Ditrău: Prostia, preotul și ardelenii

A ajuns pana in San Francisco povestea cu angajatii brutariei marginalizati de satenii din Ditrau doar pentru ca sunt din alta parte si de alta culoare. Toata povestea asta da cumva substanta unor pareri pe care le exprimasem in trecut despre rasismul romanilor, dar care au fost trecute cu vederea de cei cu care discutam. Asa ca m-am hotarat sa scriu un pic despre asta, in contextul povestii de la Ditrau, acest nou “centru” al xenofobiei si rasismului.

Rasism si xenofobie sustinute de biserică

Cel mai neplacut aspect al intamplarilor de la Ditrau este implicarea preotului local, in modul cel mai negativ. Speriat de concurenta si manat de invataturile biblice crestine, el a tinut sa mentioneze ca acesti nou-veniti vor aduce obiceiurile si religia lor peste congregatia lui pioasa. Culmea, aceia care propovaduiesc toleranta si intelegerea intre crestini ajung sa fie cei care sadesc frica si ura in comunitatile pe care le conduc. Daca ne uitam cu atentie la ce povete dau preotii duminica, s-ar putea sa descoperim mai multe Ditrau-uri prin tara. Priviti in jur.

Ospitalitatea romaneasca, ardeleneasca

De cand eram mic, fiind crescut in nordul Ardealului, mi s-a spus ca suntem un neam ospitalier si prietenos cu strainii, ca ii omenim pe vizitatori si ca se simte lumea la noi ca acasa. Treaba asta se vede ca se schimba cand vizitatorii devin mai permanenti. Nu numai ca nu au fost primiti strainii din Ditrau cu bratele deschise, ci li s-a spus foarte clar ca nu sunt bine-veniti.

Oare au uitat transilvanenii despre cum grofii unguri le-au spus ca nu sunt bine-veniti in propria lor tara? Poate familiile din Ditrau au fost toate nobile sau razese de nu au prin povestile lor ceva rude oprimate de un stapanitor nemilos. Sau poate au uitat, n-au vrut sa isi aduca aminte cand li s-a ivit acum ocazia sa fie si ei, la randul lor, tartori. So much for ospitalitate.

Arest pt agitatori

Nu stiu cum sunt altii, dar daca eu m-as apuca sa organizez grupuri de agitatie sau potere in localitati impotriva unor minoritati, sunt 100% sigur ca as fi arestat. Preotii se pare ca nu au acest risc, asa ca ar fi frumos ca politia sa dea un exemplu si sa aresteze agitatorii pentru instigare la violenta, ura rasiala, discriminare si alte puncte din codul penal (art. 369, art. 369)

Double standards / Standarde duble

Am locuit in Londra pentru mai bine de 2 ani si m-am lovit acolo, la fel cum se lovesc alte sute de mii de romani, de rasism si xenofobie. Acolo, toata lumea e revoltata de cum se poarta englezii cu romanii. Mai mult, in general, in Europa de Vest, conationalii mei se revolta ca nu sunt acceptati in comunitati. Aceiasi conationali, pusi in fata situatiei Ditrau, oare ar accepta, la randul lor, alti “intrusi” care nu arata sau vorbesc ca ei?

Educație la TV

Articolul de pe Hotnews pe care l-am mentionat in primul paragraf vorbeste despre educatie. Sigurul mod eficient de a ajunge la oamenii astia este la TV. Mi-ar placea sa il vad pe Gadea si pe alt mari prezentatori/moderatori ai tarii cum dezbat subiectele astea in cheie de acceptare, ca e bine sa vedem cu lumea nu e doar alba si romaneasca, exista si alte natii si e bine sa fim draguti cu ei, asa cum am vrea sa fie vesticii cu noi cand mergem sa ne mutam langa ei ca vrem sa muncim. Asta vor si cei veniti in Ditrau. Asta vor si altii care trec prin mizerii asemanatoare in tacere, in ceva colt de tara straina in care s-au hotarat sa mearga si sa isi faca un viitor.

5 thoughts on “Ditrău: Prostia, preotul și ardelenii”

  1. Ura se trage tot din frica, frica se trage din disperare si lipsa educatiei, oamenii din tarile civilizate nu se dusmanesc intrei ei pentru motive rasiale.

  2. Ba se dusmanesc si in tarile civilizate, insa nu asa organizat ca la Ditrau, iar ONG-urile si institutiile ii apara pe cei in minoritate.

  3. Povestea prezentata aici este cu adevarat socanta si demna de condamnat. Cum este posibil ca in secolul XXI sa mai existe astfel de manifestari de rasism si xenofobie, incurajate chiar de biserica? Este un exemplu clar al unui comportament nedemn de reprezentantii crestini si educati ai unei comunitati. Imi este rusine ca oamenii nostri, cunoscuti drept ospitalieri si primitori, sa se poarte intr-un asemenea mod intolerant fata de acesti straini. Si mai grav este sa constatam cum preotul local, in loc sa propovaduiasca iubirea si intelegerea intre oameni, sa indemne la ura si discriminare impotriva celor diferiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *