Ce aveau in comun Marlboro si ING Bank

E simplu.

Se ia un domeniu web pe .ro, și anume: http://marlboro.ro și un brand mare, bancar, respectiv ING Bank, o bancă dragă mie, dar pe care nu ezit să o sancționez pentru derapajul ei(sau al agenției). E păcat ca o idee creață a unui om de la dezvoltare web să cauzeze câteva apariții negative la PR, doar pentru că a încercat să ajute.

Dacă ideea a venit de mai sus și a fost asumată de șefi, atunci e cu atât mai grav pentru ei. Folosirea de mărci înregistrate contravine regulilor WIPO(world intellectual property organisation), iar domeniile respective pot fi preluate de la roTLD de către deținătorul de drept.

Povestea sună așa – intri pe www.marlboro.ro și treci de avertizarea browserului. Aștepți să se încarce și….

Surpriză, ajungi pe un site ING. Dubios, nu?

Între timp, au scos site-ul(după ce am trimis ce trebuia la cine trebuia), însă ar trebui să rămână în istorie gafa asta, poate, poate nu o să mai vedem repetându-se în lunile/anii următori.

Ce alte exemple similare mai știți? Eu mai dau vodafoneromania.com(tot așa, trebuie să treci de avertizări).

12 thoughts on “Ce aveau in comun Marlboro si ING Bank”

  1. zici? marlboro.ro apatine philip morris, de multa vreme, deci in niciun caz nu poate fi vorba de folosire fara drept a unei marci inregistrate…

  2. Atunci cum explicam screenshoturile si redirectionarea catre website-ul ing? Cum comentezi?

  3. Probabil s-au inteles cumva, chiar crezi ca e greu? Publicitatea la tutun e extrem de restrictionata prin lege, deci ei oricum nu puteau folosi domeniul. Pentru explicatii oficiale, ce-ar fi sa te adresezi PR-ului lor, ca poate comenteaza cineva?
    Oricum, scapam mai usor de toata discutia asta daca inainte sa scrii articolul faceai un search scurt pe rotld, ca vad ca vrei sa pari ca te pricepi…

  4. drăguță, am făcut, doar că n-am păstrat datele. Am și vorbit cu cine trebuie de la ei(că doar așa s-a rezolvat fără probleme), încă înainte cu mult de a scrie articolul ăsta.

    Nu fii condescendentă. Nu-ți stă bine.

  5. dragutule, cercetarea aia simpla despre care ziceam da si data de la care un domeniu apartine cuiva. in cazul marlboro.ro, acesta apartine philip morris de prin 2003. asa ca ma tem ca meritele asumate de tine sunt pur si simplu false. asta ca sa fiu in continuare condescendenta. deci, pe viitor poate citesti mai bine datele si le acorzi ceva mai mult credit cititorilor tai – intamplatori, ca mine, sau nu, fara sa le insulti inteligenta cand iti demonsteaza, documentat, ca gresesti.

  6. Domain Info
    Domain Name: marlboro.ro
    Registrar: CSC Corporate Domains
    Registration Date: 2003-07-10
    Nameservers:
    ns2.rackspace.com
    ns.rackspace.com
    Domain Status: OK

    CSC Corporate Domains – With our more than a decade’s worth of experience as an ICANN-accredited registrar, we’ll comb the Internet for available domains, alert you to new and potentially infringing name registrations, and advise you on the best way to claim and defend your company’s online assets. CSC offers:

    more than a decade’s worth of experience as an ICANN accredited registrar
    registration, renewal, and modifications in more than 700 extensions in all available generic Top-Level Domains (gTLDs) and country code Top-Level Domains (ccTLDs)
    registration for all Internationalized Domain Names (IDNs) in China and the European Union
    industry-leading cybersquatting and typosquatting protection
    dedicated, one-on-one support for every client
    24/7 emergency assistance

    Deci nu ai de unde să știi că PH e deținătorul din 2003, pentru că o firmă de domain management a intermediat afacerea.

    Pe de altă parte, în 2006 se pare că s-a decis transferarea domeniului către PH Elveția – http://www.banisiafaceri.ro/exclusiv/afacerile+cu+domenii+pe+internet+sunt+banoase

    N-am încredere foarte mare în sursă, însă e singura informație concretă pe care am găsit-o. Nu știu dacă s-a și pus în aplicare decizia. S-ar părea că nu – nu cred că PH ar fi admis o asemena gafă pe unul din brandurile Flagship. Ești de acord cu mine?

  7. registrar e altceva decat domain holder, dupa cum sunt sigura ca stii. iar in cazul asta domain holder este, din 2003, PM din Elvetia. indiferent de registrarul care intermediaza, data care apare in extrasul rotld e cea de la care detinatorul (nu registrarul) detine domeniul.

  8. De unde știi că e PM din 2003? Pe Rotld apare doar data rezervării domeniului de către intermediar. Holderul se poate transfera în condițiile în care se încalcă regulile WIPO.

    Hai să vedem ce zice și ING-ul, am vorbit azi cu agenția lor de PR.

  9. sa-ti spun un secret: pe site la wipo e o lista cu toate numele transferate de ei. si rotld are (sau cel putin avea) linkuri catre listele de la wipo cu domenii transferate. marlboro.ro nu este printre ele.
    e adevarat ca a existat un transfer pentru acest domeniu, dar a fost facut direct de ici, fara implicarea wipo. informatia a fost candva pe site la rotld, nu stiu daca mai e disponibila.
    cat despre data care apare in extrasul rotld, asta e data de la care aceasta apartine detinatorului actual. desigur, daca nu ma crezi, poti verifica la ei direct.
    oricum, sunt curioasa ce zice ing-ul, zi-mi si mie te rog cand afli.

  10. O să pun pe blog. Până atunci, dacă mai găsești ceva, feel free two share 🙂

  11. Tin sa te dezamagesc putin… totul cred ca a fost o eroare a unui sysadmin.. :D

    # host -t NS marlboro.ro
    marlboro.ro name server ns.rackspace.com.
    marlboro.ro name server ns2.rackspace.com.

    # host -t NS loializare.com
    loializare.com name server ns2.rackspace.com.
    loializare.com name server ns.rackspace.com.

    # host ing.loializare.com
    ing.loializare.com has address 89.234.14.227

    # host marlboro.ro
    marlboro.ro has address 89.234.10.22

  12. Nu mă dezamăgești deloc. Deci e un #fail tehnic, după câte zici tu aici. Eu l-aș da afară pe ăla care l-a produs.

    Totuși, vreau să aud și răspunsul de la ING despre treaba asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *