Experimentul Dilema Veche – Romania si continutul platit

Citeam pe Wall-Street că Dilema Veche se mută pe sistem de acces cu plată pentru mare parte din conținutul lor. Ei vor să meargă pe modelul New York Times, însă prețurile sunt adaptate la piața din România.

La cei 3 euro/lună, respectiv 21 euro/an, sper să bage plata prin SMS și doar secundar prin card bancar, așa s-ar putea să aibă niște succes. Dacă stăm un pic să calculăm, la cei 150.000 unici/lună pe care îi au acum, dacă se abonează 10%, câștigă 300.000 euro/an, cam cât 4-5 proiecte speciale mari. La schimb, Dilema își taie complet veniturile din publicitate, având în vedere că vor cere bani pe cuvinte scrise online. Nu știu dacă și-au făcut bine calculele.

Pe de altă parte, mai au un mare inamic cu care trebuie să se bată – agregatoarele și hoții de conținut, care pentru 3 euro/lună vor fura tot și vor face o dilemavechegratis.ro.

Totuși, nu trebuie să uităm că trăim în țara în care merg ziarele de 50 de bani și site-urile cu scandal.

5 thoughts on “Experimentul Dilema Veche – Romania si continutul platit”

  1. Se poate si prin SMS la abonamentele pana in 3 luni. Eu aveam la editia tiparita si stiu ca se putea si acolo prin SMS.

    Pe de alta parte, beneficiile unui abonament sunt mai multe, ai acces si la arhiva (cred) si la suplimente…

    Ce mi-as dori ar fi sa aiba o editie pentru Kindle. Similar, poate si aplicatie pentru iPad ar fi utila.

  2. Da… astazi am gasit un lacatel pe articolul de fond al Dilemei Vechi. Si link catre tipurile de abonamente… Si-un free trial de o luna :) … Nu stiu nici cati cititori mai are Dilema Veche, nici segmentarea acestora… Pot insa enumera spontan cativa cititori care nu se vor mai putea bucura de continutul Dilemei Vechi… vreo trei pentru ca sunt pensionari si nu au resurse, vreo doi pentru ca sunt comozi si cel mult o sa-si cumpere din cand in cand Dilema Veche de la chiosc, unul pentru ca nu crede ca ‘timing-ul’ ales pentru aceasta schimbare este cel mai potrivit: Daca articolele domnului Plesu par ca incep sa isi piarda din substanta de ceva vreme, oare platind pentru ele, vor recapata stralucirea de odinioara?

  3. @mihai da, așa aș face și eu, Kindle și iPad, plus Android

    @Madalina Oare din cei 150.000 de cititori lunar, oare câți au aceeași întrebare ca a ta, de la final?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *