presupunem că și-l plătește prin firmă, poate scoate maxim 13440 euro/an => 1120 euro/lună.

Să mai facem un calcul:

Dacă firmele au un total de 12 angajați, asta înseamnă că ei produc 1388 euro/lună/angajat. Dacă aplicăm formula conform căreia un angajat trebuie să producă, în medie, cam de 6 ori cât câștigă pentru a fi rentabil, atunci fiecare angajat poate câștiga, în medie, cel mult 231 euro/luna/angajat, ceea ce înseamnă aprox. 993 lei, deci un pic peste salariul minim pe economie.

Deci nu e nici pe departe material de articol.

Bașca #1 faptul că nici la capitolul engleză nu stau strălucit. Oare ce or zice americanii când văd cuvântul contability?:

Bașca #2 site-ul clientului mai sus menționat nici măcar nu mai e sus (link)

Bașca #3 greșeala de la #1 nu este singulară

Vorba aia, ”feedback is 50”, n-am nimic personal.

7 thoughts on “Advertoriale de 0,2 lei pe Wall-Street.ro”

  1. cateva observatii:

    1. o marja de 40% este nu doar generos, ci complet ireal

    2. TVA nu are nimic a face nici cu marja, nici cu cifra de afaceri, nici cu profitul, deci poti exclude din calcul, caci viciaza crunt calculele (dar avand in vedere ca ai exagerat marja, hai sa zicem ca se compenseaza ;) )

    3. cum nu ai auzit de contability?! te pomenesti ca n-ai auzit nici de shaorming :P :D :) :))

  2. De acord cu observațiile, însă am fost ireal tocmai ca să arăt ridicolul din articol. La TVA e discutabil, am văzut cazuri și cazuri. Școala de management te învață că TVA-ul e din aceeași categorie ca impozitul pe profit, deci se aplică la cifra de afaceri brută.

    Cât despre furculision, no further comment.

  3. Titus, nu abera

    TVA nu are legatura cu cifra de afaceri, marja si profitul

    nici o scoala nu invata asa ceva, pentru ca nu exista asa ceva!

    long live the furculition :)

  4. Updated, mersi de heads-up. Rămăsesem cu calculele pe neplătitor de TVA. I-am redus marja și am aplicat și impozitul pe dividend (pe care, evident, îl uitasem p-afară).

  5. titus, calculele tale se bazeaza pe cel putin 2 presupuneri care pot fi false:

    1/ de ce presupui marja de profit de 25%? businessul poate fi pe breakeven sau barely profitabil. la 10% marja de profit, poate avea costuri de 180k eur

    2/ de unde “formula conform căreia un angajat trebuie să producă, în medie, cam de 6 ori cât câștigă pentru a fi rentabil”?? sunt business-uri si business-uri, iar cele din segmentul de servicii inregistreaza un procent foarte mare de costuri cu salariile. in cazul InternetCorp, ~ 75% din costuri sunt cele cu salariile (incl taxe pe salarii), asadar salariile nete reprezinta ~ 41% din costuri. so, in cazul nostru, un salariat trebuie sa isi produca de “doar” 2.5 ori salariul sau net pentru a fi rentabil.

    in conditiile (1) + (2), e foarte posibil ca oamenii aia sa castige, in medie, peste 600 de eur net / luna. ceea ce e de vreo 3 ori mai mult decat reiese din calculelele tare.

    daca ti se par corecte ideile de mai sus, am aprecia un update, asa cum ai facut si in urma observatiilor lui stefan. si, btw, “celebrul site de știri online wall-street.ro” nu a publicat niciodata advertoriale nemarcate, ieftine sau scumpe.

  6. Presupunerile sunt necesare în lipsa altor informații de la sursă. Cifra de afaceri nu e un indicator relevant pentru succes, cu atât mai mult cu cât e prezentată tendențios – 0,2 milioane 🙂 Am făcut update-uri, ca să fie mai clar ce am sancționat și nota în care am scris articolul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *