Prin ianuarie am scris un articol despre cum să te angajezi cu ajutorul profilului de Linkedin, care e, din punctul meu de vedere, cel mai important CV online. Dar un CV nu e niciodată complet fără o scrisoare de intenție foarte bine scrisă.
Nu, nu vorbesc aici de mizeriile alea pe care le iei cu copy-paste de pe site-urile de recrutare, ci despre niște texte bine redactate, personalizate și cu obiective clare în minte. Genul de scrisoare de intenție care face omul de la resurse umane să își cheme șeful repede, să îți citească scrisoarea cu voce tare în birou și să zică: ”băiatul ăsta/fata asta știe ce vrea!”.
Am găsit, cu destul de mare ușurință, cele 3 caracteristici ale scrisorii de intenție făcută cum trebuie. Ele sunt lungimea, delimitarea interesului față de job și rezumarea abilităților pentru jobul pentru care candidezi.
Dincolo de caracteristicile de mai sus, vreau să vorbesc un pic din experiența mea personală cu scrisorile de intenție. Cred că primul lucru pe care l-am înțeles și care m-a ajutat cel mai mult în toată treaba cu căutatul de joburi a fost că scrisoarea de intenție e deja primul email pe care îl trimiți HR-ului.
Acolo îți exprimi niște prime intenții de a te angaja în compania respectivă. Trebuie să fie obligatoriu personalizat, adresat persoanei din spatele ecranului, nu ”dear Sir/Madam”. Așa treci de Trash/Spambox. Apoi, în corpul mailului trebuie să scrii cât mai puțin lemnos și cât mai natural și mai sincer – ”îmi place de compania voastră și cred că m-aș potrivi să vă ajut să vă atingeți obiectivele de business”.
Dacă începi așa, ai mari șanse să te vezi cu ei la interviu. Înainte de interviu, ți se va cere acea fatidică scrisoare de intenție. Aici e momentul în care ieși din turmă sau pierzi teren. Ieși din turmă dacă scrii ceva personal, creativ, personalizat, specific pe job, persuasiv și inteligen. Ah, și obligatoriu trebuie să fie corectă(gramatical), altfel te discreditează.
Care ar mai fi câteva lucruri notabile din scrisorile de intenție pe care le-ați scris?
p.s. dacă ți-a plăcut articolul și vrei să te duci în Malta, click aici – concurs Revista Flacăra.
In atentia Departamentului Resurse Umane,
Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul de ….
Profilul si reputatia firmei dumneavoastra m-au determinat sa aplic pentru ocuparea acestui post, avand convingerea ca pot deveni un sprijin important in cadrul firmei pe care o conduceti.
Detaliile referitoare la pregatirea, experienta si aptitudinile mele sunt cuprinse in CV-ul anexat prezentei scrisori de intentie.
Daca veti considera ca motivatia si calificarea mea sunt oportune pentru obtinerea unui loc in cadrul companiei dumneavoastra sunt disponibila in orice moment pentru a fi contactat in vederea discutarii detaliilor unei posibile colaborari.
Cu stima,
…………
sau
Buna ziua,
Am citit anuntul d-voastra in legatura cu postul vacant de ……. si va trimit atasat CV-ul meu.
Sunt o persoana dinamica, cu aptitudini foarte bune de comunicare, hotarata, interesata in perfectionarea profesionala.
Mi-as dori sa am sansa de a lucra alaturi de dumneavoastra unde as putea sa-mi pun in evidenta capacitatile intelectuale si experienta acumulata (conform CV anexat) pentru a indeplini sarcinile si scopurile companiei, cat si pentru dezvoltarea carierei mele.
Ma puteti contacta telefonic la numarul ……… sau pe adresa de e-mail …………..
Va multumesc,
………
Eu pe acestea le-am folosit cu mici modificari in functie de postul la care am aplicat. Si nu am dat gres.
Eu, să lucrez în HR, m-aș distra dând Google Search după textele astea și dând apoi delete emailurilor copiate.
Pot sa-ti trimit si eu pe mail un exemplu, pentru sugestii? E trimisa unei agentii si n-as vrea s-o fac publica.
Sigur. Ai adresa mea la contact
Totusi,puteti posta un model care credeti ca ar fi bagat in seama de HR? Toti spun ca este important,cum ar trebui, dar nu am vazut nici un model.
Am primit eu ceva interesant care ne-a si amuzat oarecum, dar nu cred ca pot transmite, fiind primit la companie…
Punctele cheie sunt: creativitate, oferirea de exemple clare si specifice, implicarea omului de HR
@bianca degeaba o dai eliptic. Mai bine zici tot și ne distrăm sau nu zici nimic. my2c