Cum ar fi lumea fara publicitate?

Am pus semnul de întrebare în titlu pentru că nu îmi pot imagina o lume bazată pe mecanismele de piață liberă în care publicitatea nu există. Ca să pot răspunde la o asemenea ipoteză, trebuie să stabilesc ce face publicitatea.

Rolul publicității

Publicitatea are un rol social foarte bine definit – ea ne ajută să ne dăm seama care produs e mai bun pentru noi și de ce. Ăsta cel puțin ar trebui să fie rolul ei primar și vital, din punctul de vedere al consumatorului.

De cealaltă parte, din punctul de vedere al companiei, publicitatea are rolul de a prezenta produsul prin avantajele lui competitive în relație cu alții sau de a crea o nevoie pentru un produs care rezultă o problemă sau crește gradul de confort al consumatorului.

Cum s-a distorsionat rolul?

Unii au înțeles prost publicitatea și au început să manipuleze consumatorul și să îl împingă spre produse de care nu are nevoie sau care nu sunt cele mai potrivite pentru el. Treaba asta merge o dată, de două ori, hai de trei, după care produsul dispare, fraierii rămân, facem un rebranding și o luăm de la capăt.

Cum ar arăta lumea fără publicitate?

Ar dispărea cu siguranță multe dintre inovațiile pe care le vedem acum în materie de IT, comunicare, produse de curățare, mâncare, electronică, construcții, etc.

Ar dispărea producția în masă, fabricile, uzinele producătoare, lanțurile de distribuție.

Ar dispărea mare parte din joburile actuale, în toată lumea.

Pe de altă parte, ar dispărea viciile comerciale(alcool, țigări, droguri, jocuri de noroc, prostituție, etc.). Probabil că ar apărea rapid altele să le înlocuiască.

În schimb, ne-am confrunta cu o localizare extremă a produselor și a producătorilor – pentru că nu s-ar mai comunica ce chestii produc ăia în Ungaria sau în Bulgaria, așa că trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Diversitatea ar fi minimă, pentru că ai avea acces doar la ce produse ai în imediata apropiere, de restul nu ai ști nimic. S-ar crea prăpăstii între grupurile de oameni, în funcție de produsele la care au acces.

Publicitatea, fie că ne place, fie că nu, susține modul de viață pe care îl ducem acum. Mare parte din inovații s-au produs pentru că unii au vrut să fie mai buni decât alții și să se poată promova ca atare.

Publicitatea și comunicarea, în general, au dus la luptele constructive de idei între producători.

Concluzie: Lumea ar fi mai tristă și mai săracă fără publicitate.

Leapșa primită de la băiatul cu reclame tv. O dau și eu mai departe, oricui dorește să mă susțină sau să mă contrazică

11 thoughts on “Cum ar fi lumea fara publicitate?”

  1. Pingback: Cum ar fi lumea fara publicitate? - Ziarul toateBlogurile.ro
  2. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Cum ar fi lumea fara publicitate? -- Topsy.com
  3. Complet de acord, dincolo de celelalte argumente, publicitatea plătește multe din serviciile de content pe care le folosim zilnic.

  4. Poate vei afla raspunsul la aceasta intrebare daca vei inventa un fel masina a timpului. 🙂 Imi aduc aminte o faza ciudata dintr-un film, in care un tip din 1700 ajunge in prezent si trebuie sa filmeze o reclama la un soi de unt care are gust de cauciuc si nu intelege de ce ar minti cineva publicul privind calitatea lucrului ce trebuie sa fie vandut. Publicitatea e buna, insa interesele din spatele ei sunt diverse. La urma urmei, realitatea nu e niciodata ceea ce pare a fi, nici chiar cea prezentata la tv, chiar si prin reclamele pe care le vedem, care, descompuse in detalii marunte, te-ar face sa renunti la multe lucruri, inclusiv la vizionarea lor, pe viitor. Una peste alta, m-ai facut sa-mi fie dor de un eveniment de genul “Noaptea devoratorilor de publicitate”, unde nici acolo nu vedeam reclame autohtone reusite. 🙂

  5. Publicitatea e bună atunci când leagă consumatorul de un produs de care o să fie mulțumit.

    Faza ciudată de care zici tu e un caz de care nu vrei să te lovești, ca publicitar – un produs prost.

  6. Pingback: Titus Blog » Cum ar fi lumea fara publicitate? | BLOGUL MEU
  7. O regula de baza pentru cineva care vrea sa scrie despre cat de corect sau incorect vorbesc/scriu oamenii din PR (zic eu)… In rest, foarte interesant blogul tau!Felicitari!

    Si regula este…

    din punct de vedere+adjectiv
    din punctul de vedere al+substantiv

  8. @Roxana am corectat, merci. Nu tin sa imi fac un obicei din a corecta oamenii de PR, insa regula e foarte buna. Cred ca o uitasem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *