Adevarul despre adolescenti si Twitter

Acum ceva vreme în urmă, am scris că în România nu sunt mai mult de 5% adolescenți pe Twitter(adică 13-18 ani). Între timp, lumea din online s-a mobilizată să afle răspunsul real și definitiv la întrebarea care a generat multe controverse:

”Adolescenții stau pe Twitter?”

Înainte să intru în pâine cu articolul ăsta, vreau să stabilesc ceva de la început. Există un grafic care a urmărit evoluția principalelor grupe de vârstă pe Twitter și care poate fi folosit să demonteze argumentația e mai jos dacă e privit singuri și superficial:

f sursa businessinsider.com

Pe grafic, putem să vedem cum grupele de vârstă 12-24 și sub 11 ani au crescut din punct de vedere al accesărilor Twitter în ultima vreme, pe când toate celelalte grupe au stagnat sau au scăzut ușor. Graficul este datat pe 26 August, deci e destul de proaspăt. Faptul că grupele de vârstă despre care am zis mai sus au atins comScore 121, înseamnă că au fost cu 21% mai mulți între 12-24 de ani pe Twitter, ca pondere din numărul total, decât ponderea grupei 12-24 pe întreg internetul.

Defalcând mai departe scorul, culmea e că procentul de 21% în plus nu e alimentat de cum aș fi crezut inițial, adică de grupa 18-24, ci de grupa 12-17 ani, care a obținut 118 puncte la analiza comScore. Mai mult, s-a demonstrat că adolescenții accesează Twitter cam de 5,2 ori pe lună, spre deosebire de grupa 25-44 ani, care vizitează același website de 5 ori pe lună.

Adevărul despre adolescenții pe Twitter arată însă total diferit decât se vede din graficele de mai sus, care spun doar de bine și nu lasă loc îndoială că Twitter va fi adoptat de către adolescenți.

Nimic mai greșit.

eventually_account

83% din cei care au participat la studiul din SUA nu cred că își vor face cont pe Twitter vreodată. Destul de trist pentru aplicația de 140 de caractere.

Una din obiecțiile argumentațiilor anterioare ar fi fost costul mare al planurilor tarifare de SMS și de internet pe mobil, precum și a unor terminale care să suporte aplicații de Twitter. Studiul a vizat și verificarea obiecției, pe care a demolat-o complet:

text_messaging_charges

peste 90% din cei care au răspuns spun că oricum nu ar folosit Twitter, chiar dacă ar fi mai ieftin. de pe mobil să o facă.

Hai să vedem mai întâi care sunt motivele adolescenților care nu folosesc Twitter.

36% din ei au zis că e ”lame”
18% au zis că nici prietenii lor nu îl folosesc(probabil că tot din motivul de mai sus)
iar 16% nu îl înțeleg

Restul obiecțiilor îi frizează inutilitatea pentru adolescenți, în comparație cu facebook/myspace/hi5 sau alte rețele similare, care le dau posibilitatea să scrie și un status update pentru prieteniilor.

Cel mai frecvent, adolescenții au descris Twitter ca fiind:

– nu pentru ei
– pierdere de vreme
– lipsit de sens
– plictisitor
– prea mult de muncă
sau pur și simplu pentru geeks

Tipul ăsta de rezultat era unul de așteptat, pentru că adolescenții vor căuta mereu lucrurile ușor de înțeles și de adoptat. Twitter are multe bariere de care trebuie să treci înainte să devină un obicei.

Totuși, de ce folosesc adolescenții Twitter(cei puțini care îl chiar folosesc)?

Păi să vedem:
– spun tuturor ce fac în acel moment
– urmăresc vedetele preferate
– îi ține la curent cu știrile
– țin legătura cu prieteni
– se exprimă

Pe ultimele locuri se află flirtul și datiungul, motiv pentru care probabil adolescenții ocolesc Twitterul. Noi, restul utilizatorilor de Twitter mulțumim că nu avem de a face cu ”Ce faci, pisi” pe Twitter, pentru că dacă vroiam asta, stăteam pe contul de Hi5 și dădeam ”Five”-uri și comentarii la poze.

Mie mi-a luat 3-4 luni să îi înțeleg valoarea pentru mine, pentru că nu îl foloseam suficient de des și nu îl legasem de un mecanism de beneficii. Practic, Twitter, cel puțin din punctul meu de vedere, e un instrument foarte bun de promovare online a blogurilor, aflarea de informații noi, știri, evenimente, de cunoaștere a unor oameni noi.

Până să ajungi să vezi beneficiile de mai sus trebuie să:
1. găsești oameni interesanți ca să îi urmărești
2. să fii urmărit la rândul tu
3. să înțelegi de ce 140 de caractere sunt suficiente ca să transmiți un mesaj
4. să scrii chestii cu adevărat interesante pentru mai multă lume decât tine și 1-2 prieteni
5. să înțelegi că Twitter e un flux, în care intri din când în când, neavând prea multe obligații de a citi ce a u scris alții cu câteva ore în urmă.

Studiul a fost făcut de cei de la myyearbook.com, toate datele statistice provenind de acolo, pe un grup de 20.000 de respondeți, din Statele Unite.

2 thoughts on “Adevarul despre adolescenti si Twitter”

  1. Site-ul ăsta e un blog, de-a dreptul și nu am zis nicăieri că e pentru adolescenți. E un blog personal, în care vorbesc despre social media, publicitate și ceva marketing online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *