Un site din Estonia ia amendă pentru defăimare în comentarii

Ieri, Curtea Europeană a Drepturilor omului a decis că un site de știri din Estonia e responsabil de comentariile defăimătoare publicate de utilizatori pe platforma lor la adresa unei companii de feribot-uri (nu se publică numele companiei), deci că amenda (mică, ce-i drept) dată de un tribunal local este validă.

Inclusiv (aș zice, mai ales) comentariile anonime se încadrează aici.

Problema ridicată de curte este că site-ul DELFI a fost pasiv și permisiv față de niște comportamente evident malițioase la adresa companiei în discuție.

delfi

Treaba asta sper să creeze un precedent pentru toate site-urile de știri din Europa și, prin urmare, din România, pentru că zona de comentarii a ajuns să fie un spațiu de spam, minciună, violență verbală și propagandă. Violența verbală, diseminarea de informații false și spam-ul ar trebui să fie filtrate de TOATE site-urile, prin lege, indiferent de afiliere.

Dacă au trollii/haterii/flamerii nevoie de spațiu de conversație, social media le stă la dispoziție (să vedem pentru cât timp).

(Sursa foto și alternativă la linkul inițial)

UPDATE:

Mi s-a părut util să dau și citatul ăsta:

This story lead to some heated debate in the comments thread, with, according to the judgment “highly offensive or threatening posts about the ferry operator and its owner”.

Cine recunoaște rețeta?

UPDATE 2:

Citind guestpost-ul de pe blogul lui Manafu, mi-a mai venit o idee. E nevoie de un CNA al internetului, unde să se poată strânge plângeri, analizate pe două layere (unul automat, pe keywording, unul uman, pentru cazurile mai speciale, unde nu se poate determina natura comentariului) și acționat prin două metode – șters și avertisment, respectiv ban pentru o perioada pe IP/adresa de email/alt identificator, plus introducere pe un blacklist.

Pare destul de simplu de implementat – un sistem gen disqus comments, enforced printr-o lege a internetului care obligă site-urile care obțin venituri din publicitate – inclusiv adwords – să instaleze și folosească sistemul ăsta, sub riscul unei amenzi dacă nu o fac, în stil CNA.

Se bagă vreun programator la treaba asta? Ar merge un proiect.

2 thoughts on “Un site din Estonia ia amendă pentru defăimare în comentarii”

  1. Estoy contigo vivamansell, Kimi debe dominar estas 6 carreras con 2 o 3 victorias y podiums en las demas para poder salvar los 45 puntos que lo separan de fernando…yo aun no pierdo la esperanza pero el E20 no esta en la forma requerida para lograrlo. A estas alturas es muy difícil lograr mejoras superiores a 2 o 3 décimas y Lotus a estado mas lejos que eso… si van a lograrlo su ultima oportunidad es corea siempre que Fernando no continue ampliando su ventaja en japon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *