Branduri ucise de criza in 2009

18713764_08b7978923_b

sursa FOTO

A trecut mai bine de jumătatea anului și n-am scris încă nimic despre criza care a afectat întreaga lume şi a creeat una din cele mai mari isterii la nivelul tuturor piețelor libere. Cel mai rău au fost lovite companiile care produceau lux, produse necompetitive sau cu cerere scăzută.

2009 a ucis o serie de nume prezente de mulţi ani printre noi şi care nu se vor mai întoarce niciodata(snif, snif). Adevărul dur este că managementul defectuos şi lipsa de inovare din ultimii ani a determinat acele produse să fie scoase de pe piaţă, cu sau fără falimentul companiei producătoare.

Una din ieşirile importante de pe piaţa Americană este Max Factor, de la Proctor & Gamble, care a decis să îşi concentreze vînzările în restul lumii, mizând doar pe Cover Girl în Statele Unite.

Microsoft a anunţat închiderea Encarta începând cu Octombrie 2009, enciclopedia offline fiind deja depreciată şi înlocuită aproape în totalitate de varianta online, Wikimedia şi nu numai. Accesul la date despre orice colţ al lumii se poate face acum direct de pe un motor de căutare, ne mai fiind nevoie de CD-uri/DVD-uri cu materialele.

Una din legendele americane, Pontiac, va fi scos din producţie în 2010. Maşina a fost mulţi ani la rând un exponent al ”macho-ului” american, prezentat mereu ca masina vedetei, bărbatului puternic şi viguros. A participat la raliuri şi curse.

Tot din industria de maşini, divizia producătoare de Hummer a fost cumpărată cu brand cu tot de către chinezii de la Sichuan Tengzhong Heavy Industry Machinery, pentru 500 Milioane de Euro. Planul lor este să construiască o versiune mai econimică şi mai ieftină a maşinii. În fapt transformă Hummer-ul în produs chinezesc 🙂

Ambele modele de maşini care au dispărut mai sus, au făcut-o şi din cauza consumului excesiv de carburant. În cazul ăsta, putem să privim asta ca un lucru bun pentru mediul înconjurător.

Smartphone-ul linux a fost şi el scos din producţie la doar 10 luni de la lansare din cauza reducerii personalului de la firma Openmoko, creatoarea gadget-ului.

Din România au dispărut următoarele brand-uri de pe vremea copilăriei mele:

Benzinăriile Shell n-au stat prea mult pe la noi; adică n-au stat suficient de mult încât să ajung să le “cunosc” şi eventual să le şi plac. Cred că aveau preţuri mai mari decât restul benzinăriilor.

Şampoanele Timotei existau într-o gamă foarte largă. Reclama era clasică, cu o tanti blondă care se spăla pe cap sub o cascadă sau aşa ceva, oricum, în natură [pentru că ingredientele erau naturale, desigur] şi deloc credibil.

“Sete-ţi spun adio, eu rămân cu Rio!” – probabil unul dintre cele mai enervante sloganuri româneşti, acesta a fost, se pare, şi foarte bine ales. Combinat cu publicitatea agresivă care li se făcea acestor sucuri, cred că au avut multe vânzări până să apară The Chemical Brothers, adică fraţii Micula, cei care au clădit imperiul European Drinks

Suc la plic. Acum 15 ani, cutia de carton era un moft, aşa că sucurile Tropicana la plic sau pungă au avut un succes enrom. Pe fiecare plic era lipit câte un pai cu care trebuia să te chinui să-l găureşti.

Aici lista poate continua la nesfârşit cu guma Turbo, Barbie, sucul Only No. 1, praful din care făceam suc – Tang, țigările Dacia(ce vremuri), napolitanele Cucurucu, Secărica – un fel de rachiu alb; Triple sec – ceva lichior care avea si ou prin el; Mastică – un fel de vodka dar in diferite arome (ceva echivalent cu Tanita celor de la European Drinks), bicicletele PEGAS, etc…
Voi ce brand-uri n-ați mai văzut pe piață anul ăsta?

10 thoughts on “Branduri ucise de criza in 2009”

  1. :)) Stiu, dar crede-ma asta o puteam face doar atunci cand eram prichindei. Acum e deajuns una si nu mai poti vorbi :)) Am patit-o eu la un seminar :DSe gasea la un singur magazin, insa am auzit ca s-a extins reteaua…ma mai interesez

  2. Cucurucu? woaaaaaaaaaaaaaaaaa…..ce bune erau :)) cu autocolante din alea de lipit pe frigiderele bunicilor

  3. Cucurucu? woaaaaaaaaaaaaaaaaa…..ce bune erau :)) cu autocolante din alea de lipit pe frigiderele bunicilor

  4. Cucurucu? woaaaaaaaaaaaaaaaaa…..ce bune erau :)) cu autocolante din alea de lipit pe frigiderele bunicilor

  5. Omuletule unele din brandurile de care vorbesti au disparut cu mult in urma nu in 2009! Altele n-au disparut. Lista e degeaba. Documentare documentare documentare.

  6. Corect, mai ales tigarile Dacia sau sucul Tang, care sunt de ceva ani disparute 🙂 Deci rectific ultimul paragraf – cu produse romanesti

  7. Tang de visine era chiar bun, nu am mai vazut prin magazine cam de 15 ani.
    Am gasit in Turcia in 2010 la o benzinarie din Gaziantep dar erau alte arome… pe cel de visine nu-l aveau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *