Da, am fost plecat la mare, unde mi-am regăsit un pic din ceea ce mi-era dor. Noaptea autentică de vamă(care se întinde și se îmbină cu răsăritul). Dar nu despre asta vreau să vorbesc, doar aveam nevoie de o introducere(sau dicere, cum era să scriu, în italiană 🙂 ), ca să justific haotismul așternut în modul în care public mai nou, noaptea târziu.
Ca să pot scrie am nevoie de 3 lucruri – chef, inspirație și energie. Mai nou, am văzut că ingredientele se aliniază perfect noaptea. Fereastra mea de creativitate/productivitate s-a cam mutat după căderea nopții din cauza căldurii, în principal, dar și din cauza faptului că pot să mă apuc de treabă după ce îmi tratez mintea cu niste ore de prieteni, relaxare și socializare. Chiar dacă ajung la 11-12 acasă, chiar dacă am plecat praf de la birou, tot găsesc energie noaptea să creez. De cam 1 an nu am prea exploatat constant fereastra, ci mai degrabă am încercat să o mut, în timpul zilei, ca să performez când trebuie.
Evident că nu mi-a ieșit decât pe jumătate, n-am mutat nimic, doar mi-am deschis o fereastră nouă, mai mică decât cea de noapte, dar suficientă cât să pot performa pe campanii, idei și texte.
Fereastra asta de noapte mi-o recunosc în momentul în care dau drumul la lista de ”Favourites” de pe Youtube și soluțiile încep să curgă, chiar dacă m-am luptat cu problema respectivă ore întregi înainte. E acel impuls de care ai nevoie să mergi mai departe chiar dacă îți venea să dai cu taskul de pământ și să o declari moartă și îngropată. Cred că fiecare dintre noi are câte o fereastră din asta și că și-o poate găsi, exploata și crește.
Vroiam să dau un link(pentru further reading) spre un articol găsit pe Google care vorbește despre fereastra de creativitate(că doar nu am fost eu singurul care s-a gândit la asta), dar nu sunt de acord decât parțial cu ceea ce se scrie despre fereastră și modul în care trebuie să o exploatezi, așa că îl dau doar cu jumătate de gură 🙂
Depinde foarte mult de la om la om cum exploatezi creativitatea – de exemplu eu am nevoie de gălăgie în fundal(nu, nu tot timpul, de exemplu dimineața lucrez bine în liniște) – mașină de spălat, TV, muzică.
Vrei să îți găsești fereastra? Experimentează, schimbă momentele în care faci diverse activități, vezi care e momentul în care dai randament maxim.
Cum si eu lucrez noaptea si ziua si noaptea…am descoperit lucruri din astea nebanuite cu momente bune si momente mai putin bune. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa se asculte mai mult. Eu am observat ca functionez excelent in ritm alert, de stres chiar, pe ultima suta eventual.Atunci triez, adun, reusesc sa fiu creativa, dar si practica. Dar cum spui si tu trebuie testat si testat.