Altfel de Emoticoane

Am împărțit simbolurile online în (1)ASCII art,(1.1) Emoticoane text, (2)Gyphs și (3)Emoticoane Grafice, în funcție de ordinea de apariție și complexitate. ASCII art este forma cea mai de bază de grafică, fiind formată doar din setul de 128 de caractere.

În 1881, revista Puck din SUA a publicat 4 mostre de ASCII art, semnificând bucurie, melancolie, indiferență și uimire, formate doar din linii, curbe și puncte.

ASCII sau American Standard for Information Exchange e setul de 128 de caractere afișabile de aproape toate calculatoarele. Arta ASCII a fost utilizată datorită felxibilității mediilor pe care putea fi transmisă, pe ecrane sau tipărită, dar și datorită dimensiunilor de sute de ori mai reduse decât ale unei imagini standard.

Cele mai folosite caracter pentru ASCII art – / \ | – _ = . : ‘ ` ” ~ < > ( ) [ ] servesc la construcții de linii și degradee, iar pentru fundal se folosesc cifre și litere.

Emoticoanele text sunt o particularizare a ASCII art, folosind aceleași caractere, însă coplexitatea e mai redusă.

Primul emoticon text, dacă vă vine să credeți sau nu, a fost scris de Abraham Lincon în transcrierea discursului, indicând aplauze și râsete. Asta se întâmpla în 7 August 1862, cu ocazia discursului pe tema Constuției Statelor Unite Ale Americii. Bun început pentru emoticoane.

via http://cityroom.blogs.nytimes.com/2009/01/19/hfo-emoticon/

Mai târziu, au apărut primele emoticoane text pe calculator, parte a programelor de chat, care încă nu suportau imagini în conversații. Explozia utilizării lor a fost în anii 80, cu ocazia unui mesaj intern care definea glumele cu simbolul J și L pentru mesajele care nu erau glume. Emoticoanele textualte sunt o formă de ASCII art.

O altă formă de artă în text o reprezintă așa-numitele ”glyphs” speciale, seturi de simboluri ce pot fi introduse in rețelele sociale și în programele de chat. Ele sunt mai avansate decât ASCII art, deoarece folosesc seturi de caractere de 256 de biti, în loc de standardul 128 al ASCII.

Am dat un ☎ să comand o ✄ pentru că cea veche arăta așa ✁

Fonturile cele mai celebre de glyphs sun t Wingdings, Webdings 1-3.

Pentru twitter, facebook sau alte rețele sociale, e util programul Glyphboard pentru iPhone sau Character Map în Windows. Cu ajutorul lor poți să copiezi mai multe simboluri în acelși timp, pentru a le publica.

Dacă vrei să publici text cu glyphs pe blog/website, aici – http://www.hannush.com/characterlist.php – ai o resursă de câteva mii de caractere speciale cu codul HTML lângă ele. Tot ce trebuie să faci e să copiezi codul, în loc de simbol și să îl adaugi în codul sursă al paginii.

Glyphs sunt în special utile pe Twitter, când spațiul redus de scriere te forțează să folosești simboluri în loc de cuvinte pentru a ilustra idei.

Vă doresc o zi ☼ și ✌ pe pământ.

(dacă nu vi se văd glyphs, încercați să deschideți pagina cu Firefox, Chrome sau Opera)

One thought on “Altfel de Emoticoane”

  1. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Altfel de Emoticoane -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *