Transfer de la o facultate la alta

18student.xlarge1

M-am lovit zilele astea de monstrul birocratic al Academiei de Studii Economice, în momentul în care am vrut să mă transfer de la Finanțe – Bănci, la Marketing. În primul rând, în ASE nu poți să te transferi de la o facultate la alta decât dacă ești integralist, altfel nici nu stă nimeni să discute cu tine. E foarte greu să obții orice informație de la cineva, pentru că ești plimbat de colo colo și trimis la regulament, în care e prevăzut vag sau nu e prevăzut deloc vreun indiciu.

De aceea am scris ghidul Transferului de la o facultate la alta – pe modelul ASE – FABBV -> Univ. Româno-Americană – Marketing.

Cum se face?

Pasul 1 – Mergi la facultatea la care ești înscris și ceri o situație școlară neoficială. Rogi secretara să ți-o printeze și o iei cu tine.

Pasul 2 – Cu situația școlară de la facultatea ta, mergi la secretariatul facultății la care vrei să te transferi. Aici trebuie să vorbești cu secretara șefă să îți evalueze materiile care se pot echivala și să îți spună dacă transferul este posibil și care este numărul de diferențe ce trebuie date. Minimul de credite pentru un transfer în anul 2 este de 45 echivalate conform situației școlare.

Decizie – dacă te acceptă al facultatea la care vrei să te transferi, mergi la Pasul 3, dacă nu, reiei pasul 2 pentru o altă facultate de la aceeași universitate sau aceeași facultate de la altă universitate.

Pasul 3 – O dată ce ai acceptul facultății-țintă, mergi din nou la secretariatul facultății originare și depui o cerere în care specifici să ți se elibereze diploma de bacalaureat în original, situația școlară semnată de Decan, Secretara Șefă și Rector și programa analitică pe anii care se echivalează.

Pasul 4 – Mergi la direcția Diplome a universității, de unde iei formularul de lichidare, cu care te plimbi pe la toate bibliotecile, la serviciul social, cămine(dacă e cazul) și contabilitate, unde trebuie să primești o viză cu semnătură și dată, care atestă că nu ai datorii față de universitate. Sunt vreo 6-7 semnături de luat, de la caz la caz, dar durează.

Pasul 5 – După ce ai completat formularul de lichidare și l-ai depus la secretariat, mergi la casierie și plătești taxa de 20 lei pentru eliberarea situației școlare, iei chitanța și apoi te întorci la secretariat și lași chitanța. Durează 2 zile să îți elibereze situația școlară și să ți-o semneze.

Pasul 6 – Iei situația școlară ștampilată și semnată de toată lumea din josul paginii și te duci cu ea la Arhivă, ca să ridici programa analitică pe baza căreia o să îți echivaleze studiile. La Arhivă au program doar de luni până joi. Acolo trebuie mai întâi să plătești 30 Ron la casierie și să mergi să îți calculeze numărul de pagini de care ai nevoie. Pentru fiecare pagină plătești câte 1 ron la casierie, în funcție de cât ai luat.

Pasul 7 – Duci dosarul cu Diploma de Bac, Situația Școlară și Programa analitică. Aștepți începutul anului, dai diferențele și termini cu brio 🙂

Durată totală – o săptămână cu câte 2 h pe zi de umblat de colo colo.
Nevoi speciale – răbdare și baftă.

Voi v-ați lovit de mecanismul birocratic al facultății unde sunteți sau ați fost?

170 thoughts on “Transfer de la o facultate la alta”

  1. pe scurt: trebuie să aștepți până la anul și să dai admitere la Jurnalism. Sfat prietenesc: dacă vrei jurnalism, mai bine dai în București.

    A și nu-ți mai asculta părinții, nu au mereu dreptate

  2. dude foarte de folos articolul. însă acum e de gândit 🙂

    o întrebare. geografie la cluj merge? adică ştiu că e facultate, dar dacă ştii cum e pe acolo şi dacă e ok. sau unibuc?

  3. Gandeste-te ce o sa faci cu facultatea. Gandeste-te ce faci dupa. Daca nu-ti surade complet ideea, o sa iti schimbi meseria. Mai bine alegi din prima bine.

    A, si la Bucuresti se invarte cascavalul. La Cluj e mai chill.

  4. sunt facultate deja la sibiu, însă mi se pare prea pustiu pe aici…şi îmi trecea prin cap să mă mut la cluj…

    de făcut după nuş exact ce o să fac. însă am mai multe variante şi nu pot să zic că nu îmi plac…astfel nu aş fi ales geografie. însă specializarea e mai complicat de ales.

    între sibiu şi cluj sunt + şi -. fiecare are părţile bune şi rele. noh mai e până la finalul anului 1 timp destul de gândit. important să fiu integralist 😀

  5. Îți zic, dacă vrei să faci cu adevărat ceva mare, hai în București. În Cluj nu-s așa de multe oportunități.

  6. vreau sa ma transfer de la stiinte politice bucuresti la stiinte politice timisoara..e posibil sa primesc transferul?

  7. @Alecsandra depinde daca ai restante sau nu, daca materiile coincid, daca esti an terminal, etc.

  8. sunt la master anul 1 si as vrea sa ma transfer de la craiova la severin, unde e aceiasi specializare si apartine tot de craiova. se poate din semestru’2 chiar dak am 1 restanta?

  9. Vreau sa ma transfer de la IPA din Suceava la IPA in Bacau si as dori asta din semestrul 2 ..e posibil sa ma transfer ? Si mai e o problema am restanta ..

  10. eu vreau sa ma transfer de la UCDC , [CANTEMIR ] , DREPT, niste insetati de bani, pe o lucrare de nota 9 iei 4, pe una de 10 iei 5, lucrez in presa, ma bucur ca am aflat care e situatia pentru ca o sa pape numai reportaje , este raiul dobitocilor care nu citesc lucrari si dau note, o sa renunt la drept daca nu ma pot transfera si aici tot NU RAMAN, nu mergeti la UCDC daca nu sunteti bilionari ! am convins o grupa intreaga sa ne transferam …..in alta parte, jos profii terminati dupa bani

  11. Eu as vrea sa ma transfer de la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj la ASE in Bucuresti … problema mea este ca voi avea o restanta … este posibil sa iau examenul in toamna si sa ma pot transfera dupa aceea?
    Iti multumesc anticipat!

  12. sunt studenta la universitatea buc,sectia lma,am terminat anul 3 iar de 2 ani repet si repet semestru de gratie,practic ma chinui sa intru in licenta din cauza unor nenorocite de restante la italian si niste nenorociti de profi..banuiesc ca nu ma pot transfera la o particulara nu?nu mai stiu ce sa mai fac..

  13. @alma poti sa incerci. Daca ai toate celelalte examene luate, ai mari sanse sa reusesti.

    @natalia daca astepti pana in toamna, o sa poti sa te transferi abia la anul.

  14. am restu examenelor luate dar mai am 5 restante cu care ma chinui de 2 ani sa le iau si nu ma trec…pt a-mi putea da licenta

  15. fa-ti dosar de transfer. o sa te duca in anul 2, cel mai probabil, la particulara, dar macar stii ca termini in 2 ani garantat 🙂

  16. crezi ca se poate aproba transferul avand in vedere restantele? transferul trebuie facut pe aceeasi specializare nu?

  17. depinde cate materii/credite ti se echivaleaza, pentru ca in functie de asta te trece intr-un an sau altul. Intreaba la secretariatul facultatii la care vrei sa te transferi, ei o sa te ajute mai departe.

  18. Multumesc! si..inca o intrebare transferurile se fac acum sau doar in septembrie octombrie la inceputul anului? cred ca gandesc prea departe sa mi se aprobe transferul acum direct in anul 3 si sa pot da si licenta tot acum..:)

  19. cand am incercat eu, se faceau in vara. Cel devreme la anul o sa poti da licenta, daca ti se echivaleaza tot.

  20. Sunt studenta la stiinte econoice la UAIC in Iasi si vreau sa ma transfer la Bucuresti la Dimitrie Cantemir..se poate fara sa pierd anul de studiu?:-s

  21. Hey!Am citit articolul tau si mi s-a parut un proces destul de complicat dupa cum l-ai descris tu aici avand in vedere ca mie mi s-a spus ca trebuie doar sa cer doua foi de transfer de la secretariatul facultatii semnate de catre decan si rector si o situatie scoalara cu care sa merg la ei.Sunt studenta in anul 1 la lma in Sibiu si vreau sa ma transfer in Timisoara la UVT din anul doi.Am trimis un mail secretarei sef de acolo care mi-a spus ca e posibil si sa ma prezint cu actele astea in 15 septembrie cand se fac transferurile.Insa problema mea e ca am tot auzit ca nu stiu ce profesoara nu o sa-mi dea dosarul pentru ca daca m-as transfera s-ar defiinta si chestii de genul asta.Totusi, intrebarea mea e, crezi ca este posibil asa ceva?I mean, ce legatura sau putere de decizie pot sa aiba profii in situatiile astea?si inca ceva, eu am intrebat o pe tipa de la Tm daca o sa ma pot muta tot la buget(sunt prima , sunt integralista, nu vad care ar fi problema) la care ea mi-a spus ca doar daca cei de la Sb ma lasa sa ma mut cu loc cu tot.Ai idee daca exista un regulament legat de asta?Multumesc tare mult!

  22. buna, am cercetat conditiile de intrare intr-o universitate portugheza, insa ar fii necesar sa refac examenele nationale(sa dau BAC-ul portughez de data asta) ceea ce mi se pare o ironie. In schimb, intentionez sa ma intorc in tara, sa ma inscriu intr-o universitate ca apoi sa incerc un transfer la universitatea din Portugalia.Cei care au experienta unui transfer.. care credeti ca ar fii perioada ideala pentru efectuarea unui transfer(trecerea dintre semestre, trecerea in anul 2.. ?..) Bafta multa 🙂

  23. Salut Titus, as dori sa-ti cer opinia in legatura cu un posibil transfer de la ASE anul 1 la master la Marketing la un master similar la R-A. Am vreo sansa daca am 1 restanta sa cer foaia matricola si sa plec cu ea ? Sau e musai si pentru un transfer la alta facultate particulara ( sau oricare alta )sa fiu integralist in primul an de master ?
    Mi s-a pus pata pe ei grav. Ideea e ca vreau sa plec cu orice pret de la masterul lor pentru ca nu potriveste cu “stilul meu de viata”(munca 8h/zi) in ideea ca sunt pretentii prea mari ( mult prea mari pentru cat ofera ei ) si daca am vreo sansa, sa zicem iau o restanta ( sau cate am ) acum in vara si devin integralist , mai am timp / mai pot sa ma inscriu la R-A pana la sfarsitul anului acesta, sa nu pierd un an , asta chiar ar fi foarte trist.

  24. Salut Titus. Sunt si eu in anul I, la drept la o facultate privata din tara si as vrea sa ma transfer la UBB, tot la drept. Daca ma apuc de tot procesul birocratic la sfarsitul lui iuniei (cand termin si cu ultimul examen aici) este suficient de devreme? Logic, nu pot mai repede fiindca doar pe la mijlocul lui Iunie termin cu examenele asa ca doar atunci pot cere o situatie scolara clara de la secretariatul universitatii private sa le-o arat celor de la ubb-cluj. Deci, e destul de devreme (avand in vedere ca in regulament specifica clar momentul: “după încheierea situatiei scolare a anului de studii în care este înscris la momentul solicitării
    transferului.” si mai zice ca TRASNFERUL este
    prevăzut înultima decadă a lunii septembrie”)? Si, inca ceva: Daca am fost la fara taxa (fiindca am avut medie mare la bac) in anul I, astia de la facutlatea privata, in cazul unui transfer, ma vor pune sa platesc anul ce l-am facut la ei?(Goodness gracious me (!), i hope not:( ) Sper sa ma poti ajuta. Merci. Si inca ceva in plus: daca stie careva…cat COSTA transferul de la o universitate la UBB (sau cui platesc transferul – si universitatii de la care plec si la care merg?? )? Multumesc! (Scuze de capslock – am vrut sa sara in ochi, nu strig, deci:) NUmai bine la toti si succes in tranferari, guys!! )

  25. @Liviu nu stiu procedura de transfer pentru master, cel mai bine e sa mergi la ambele secretariate si sa afli ce si cum.

    @andrei de ce vrei sa treci prin tot calvarul asta de transfer? Mai bine termini univ privata, pentru ca nu mai conteaza ce scrie pe diploma aia, oricum practica nu se pupa cu ce faci la scoala, nici macar in drept 🙂 Te costa actele(depinde de fiecare facultate cat au pus pretul pe foi matricole, eliberari de documente). In rest, nu stiu daca o sa te puna sa platesti altceva sau nu. Traim in Romania, asa ca nimic nu e sigur sau simplu

  26. Salut am si eu o problema, vreau sa ma transfer de la o universitate la alta la acelasi profil sunt in anul 1. Motivul este ca ma am chiar ffff rau cu rectorul sunt pe punctul de a fi exmatriculat astept un raspuns cat mai repede!

  27. salut.
    Sunt in anul 1 la UPG-Ploiesti la fara taxa.
    Este vreo sansa sa ma pot reinscrie in anul 1 (tot la UPG, dar la alta fac), si tot la fara taxa?
    Multumesc

  28. @marius rectorul/decanul facultatii trebuie sa iti aprobe transferul, asa ca nu prea ai sanse.

    @ionut nu

  29. buna vreau sa ma transfer de la UPB la o lata fcultate deoarece nu mai am cum sa imi finalizez anul 4 si sa imi dau licenta(din cauza programului de la munca,acum a-si vrea sa stiu la ce facultate pot sa m atransfer si dac se pate profilul meu este Inginerie Economica

  30. @Andreea cred ca e mai simplu sa iti iei concediu o luna, sa inveti, sa dai licenta, decat sa intri in sistemul de transferuri. Vezi la facultatile private, poate acolo se poate, in regim ID

  31. buna …lamuriti-ma si pe mine ma pot transfera daca sunt in an terminal ..am fost la secretariat si acolo miau comunicat ca nu ma pot transfera …dar eu mam mutat in bucuresti ….ce naiba trb sa fac unde sa ma duc sa vb si cu cine…help me:(((

  32. daca esti integralista, poti, daca nu, nu prea. Trebuie sa vorbesti la facultatea de la care pleci, ca sa vorbeasca la facultatea la care mergi si sa se inteleaga intre ele. Se poate, exista baza metodologica pt asta.

  33. pai problema este ca astia de la fac unde sunt ma trm la cei din bucuresti sa le aduc avizul mi-au zis ca semnetura imi da dar numai ca nu pot ca trec in anul 4..sunt integralista …cred ca mai bine o sa ma duc sami iau situatia scolara si sa ma duc in bucuresti la universitate sa o prezint si dupa daca sunt acord sami dea avizul .nu stiu cum sa fac..:(

  34. In niciun caz de transfer nu poti sa treci in anul in care ar trebui sa fii. Pierzi 1 an, in orice situatie

  35. pai eu asta vroiam sa stiu.mi se pare absurd ca trb sa fac inca o data anul 3 ….nu pot sa cred esti sigur ca nu ma pot transfera in anul 4:(

  36. Sunt foarte sigur ca nu ti se vor echivala integral examenele, deci n-ai cum sa treci direct in anul 4. Sistem romanesc, flexibilitate redusa.

  37. dar am inteles ca ma pot transfera in anul 4 iar diferentele care le am de dat sa le dau pe parcursul anului adica ma pot duce la cursuri si lab cu cei de anul 3….asa mia spus prodecanul facultatii…acum am auzit asa de multe versiuni de nici nu stiu ce sa cred …si mai rau este ca ma duc si bat la usile lor si nu au sami dea nici un raspuns ….pentru ca nici eu nu stiu cum decurg lucreurile …este jalnic ….dar asta ma face sa fiu si mai ambitioasa …ESTE JALNIC!!!!

  38. “In niciun caz de transfer nu poti sa treci in anul in care ar trebui sa fii. Pierzi 1 an, in orice situatie”
    Eu ma transfer in Timisoara din Sibiu din anul 1 in anul 2:)deci se poate;)

  39. Pana acum a fost destul de simplu.Bine, eu nu m-am complicat, m-am dus direct la rectorul universitatii care m-a pus in legatura cu profesorul care se ocupa cu problemele studentesti.El mi-a explicat tot ce am de facut, a fost foarte amabil si chiar mi-a zis ca am tot dreptul sa ma mut si nu are nimeni ce sa-mi zica.A trebuit sa fac o cerere catre doamna decan intai cu care m-am dus la ea sa o semneze dupa care am dat-o mai departe rectorului si acum astept raspunsul.profesorul acesta mi-a zis ca e foarte bine sa incep de pe acum demersurile pentru ca e un proces indelungat dar se poate.Pe langa cerere am atasat cateva documente doveditoare pentru motivele transferului meu.Dar revenind la afirmatia ta, nici nu mi-a pomenit macar ca ar trebui sa repet anul 1 sau ceva.Plus ca am vb si cu cei de la TM si mi-au zis ca intru direct in anul 2 si bineinteles dupa ce se face echivalarea va trebui sa dau diferentele.Cam asta e tot.Poate se mai complica in toamna dar macar am acordul decanului deja si cererea mea e deja la rector, so nu ma ingrijorez prea mult.

  40. pai la mine prb este ca decanu de la mine de la facultate numi semneaza pana numi dau avizu cei de la bucuresti …am sa ma duc si eu la rector sa vb cu el…si ce acte doveditoare ai?

  41. Pai depinde care este motivul pentru care te muti tu.Eu de exmplu in Sb platesc chirie si ma mut in Tm pentru ca acolo e fratele meu la facultate si stam in apartamentul unei matusi plecate in America, prin urmare nu platim chirie.Si ca sa dovedesc asta mi s-a cerut actul de proprietate al locuintei din Tm.Sau:declaratie de la fratele meu ca nu are nici o sursa de venit.Tatal meu de ex e operat si nu are voie sa lucreze momentan=>am si de la el actul doveditor ca a facut operatia si ca nu ii mint.Deci depinde de fiecare caz in parte.

  42. Salut tuturor!

    Mi-am depus dosarul la FEAA si am intrat la buget/zi.Problema este ca nu mai vreau sa fac facultatea asta.Initial am vrut sa dau la Medicina,insa am avut probleme de tot soiu.Nu mai conteaza!
    Intrebarea mea este: imi pot retrage dosarul inainte de inceperea faucultatii?
    Intrebare 2: (nu am inteles treaba cu transferu`…so here we go!) Daca anul I il faci la FEAA si ai o situatie buna (ramai la buget,n-ai restante),in anul II cand vrei sa te tranferi (la medicina-dai examen de admitere,tot tacamu`)vei plati facultatea?Sau aici e vorba de nota pe care o iei la examen-media admiterii cu care vei intra in facultate?
    Sunt foarte suparata,dar nu am de ales!
    Multumesc pentru intelegere!

  43. @vane da, poți să îți retragi dosarul, însă dacă te transferi, din câte știu eu, trebuie să treci la taxă măcar un an, după care, dacă ai medie, urci iar la buget

  44. Hey!
    @Titus..pe mine daca ma lasau sa ma transfer ma transferam cu tot cu loc, adica cu locul de la buget.Asa mi s-a spus de la rectorat.Insa traim intr-o tara de cretini carora le pasa doar de banii ce merg in buzunarele lor asa ca nu mi-au aprobat transferul:)

  45. Mda, știu senzația cu neaprobatul transferului. Îți vine să îți bagi picioarele în el de sistem

  46. buna!
    anul acesta am intrat la economie/ASE , FAIMA/POLI si calculatoare/pitesti toate la buget!
    toata lumea stie fenomenul de la ASE cu 9000 candidati!eu am vrut CSIE insa am intrat la a 2 a optiune media mea fiind 8,67(pt ase)…deoarece n-am reusit la ceea ce vroiam, adica csie m-am inmatriculat la FAIMA de teama de a ramane fara loc si deoarece acolo obtin mult mai usor camin eu fiind din provincie( la ase am intrat a 130/205 si se acorda camin doar in proportie de 60% si imi era ff greu sa ocup un loc)!Deci in mare parte se pot intelege motivele mele…
    Dupa inmatriculari, la ASE situatia finala aparea altfel,ultima madie de admitere la CSIE fiind de 8,66 deci as fi putut intra!

    Intrebarea e ce sanse am sa mi se echivaleze cursurile sa ajung la CSIE daca se poate tot la buget?

    pot sa fac ceva inainte de inceperea anului scolar?ce ma sfatuiti?
    care este mai buna!?
    ce stiti??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *